Bu polisler kim?
Türkiye, 2007 yılının Haziran ayında Ümraniye'de bulunan el bombaları sonrasında Ergenekon operasyonu ile tanıştı. Emekli orgeneraller, akademisyenler, muvazzaf subaylar, gazeteciler ve sanatçıların gözaltına alınıp sorgulandığı operasyon gazete manşetlerinden düşmedi.
15 ay boyunca Türkiye, Ergenekon'la yatıp kalktı. Şafakla yapılan gözaltılar dikkatleri polise çevirdi. Fakat gözaltına alınan zanlıların hemen hepsinin emniyette gördükleri muameleden duydukları memnuniyet Türk polisinin imajının ne kadar değiştiğini gösterdi. Peki bu kadar büyük bir operasyonu yapan polisler kim? Emniyetteki işkenceci polis imajını silip "bilimsel" polis imajını yerleştiren ekip nasıl bir eğitim gördü?
Emniyetteki değişimin en önemli nedeni Avrupa Birliği (AB) süreci ve demokratikleşme adımları. Bununla birlikte eğitim sistemi gelişen, bilimsel araştırmalara yönelen polis, işkence ile bilgi almak yerine 'psikolojik hareket' ile zanlının gönlünü kazanıyor. Akademi ya da yüksekokul mezunu polisler, aldıkları eğitimin de etkisiyle olaylara geniş kapsamlı bakabiliyor. Akademiden mezun olan birçok polisin, tarih, uluslararası ilişkiler ve siyasal bilimler üzerine master ve doktora çalışmasının olması özellikle terör olaylarının toplumsal nedenlerini bilip soruşturmayı buna göre yapmalarına imkan tanıyor.
Sorgulama tekniklerini de değiştiren polisin adı artık işkence ile anılmıyor. Psikolojik harekât yolu ile zanlılarla irtibat kuran polis, kendisinin düşman gibi görülmesinin önüne geçiyor. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün "Ailem" projesi kapsamında gözaltına alınan bir şüphelinin ailesine neden gözaltına alındığı da anında haber veriliyor.
Terörle mücadele ekiplerinin başarılı operasyonları dış dünyanın da dikkatini çekmiş durumda. Özellikle 15-20 Kasım 2003 tarihlerindeki sinagog ve İngiliz Konsolosluğu'na düzenlenen saldırıların faillerinin çok kısa sürede tespit edilmesi, İstanbul polisine dünya çapında ün kazandırdı. Bu başarıları ABD yönetimi tarafından ödüllendirilen terör polisleri, ABD ve Avrupa'da çok sayıda konferansa davet edildi. Özellikle El-Kaide konusundaki bilgileri yabancı meslektaşları tarafından ilgi ile izlendi. Ayrıca 250 polis, değişik alanlarda master yapmak için Amerika'ya davet edildi. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki yüzlerce polis, halen ABD ve Avrupa'nın gözde üniversitelerinde master çalışmasına da devam ediyor.
UFUK KÖROĞLU