PKK'dan ateşkes sinyali

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 17 Ekim 2008 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KUZEY IRAK GÜNCESİ

16 EKİM 2008 SAAT: 18.30

ANKARA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada "Terörle mücadelenin başarısının ortak bir kararlılıkla karşı durulmasına bağlı olduğunu ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un da haklı olarak buna vurgu yaptığını" söyledi.

ABD

Türk-Amerikan Konseyi Başkanı Brent Scowcroft, Türk hükümetinin, PKK konusunda Kuzey Irak'taki yetkililerden, özellikle Barzani'den destek ve işbirliği sağlama konusunda ABD desteği istediği görüşünde olduğunu bildirdi. Scowcroft, önceki gün İstanbul Büyük Kulüp'te yaptığı açıklamada her zaman saldırıları önlemese de istihbarat alanında işbirliğinin iyi gittiğini söyledi.

İRAN

Fırat Haber Ajansı'nın dünkü haberine göre İran topçu birlikleri Kuzey Irak'ta Pişder'e bağlı Jarawe'nin Maredu köyünü bombaladı. Topçu ateşinin öğleden sonra başladığı belirtildi.

PKK

PKK'nın dış ilişkiler sorumlusu Ahmet Deniz, dün Peyamner Ajansı'na yaptığı açıklamada "Barış için 6. kez ateşkes ve savaşın durdurulması çağrısında bulunuyoruz" dedi. Deniz, "Bu sorun savaşla çözülmez. Eğer savaşla çözülebilseydi 20 yıl önce bu sorun çözülebilmeliydi. Sorunun çözümü için barış ve diyalog yolunun ortaya konulması gerekir" diye konuştu.

GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR

Bir süredir önce Ankara sonra da İstanbul'da olmak üzere temaslarda bulunan emekli general Brent Scowrcoft'un sözleri, Ankara'nın PKK'ya karşı mücadelede işgal gücü olarak Irak'ın güvenliğinden uluslararası hukuk çerçevesinde bir numaralı sorumlu olan ABD'yi eskisine göre daha çok devreye sokmaya çalışan politikasına işaret ediyor.

Scowrcoft'un sözleri; önceki gün Erdoğan'ın Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile yaptığı telefon görüşmesinde "Türkiye, Irak ve ABD'nin PKK'ya karşı 'acil' olarak adım atması gerektiğini" hatırlatmasıyla paralellik arz ediyor.

İlk kez olarak bir tugay komutanının "kırım"a uğrayan bir helikopterde yaralandığının açıklandığı gün Erdoğan'ın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ'a destek vermesi, PKK'ya karşı mücadelede Ankara'nın bütünsel duruşa her zamankinden daha çok önem verdiğini gösteriyor.

Deniz'in ateşkes çağrısını içeren açıklaması, -16 Ekim tarihli Kuzey Irak Güncesi'nde işaret edildiği gibi- PKK'nın, Aktütün'ü, silahların bırakılması yönünde bir sürecin başlatılmasında manivela olarak kullanma taktiğini teyit ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber