Diş sağlığına ne kadar harcama yapılıyor?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Eylül 2008 14:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Türkiye'de nüfusun yüzde 14'ü yaşamı boyunca hiç diş doktoruna gitmezken, yılda kişi başı 0,7 kez olan doktora gitme sıklığı AB'de 5'e kadar çıkıyor.

Estetik Dişhekimliği Akademisi Derneği (EDAD) Başkanı Doç. Dr. Ata Anıl, Türkiye'de diş hekimliğinin eskiden kendi içinde kapalı bir sektörken son 20 yılda yurt dışına açılarak oradaki tekniklerin ülkeye gelmesinin sağlandığını kaydetti.

Fonksiyonel çözümler ve teknolojinin gelişimiyle birlikte diş hekimliğinde çok ileri noktalara ulaşıldığını kaydeden Anıl, buna estetiğin de eklendiğini belirtti.

Anıl, yapılan bir araştırmanın, insanların yüzde 36'sının diş hekimi seçerken muayenehanenin temiz olmasına, yüzde 23'ünün de güler yüzlülüğüne önem verdiğinin ortaya çıktığını kaydederek, yüzde 28'inin dişlerinin şeklini, yüzde 25'inin rengini beğenmediğini, çürümeyle ilgili sıkıntısı bulunanların oranının ise yüzde 23 olduğunu bildirdi.

Türkiye nüfusunun yüzde 12,5'inin, bir çalışmaya göre de yüzde 14'ünün yaşamı boyunca hiç diş doktoruna gitmediğini belirten Anıl, yüzde 40'ının yılda bir kez gittiğini, kişi başı doktora gitme sıklığının ise yılda 0,7 kez olduğunu, AB'de ise bu oranın 5'e kadar çıktığını, Türkiye'de bu oranın en az 2 olması gerektiğini savundu.

Türkiye'de 17 bin 500, Almanya'da ise 60 bin diş hekimi bulunduğunu ifade eden Anıl, bir diş hekimine düşen hasta sayısının Türkiye'de 3 bin 500 iken, Avrupa'da bu oranın bin 200'ler civarında bulunduğunu belirtti. Anıl, bu rakamın İspanya'da 2 bin 600, Yunanistan'da ise 900 olduğuna dikkati çekerek, kişi başına düşen diş hekimi sayısının Türkiye'de yeterli olmadığını, bin civarına gelinmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Anıl, ''Türkiye'de yılda aşağı yukarı 10 milyon dolgu, çekim ve kaplama gibi tedavi yapılıyor. Ancak 330 milyon tedavinin yapılması gerekiyor.

Türkiye'de diş hekimi sayısı az ama talep de az...'' diye konuştu.''Biz diş tedavisi parasını ABD'den daha fazla kendi cebimizden ödüyoruz'' diyen Anıl, Türkiye'de diş tedavisine 1,5-2 milyar dolar harcandığının tahmin edildiğini, kişi başı diş harcamasının 20-30 dolar, Türk insanının hayatı boyunca dişe harcadığı miktarın ise 2 bin dolar olduğunu, AB'de insan ömrünün uzun ve diş doktoruna gitme sıklığının daha fazla olması nedeniyle bu rakamın Türkiye'ye göre yüksek seyrettiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber