Memura denge tazminatı dengesizliğe yol açtı, müdürler maaşta geride kaldı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Eylül 2008 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İdarî personele verilen ek ödemelerin düşük tutulması, memurlar arasında tartışma başlattı. Memurundan az maaş alan müdürler, çarpık tabloya tepki için istifa etmeye hazırlanıyor.

Hükümetin kamudaki maaş adaletsizliğini gidermek için çıkardığı ek ödeme düzenlemesi, birçok yeni mağduriyeti de beraberinde getirdi. Düzenlemede özellikle şube müdür ve müdür yardımcısı konumundaki idari personelin ek ödemelerinin düşük tutulması, çarpık bir tablo doğurdu. Memurundan az alan idareci, ilçe milli eğitim müdürleri, müdür yardımcıları ve şube müdürleri ortaya çıktı. Mühendis maaşları, mühendis kökenli şube müdürü ile il müdür yardımcılarının maaşını geçti. Mühendisler, ek ödeme düzenlemesinin ardından mühendis kökenli şube müdüründen 250 YTL daha fazla maaş almaya başladı. Zaman'a bilgi veren Bayındırlık Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, çok sayıda şube müdürü ile müdür yardımcısının istifa etmek istediğini söylüyor. Şube müdürünün istifa edip mühendis olarak çalışması durumunda maaşının 250 YTL artacağını ifade ediyor.

Hükümetin kamudaki maaş adaletsizliğini gidermek için başlattığı ek ödeme düzenlemesi, yıllardır devam eden 'eşit işe eşit ücret' tartışmasını bitiremedi. Yaklaşık 1 milyon 600 memurun maaşını yükselten uygulama, aynı işi yapan, aynı eğitime sahip ancak kurumu farklı olduğu için farklı maaş alanlar arasındaki dengesizliği önemli ölçüde giderdi. Ancak idari personele verilen ek ödemelerin düşük tutulması, eşit işe eşit ücret tartışmasının devam etmesine yol açtı. Ek ödeme uygulamasının ardından kariyeri veteriner hekim veya mühendis olup birinci dereceli müdür kadrolarına asaleten atanan bir kişinin kaybı, işe yeni başlayan bir mühendise göre yaklaşık 280 yeni lira. İşe yeni başlayan bir veteriner hekime göre ise 150 YTL. 4'ün birindeki bir mühendise göre ise 320 YTL. Genel müdürler 55 YTL ile en düşük ek ödeme aldıkları için tepkililer. Sağlık Bakanlığı'nda çalışan doktor ve hemşireler ise düzenlemenin dışında tutuldukları için tepki gösteriyorlar.

Ek ödemeden Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında geçici görevli olarak çalışan yaklaşık 3 bin öğretmen yararlanamadı. Kadroları okulda olduğu halde bakanlık merkez teşkilatı ile il milli eğitim müdürlüklerinde çeşitli amaçlarla görevlendirilen öğretmenler, okuldaki öğretmenlerden daha az maaş alır duruma düştü. Söz konusu öğretmenler, müfredat ve ders kitabı yazım ve inceleme, uluslararası projelerin yönetiminde, illerde ise bilgisayar formatörü olarak ve il proje birimlerinde görev yapıyor. Kayıpları ise 2006 yılındaki ek ödemeden de yararlanamaması sebebiyle 248 YTL'yi buldu. Ayrıca ek ödeme düzenlemesiyle Milli Eğitim'deki bakanlık şube müdürleri, il milli eğitim müdür yardımcıları, ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürleri, okul müdürlerinden daha az maaş alır duruma düştü. Okul müdürünün amiri durumundaki ilçe milli eğitim müdürünün eline ek dersle birlikte 1.600 yeni lira civarında ücret geçerken, ek ödeme ve ek dersle birlikte bir ilköğretim okulu müdürünün maaşı 1.900 YTL'yi aştı. İlköğretim müfettişleri de öğretmenlerden daha düşük maaş alır hale geldiklerini ifade ediyor.

Sağlık Bakanlığı'nda aynı unvanda 7 farklı personel istihdamı bulunduğunu söyleyen Kenan Karakaş ise tepkisini şu cümlelerle özetliyor: "Bu kişiler aynı işi yapmalarına rağmen sosyal hakları ve maaşları eşit değildir. Aynı bakanlıktaki bu problemler bile çözülmeden eşit işe eşit ücret nasıl sağlanacak?"

Aynı yerdeler ama maaş uçurumu 2 bin YTL

Sağlık Bakanlığı'ndaki uzman doktorlar da ek ödeme düzenlemesi dışında tutulmalarına tepkili. Uzman hekim olarak çalışan bir doktor, "Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi'nde daire tabibi olarak 4B kadroda çalışıyorum. Aynı odada aynı fakülteden mezun olduğum 4A kadrolu arkadaşım 3 bin 700 YTL civarı maaş alırken aynı işi aynı kadro ile yaptığımız halde bana 1.700 YTL veriliyor." diye tepkisini dile getiriyor. Çalışanından daha az maaş alır duruma düşen bir şube müdürü, çarpık tabloyu şöyle özetliyor: "2004 yılında ön eleme sınavını kazanarak iki haftalık görevde yükselme eğitimini başarı ile tamamlayıp yapılan merkezi sınavda da başarılı olmak suretiyle şube müdürlüğüne asaleten atandım. Atandığım tarihte mühendis özel hizmet puanı 140, müdür, müdür yardımcısı, şube müdürü, ilçe müdürü özel hizmet puanı ise 145'ti. Nisan 2005'ten itibaren mühendislerin bu özel hizmet puanı, arazi hizmet puanı ile birlikte 195 oldu. Bizlerin ise Ocak 2006'dan beri özel hizmet puanı 175. Bu durum emrimizde çalışan mühendislerden az alan biz idarecileri rencide etmekte iken, yeni son çıkarılan ek ödeme kararnamesi ile aradaki fark iyice açıldı. Mühendislere 195 özel hizmet puanı üzerine 82 puan verilerek hizmet puanları 277 oldu. İdarecilerin hizmet puanı ise 175 üzerine 53 puan verilerek 228 puana çıkarıldı. 49 puanın karşılığı ise 240 YTL'dir. Sınava girip emek ve zaman harcayarak başarılı olduğumuz için cezalandırıldığımıza inanıyorum. Sınava girip kazanamayan veya düşük puan aldığı için atanamayan mühendisler bizlerle alay etmektedirler."

Ek ödeme, amir ile memurun arasını açtı

Görevi Maaşı (YTL)

Şube müdürü 1.702

Mühendis 1.992

İlköğretim müfettişi 1.324

Öğretmen 1.370

İlkokul müdürü 1.884

Lise müdürü 2.016

İlçe milli eğitim müdürü 1.600

İsa Yazar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber