TOKİ Başkanı'nın babasının adı okula verildi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 10 Eylül 2008 12:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kemal ATLAN- Hakan TÜRKTAN/ESKİŞEHİR, (DHA)

ESKİŞEHİR'in Çankaya Mahallesi'nde Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile AKP'li Odunpazarı Belediyesi tarafından yaptırılan Ihlamurkent Konutları'ndaki 30 derslikli bir ilköğretim okuluna, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın babası Ahmet Hamdi Bayraktar'ın adının verilmesi tepki gördü.

DSP'li İl Genel Meclisi üyesi Mehmet İlhan, ?Okulun adının değiştirilmesi için İdare mahkemesi'ne başvuracağım? dedi. İlhan, okula Eskişehir'in son şehidinin adının verilmesini istedi.

TOKİ tarafından yaptırılan ilköğretim okuluna TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın babasının adının verilmesine Eskişehir'de eğitimciler ile CHP ve DSP'liler tepki gösterdi. CHP İl Başkanı İsmet Süder, ?TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, okulu kendi parası ile yapsa, istediği ismi verebilir. Ama devletin parası ile yapılan binaya babasının ismini vermesi sadece AKP döneminde olabilecek bir olaydır? diye açıklamada bulundu. Eğitim-Sen Şube Başkanı Süleyman Solak da okula Ahmet Hamdi Bayraktar adının verilmesini fıkra gibi bir olay

olarak nitelendirdi.

İL GENEL MECLİSİ TOPLANTISINDA DA TARTIŞILDI

İl Genel Meclisi toplantısında DSP'li üye Mehmet İlhan, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın babası Ahmet Hamdi Bayraktar'ın adının TOKİ tarafından Eskişehir'de yapılan bir okula verilmesi konusunda yazılı önerge verdi. Önergesi ile ilgili konuşan İlhan, okula Eskişehir'in son şehidi Emre Bolat'ın adının verilmesini önerdi.

SANATA VE KÜLTÜRE KATKISI MI OLMUŞ?

Konunun meclis tarafından kurulacak bir komisyon tarafından araştırılması gerektiğini savunan Mehmet İlhan, ?Eğer konuyla ilgili sorulara yanıt bulunamazsa, okula şu anda Kanlıpınar Şehitliği'nde yatan son şehidimiz Emre Bolat'ın adının verilmesini öneriyorum? dedi. DSP'li Mehmet İlhan'ın yazılı önergesinde şunlar yer aldı:

?Okullara isim verilmesi ile ilgili kriterler nelerdir? Ahmet Hamdi Bayraktar Eskişehir'e Eskişehirliye neler sunmuştur? Ne gibi hizmetlerde bulunmuştur? Sözü geçen TOKİ'nin yaptırdığı ilköğretim okuluna kaç para katkıda bulunmuştur? Ahmet Hamdi Bayraktar'ın bizim bilmediğimiz insanlığa, sanata, kültüre, bilime ne gibi katkıları olmuştur? TOKİ Başkanının babası olması dışında bir özelliği var mıdır??

AKP'Lİ ÜYELER SAVUNDU

DSP'li Mehmet İlhan'ın önergesi meclisin konusu dışında olduğu gerekçesiyle oylamaya sunulmayıp kabul edilmezken, AKP'li İl Genel Meclisi üyesi Harun Çetintürk, İlhan'na yazılı önergenin okutulmasının yanlış olduğunu öne sürerek, ?Bayraktar, Eskişehir fakir-fukarasına 10 bin tane konut kazandırmıştır. Siz de adam olsaydınız bir tane kazandırsaydınız da sizin de adınızı verseydik. TOKİ yarı özel kuruluştur. Büyükşehir belediyesi de yarı özel. O da yaptırsın onun ismini de verelim? dedi.

AKP'li İl Genel Meclisi üyelerinden Dündar Ünlü de ?Ahmet Hamdi Bayraktar'ın ismi verildiyse ne olmuştur, vatan haini midir?? dedi. İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Pekak da DSP'li üyeleri, ?Erdoğan Bayraktar'ın verilemez ama o isterse babasının ismini verir. Yapılan açıklamalardan tatmin olmadıysanız memlekette mahkemeler var? diye konuştu.

İl Genel Meclisi toplantısında kürsüye gelerek DSP'li meclis üyelerinin sorularını yanıtlayan Eskişehir Milli Eğitim Müdürü İbrahim Ceylan, kendisinin göreve başlamadan önce TOKİ Başkan Yardımcısı tarafından Milli Eğitim Müdürlüğü'ne Ahmet Hamdi Bayraktar isminin okula verilmesi talebinin gelmiş olduğunu söyledi. Ceylan, ?Benden önceki dönemde isim belirleme komisyonu buraya Ahmet Hamdi Bayraktar ismini vermiş. Milli Eğitim Müdürlüğü'ne şehit yakınları tarafından gelen talepler üzerine de şehit isimlerini okullara veriyoruz. Eskişehir'de TOKİ tarafından toplam 9 okul yapılıyor? dedi.

DEĞİŞTİRİLMESİ İÇİN MAHKEMEYE BAŞVURACAK

DSP'li İl Genel Meclisi üyesi Mehmet İlhan, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın babası Ahmet Hamdi Bayraktar'ın adının bir okula verilmesinin yasalara ve mevzuatlara aykırı olduğunu savundu. Okulun adının değiştirilip Eskişehir'in son şahidi olan Emre Bolat adının verilmesi istediğini belirten İlhan bu konuda İdare Mahkemesine başvuracağı söyledi. Mehmet İlhan şöyle konuştu:

?Türkiye'de okul yaptıran veya anlamlı bağışta bulunan kişilerin isimleri yaptırdıkları okullara verilebildiği gibi okul yaptıranların önerdikleri isimler veya anne-babalarının isimleri de okullara verilebilir. Bunun dışında kimlerin ne şekilde okullara ad olarak verilebileceği Resmi Gazetedeki yönetmelikte belirlenmiştir. TOKİ bölgesine TOKİ tarafından yaptırılan okula TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın babasının ismi olan Ahmet Hamdi Bayraktar adı verilmiştir. Bu verilme olayı yasal değildir. Yasalara, mevzuata aykırıdır, doğru ve etik değildir. İlla babasının ismini bir okula verilmesini istiyorsa kendi cebinden para katkısında bulunarak bir okul yaptırarak isminin verilmesini sağlasın. Milli Eğitim Müdürlüğü ile valiliğin bu ismi değiştirmesi gerekir. Ahmet Hamdi Bayraktar'ın Trabzon'un Of ilçesinde doğduğunu ve Eskişehir'de 1947 yılında Atatürk Lisesinden mezun olduğunu öğrendim. Ahmet Hamdi Bayraktar insanlığa, bilime, sanata, ülkemize üstün nitelikleri, üstün katkıları olmuş olsa yine ismi verilebilir. Ama böyle bir katkısının olmadığını öğrendik. Okulun adının değiştirilmesi için İdare Mahkemesine başvuracağım.?

VELİLER VE ÖĞRENCİLER TANIMIYOR

Bu yıl eğitim öğretime açılan 30 derslikli Ahmet Hamdi Bayraktar İlköğretim Okulu öğrencileri ile velilerden bazıları Ahmet Hamdi Bayraktar'ın kim olduğunu bilmediklerini söyledi. Bazı veliler, ?Okulu bu kişinin yaptırdığını sanıyoruz. Kendisinden Allah razı olsun? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber