Okullardaki öğretmen norm kadrosunun hizmet puanına göre değiştirilemeyecegine dair mahkeme kararı

Haber Giriş : 08 Kasım 2004 05:21, Son Güncelleme : 02 Ocak 2019 18:45
Okullardaki öğretmen norm kadrosunun hizmet puanına göre değiştirilemeyecegine dair mahkeme kararı

Bilindiği üzere Norm kadro sıralamaları 11.08.2000 tarihi itibarıyla yapılmış ve öğretmenler puanlarına göre sıralanmıştır. Bu kadrolardaki dağılım yani sıralama 3797 sayılı kanunun 62. maddesine göre değiştirilemez.

Aşağıdaki mahkeme kararında okulda norm kadro dağılımı yapılırken 4 olarak tespit edilmiş, öğrenci artışı sebebleriyle norm kadro 5'e çıkarılmış ve bu okula norm kadro 6 zannedilerek 2 öğretmen ataması yapılmıştır. Okula sonradan atanan öğretmenlerden bir tanesi norm kadronun hizmet puanına göre yapılması gerektiğini ve kendisinin hizmet puanının yüksek olduğunu iddia ederek mahkemeye başvurmuş ve daha önce norm kadro içerisinde yer alan hizmet puanı düşük öğretmenin çıkarılarak yerine kendisinin alınması gerektiğini istemiştir.

Fakat mahkeme daha önce norm kadro içerisinde yer alan kişilerin kazanılmış haklarına dokunulmaması gerektiğine hükmetmiştir. Zaten mevzuatta bu konuda norm kadro içerisine giren ve dağılımı yapan öğretmeni koruma altına almıştır. Bu husus, 3797 sayılı kanunun 62. maddesinde açıkça ifade edilmiştir. Bu konuya ilişkin olarak daha önce yayımlamış olduğumuz "Okullardaki Öğretmen Norm Kadrosu Değiştirilebilir Mi?" başlıklı dosyamız için tıklayınız.


T.C.
ADANA
2. İDARE MAHKEMESİ
Esas No: 2003/143
Karar No: 2003/1000

Davacı: ...
Davalı: Osmaniye Valiliği/ Osmaniye
Davanın Özeti: Osmaniye İli, Kadirli lisesi, Kimya öğretmeni olarak görev yapan davacının norm kadro yönetmeliği gereği Kadirli lisesi Koordinatör okul müdürlüğüne atanmasına ilişkin 21.11.2002 günlü, 17724 sayılı işlemin; Kadirli lisesinde kimya öğretmeni olarak görev yaparken norm kadro fazlası olarak koordinatör okula atandıktan sonra Kadirli Lisesinin kimya öğretmeni ihtiyacı olması nedeniyle 24.09.2002 günlü işlemle tekrar aynı okula atanmasının yapıldığı, bilahare dava konusu işlemle yine norm kadro fazlası gösterilerek koordinatör okula atandığı, ancak okulda hizmet puanı kendisinden daha düşük öğretmen olması nedeniyle atamanın yönetmeliğe uygun olmadığı ileri sürülerek iptali istenmektedir.

Savunmanın Özeti: Yasal dayanaktan yoksun bulunan davanın reddi gerekeceği savunulmaktadır.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Adana 2. İdare Mahkemesince önceden belirlenerek taraflara bildirilen 20.10.2003 günü yapılan duruşmaya davacı ile davalı idareyi temsilen öğretmen (Avukat) ...'un geldikleri görülerek usulüne uygun söz verilip açıklamaları dinlendikten sonra duruşmaya don verilerek dosyadaki belgeler incelenerek işin gereğigörüşüldü.

Dava, Osmaniye İli, Kadirli lisesi kimya öğretmeni olarak görev yapan davacının norm kadro yönetmeliği gereği Kadirli lisesi koordinatör okul müdürlüğüne atanmasına ilişkin 21.11.2002 günlü, 17724 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

10.08.1999 günlü, 23782 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin geçici 1. maddesinin (a) bendinde, " Okul ve kurumlarda görevli mevcut öğretmenlerin branşları itibariyle olmak üzere belirlenen norm kadrolarla ilişkilendirilmeleri işlemini takiben; "Herhangi bir branştaki öğretmen sayısının o okul ve kuruma aynı branş için verilen norm kadro sayısından fazla olması halinde bu fazlalık, il içinde bulunan okul ve kurumlara veya istekleri halinde diğer illerdeki okul ve kurumlara yer değiştirme suretiyle atamaları yapılarak giderilir. Fazlalığın giderilmesinde istekli bulunmaması veya fazlalığın giderilmesine yetecek sayıda olmaması halinde, o okul veya kuruma en son atanan, fazla konumundaki öğretmen olarak belirlenir.

Bu şekilde yapılacak atamalarda giderilemeyen norm kadro fazlası durumundaki öğretmenlerin kadroları, yerleşim merkezi veya eğitim bölgesi içinde koordinatör olarak belirlenecek bir okul veya kuruma aktarılır. bunlar, aynı yerleşim merkezi veya eğitim bölgesi içindeki okul ve kurumlarda 02.12.1998 tarihli ve 98/12120 sayılı Bakanlar kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların 19 uncu maddesi kapsamında görev yaparlar.

