SSK kapsamında borçlanılan askerlik süresine ikramiye ödenir mi?
Askerlik süresi borçlanma yapılmadan direkt hizmet olarak alınan bir süre değildir, hizmetten sayılması, dolayısıyla da ikramiye hesabına dahil olması için mutlaka SGK na borçlanma yapılması gerekmektedir.
Örnek soru: 2006 yılında geçen askerlik süremi işçi statüsünde çalışırken SSK ya borçlandım. 2023 yılında memurluğa başladım. Emekli olduğumda askerlik sürem emekli ikramiyesi hesabına dahil edilir mi?
Mevzuat ve Değerlendirmeler:
1 Ekim 2008 tarihinden önce işçi iken çalışırken yapılan askerlik borçlanmalarında esas alınan Kanun maddesi 506 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesi olmaktadır ve bu madde hükmü uygulanmaktadır.
Yine 1 Ekim 2008 tarihinden önce işçi iken çalıştıktan sonra memurluğa başlayanlar hakkında da 2829 sayılı Kanun hükmü uygulanır ve hizmetler bütünleşir. Bu hizmet bütünleşmesinde işçi iken borçlandırılan askerlik hizmet süresi de dahil edilir.
Memurluk statüsünden 5510 sayılı Kanun kapsamında emekli olanlara emekli ikramiyesi
5434 sayılı Kanun Madde 89 hükmü gereği yapılır.
Bu bağlamda, işçi iken borçlandırılan ve memurlukla bütünleşen askerlik süresi
için memurun emekli olduğunda hizmet süresine eklenir ve bununla birlikte hizmet
süresinin her tam yılına karşılık (askerlik süresi dahil) emekli ikramiyesi
ödeneceğini değerlendirmekteyiz.
5510 sayılı Kanun kapsamında olan memurların emekliliklerinde emekli ikramiyeleri
ödenmesi konusunda yapmış olduğumuz değerlendirmelerimiz için,
https://www.memurlar.net/haber/1061094/
https://www.memurlar.net/haber/1092646/
adreslerimiz ziyaret edilebilir.