Okul Yöneticilerilerinin Ek Ders Ücretlerine İlişkin Önemli Karar
Daha önce 86/10340 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ücretli Ders Saatlerine Dair Esaslar"ın 2. maddesinin (j) bendi gereğince; "Her derece ve türdeki örgün (ilkokullar ve azınlık okulları hariç) ve yaygın eğitim kurumlarının eğitim, öğretim, yönetim faaliyetlerini yürütenlere, kurumun ders araç ve gerecinin makine ve teçhizatının temini, korunması, bakımı öğretime hazır halde bulundurulması veya sosyal hizmetleri karşılığı olarak verilen haftalık ücretli ek ders saatleri.." gereğince 'zorunlu ders niteliğinde yönetim görevine' ek olarak ek ders ücreti ödenmekteydi. Ancak Maliye Bakanlığı bu ödemenin okulların eğitime kapalı oduğu dönemlerde verilmemesi gerektiğini belirttiği için konu Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı ile açıklığa kavuşturulmuştur. Buna göre 13.3.2001 tarih ve 25091 sayılı Karar gereğince, bu tür ödemeler okulun öğretime kapalı olduğu yarı yıl ve yaz tatillerinde de ödenecektir.
Ancak 86/10340 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı daha sonra 16 Aralık 1998 tarih ve 23555 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar" ile yürürlükten kaldırılmıştır. Kano yeniden düzenlenmiş ve bu yeni düzenlemede yöneticiler için "Ders Niteliğinde Yönetim Görevi" ve "Ders Dışı Hazırlık ve Planlama Görevi" getirilmiştir. Esaslarda Ders Dışı Hazırlık ve Planlama Görevi, "her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumu yönetici ve öğretmenlerinin ders dışı hazırlık, planlama veya sosyal hizmetleri ile okul veya kurumun ders araç ve gerecini makine ve teçhizatının sağlanması, bakımı, onarımı ve öğretime hazır halde bulundurulması gibi ek ders görevi sayılan etkinlikler" olarak tanımlanmıştır.
Yeni düzenleme çerçevesinde Maliye Bakanlığı bir kez daha okulların eğitime kapalı olduğu dönemlerde "ders dışı hazırlık ve planlama" karşılığı ek ders ücreti ödenmemesi gerektiğini belirtmiştir. Ancak konu önce idare mahkemesi, sonra Danıştay Onbirinci Dairesi ve son olarak da Danıştay Dava Daireleri Kurulunda görüşülmüş ve okulların öğretime kapalı olduğu dönemde de bu ödemelerin yapılması gerektiği belirtilmiştir.