Bu fazlalığın giderilmesine kadar, öğretmen fazlalığının bulunduğu branştan o yerleşim merkezi veya eğitim bölgesine dahil okul ve kurumlara atama yapılmaz..." hükmü yer verilmek suretiyle norm kadro fazlası olanların en son atanan kişi veya kişilerin fazla konumda olduğu kriteri uygulanarak belirleneceği ilkesi kabul olunmuştur.

Ancak, yukarıda anılan geçici maddenin (a) bendi ülke çapında uygulanması nedeniyle Danıştay nezdinde iptal davasına konu edilmiş ve yapılan yargılama neticesinde, Milli Eğitim Bakanlığının öğretmenlere ait mevzuatlarında yer değiştirmede esas ölçünün "hizmet puanı" olduğu, bahsi geçen yönetmelikte ise, bu ilkenin tamamen göz ardı edildiği, bunun, hukuka aykırı düştüğü görüşüyle, sözü edilen yönetmeliğin "istekli bulunmaması veyaz fazlalığın giderilmesine yetecek sayıda olmaması halinde o okul veya kuruma en son atanan, fazla konumdaki öğretmen olarak belirlenir." tümcesinin iptaline Danıştay 5. Dairesinin 12.10.2000 gün ve E:1999/5400, K:2000/2419 sayılı kararıyla karar verildiği görülmüştür.

Bu durumda; herhangi bir branştaki öğretmen sayısının okul veya kuruma aynı branş için verilen norm kadro sayısından fazla olması halinde bu fazlalığın o yere en son atanan kriteri uygulanarak giderilmesini öngören yönetmelik hükmünün iptal ile ortadan kalkması nedeniyle, fazlalığın hizmet puanı esasına göre giderilmesi icabetmektedir.

Dava dosyasının incelenmesinden Kadirli lisesinde Kimya Öğretmeni olan davacının norm kadro yönetmeliği uyarınca en son atanan kriteri uygulanarak norm kadro fazlası olarak koordinatör okula atamasının yapıldığı, danıştay'ca yukarıya alınan iptal kararı uyarınca 2001/14 sayılı genelge kapsamında davacının herhangi bir müracaatı olmadığından işlem yapılmadığı, daha sonra Kadirli lisesinin Kimya normunun 19.09.2002 tarihinde dörtten altıya çıkarılması üzerine Kadirli Lisesi Koordinatör okul müdürlüğünde norm kadro fazlası olarak bulunan davacı ve ...'in Kadir lisesine atandıkları, ancak kimya öğretmeni normunun yanlış hesaplandığının anlaşılması ve normun beş olması gerektiğinin belirlenmesi üzerine 12.11.2002 tarihinde normun 5 olarak saptandığı, bunun üzerine daha önce Kadirli Lisesi Kimya öğretmenliği normuna giren diğer dört öğretmen değerlendirilmeye alınmadan, davacı ile birlikte atanan öğretmenin hizmet puanları değerlendirilerek hizmet puanı daha az olan davacının norm kadro fazlası olarak koordinatör okul atandığı anlaşılmaktadır.

Her ne kadar davacı 2001 yılında en son atanan kriteri uygulanmak suretiyle norm kadro fazlası olarak belirlenmiş ise de, Danıştay'ın iptal kararı uyarınca yayımlanan genelgelere dayanılarak durumunun hizmet puanı esasına göre yeniden değerlendirilmesi isteminde bulunmadığı, önümüzdeki uyuşmazlığında bu nedenden kaynaklanmadığı açıktır.

Bu haliyle uyuşmazlık Kadirli lisesi kimya normunun 4'ten 6'ya çıkarılırken hatalı hesaplama yapıldığından normun yeniden (5) olarak belirlenmesi üzerine hizmet puanı esasına göre yapılacak değerlendirmede daha önce okulda görev yapan ve o okulun normunda bulunan öğretmenlerin, norm kadronun hatalı belirlenmesi nedeniyle atanan öğretmenlerle birlikte değerlendirşmeye alınıp alınmayacağından kaynaklanmıştır.

İdarelerin, yürürlükte bulunan mevzuata aykırı olarak tesis ettikleri işlemlerini idari dava açma süresi içinde geri alabilecekleri tartışmasızdır.

Bu durumda, idarecehatalı olarak norm kadro belirlemesi işlemi ve bu nedenle yapılan atamalar geri alınarak yeniden norm kadro belirlenmesi nedeniyle daha önce okulun normunda bulunan öğretmenlerin kazanılmış haklarına dokunulmadan, hatalı norm kadro tespiti nedeniyle okula atanan iki öğretmenin hizmet puanı daha az olan davacının norm kadro fazlası olarak belirlenerek atanmasına ilişkin dava konusu işlemde yasal isabetsizlik görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, davanın REDDİNE, aşağıda dökümü yapılan 51.150.000 TL yargılama giderinin davacı üzerine bırakılmasına, posta ücreti avansından artan miktarın istemi halinde davacıya iadesine, Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere 20.10.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan: Mesut Güngör
Üye: Nuri Ufuk Tümer
Üye: Yaşar Küçükergüler

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber