Sigara ve alkol ağız kanseri yapıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Ağustos 2008 19:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Ağız Diş ve Çene Cerrahi Uzmanı Dr. Dt. Okhan Oral, aşırı sigara ve alkol kullanan kişilerin ağız kanserine yakalanma riskinin 15 kat daha fazla olduğunu söyledi.

Ağız kanserinin ağız içindeki hücrelerin bir anda farklı bir şekilde kontrol altına alınamaması neticesinde oluştuğunu belirten Dr. Dt. Okhan Oral, bunun dışarıdan ve vücudun içindeki sebeplerden dolayı iki şekilde ortaya çıktığını kaydetti. Kanserin büyük ölçüde sigara ve alkolün aşırı kullanımına bağlı olarak hücrelerin yapısını değiştirmesinden kaynaklandığını ifade eden Oral, "Bunların etkisiyle normal artan hücreler agresifleşir ve kanser hücresi haline dönüşürler. Bu hücreler önündeki her şeyi yok etmeye ve kaplamaya başlar" dedi.

Bu kanser çeşidinin anne ve babanın genetiğinden gelmiş olma ihtimalinde olabileceğini dile getiren Oral, "Kullanılan ilaçların ve hormonların yan etkileri bu kansere neden olabilir. Kötü alışkanlıklar sigara ve alkolün aşırı kullanımı riski arttıran faktörlerdir. Sigara ve alkol kullanan bir kişinin bu kansere yakalanma riski kullanmayana göre 15 kat daha fazladır" diye konuştu.

Hastalığın belirtileri ve tedavi yöntemleriyle ilgili bilgiler veren Oral, şunları söyledi:

"Hastalığın başlangıcında ağız içinde farklı bir yapı oluşmaya başlar. Çok kırmızı ve sürekli kanıyor olabilir. Ağzın bir tarafında yokken diğer tarafında normalin dışında simetriği bozabilecek bir görüntü ortaya çıkabilir. İlk aşamada çok büyük ağrılar yapmayabilir. Fonksiyonları azaltmaya başlar. Dilde olduğu zaman yemek yemeği ve konuşmayı engeller. Bu gibi belirtilerle karşılaşıldığı zaman yapılacak ilk şey hekime başvurmaktır. Bu tür tedaviler sadece diş hekimlerinin yapabileceği operasyonlar

değildir. Birçok uzmanın bir araya gelip birlikte yapabileceği tedavilerdir. Ağız kanserleri kendi başında sadece ağızda meydana gelebildiği gibi başka kanserlerin ağızdaki yansımaları da olabilir."

Ağız kanserinin genellikle erkeklerde görülmekle beraber 45 yaş üzerinde görüldüğünü belirten Oral, koruyucu önlemler ve tedaviler konusunda şu bilgileri verdi:

"Koruyucu tedavilerin başında ağzın yeterli bakımını sağlamakta birçok tedavi yöntemine yardımcı olmaktadır. Tedavi aşamasında ise yapının büyüklüğüne göre parça alınır. Bu sadece gözle görülüp röntgenle karar verilecek bir şey değildir. Bir parça alınarak mikroskopla incelenip teşhis konulduktan sonra tedavi başlar. Ya kanser dokusunun tamamen alınması ya da birçok ekibin gerçekleştireceği radyasyon tedavisi denilen radyoterapi, buna ilave olarak ilaç tedavisi denilen kemoterapi tedavi yöntemleridir. Erken teşhis konulduğunda belki ufak bir ameliyatla o bölgedeki kanser dokusu çıkartılarak vücut bundan kurtulabilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber