Öğretmene öğretilmemiş ki öğrenciye anlatabilsin

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 29 Ağustos 2008 10:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Matematik öğretmenlerinin yüzde 61'i üç yıldır uygulanan yeni matematik müfredatı konusunda hiçbir eğitim almadığını ifade etti

ANKARA - Dil ve anlatım, Türk dili ve edebiyatı öğretmenleri gibi matematik öğretmenleri de 2005'te uygulamaya konulan yeni ortaöğretim müfredatı ve ders kitaplarından şikâyetçi oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni programı ve kitapları değerlendirmek üzere öğretmenlere yaptığı anket sonucunda, matematik öğretmenlerinin kendilerini yeni programa hazır hissetmedikleri ve öğrencilerinin hazır bulunuşluk düzeylerini düşük buldukları ortaya çıktı.

MEB'in 2005'ten itibaren uygulamaya koyduğu matematik ders programını değerlendirmek üzere 28 ilden 307 öğretmenle görüşerek hazırladığı anket sonuçlarına göre, matematik öğretmenleri, yeni müfredatla ders kitabının birbirbiriyle örtüşmediğini düşünüyor, etkinliklerin fazla, ders sayısınınsa yetersiz olduğuna inanıyor.

Anket sonuçlarına göre, yeni matematik müfredatının uygulayıcısı öğretmenlerin yüzde 61'i, müfredata ilişkin hiçbir eğitim, seminer, ya da toplantıya katılmamış. Öğretmenler müfredata ilişkin bilgilenme ihtiyaçlarınıysa, yüzde 66 ile en yüksek oranda diğer öğretmenlere danışarak gidermişler. Öğretmenlerin bilgilenme ihtiyaçlarını en az giderdikleri kaynaksa yüzde 34 oranıyla Milli Eğitim Bakanlığı'nın kendisi olmuş. Öğretmenler meslektaşlarının ardından bilgi edinmek için yüzde 62 oranıyla en çok gazete ve televizyon haberlerini kullanmışlar. MEB'in anketine katılan matematik öğretmenlerinin üç yıldır uygulanan ders programı ve kitabı hakkında eleştiri ve önerileri:

Yeni program hakkında öğretmene yeterince bilgilendirme yapılmaması ve bu konuda yeterli seminer ve çalışmaların yapılmaması yeni programın anlaşılamamasına neden oldu. Yeni müfredata öğretmen de öğrenci de hazır değil.

Yeni ilköğretim müfredatı ve sınıf geçmeyi kolaylaştıran Sınıf Geçme Yönetmeliği, öğrenci seviyesini düşürüyor.

Kullanılan öğretme tekniği yanlış. Çarpanlara ayırma konusunda verilen araçların çarpışması örneği anlamsız.

Yeni programla öğrenciye yoğun bilgi empoze ediliyor, akademik bilgi veriliyor, bu durum öğrencinin matematiksel düşünme yeteneğinin gelişmesini engelliyor.

Kitap öğrencinin test çözme yeteneğini geliştirmiyor, öğrenciler ders kitaplarından çok ÖSS kitaplarına ilgi duyuyor.

Yeni müfredatla ders kitabı arasındaki uyumsuzluk nedeniyle uygulamada sorun yaşanıyor

Farklı okul türlerine aynı kitabın okutulması sıkıntı doğuruyor. Meslek lisesi öğrencisiyle, fen lisesi öğrencisine aynı matematik kitabının okutulması doğru değil...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber