39 bini aşkın kamu kurumu SGK'ya tescil oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ekim 2008 10:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Sosyal Güvenlik Reformu? ile iş yeri tescil yükümlüğü getirilen yaklaşık 44 bin kamu kurum ve kuruluşundan 39 binden fazlası Sosyal Sigortalar Kurumuna (SGK) bildirimlerini yaptı.

Kamu kurum ve kuruluşlarının Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre iş yeri tescil bildiriminde bulunmaları için bir hafta süreleri kaldı. Tescil işlemlerinin24 Ekime kadar tamamlanması gerekiyor.

SGK'nın aksama yaşanmaması, kamu kurum ve kuruluşlarının cezai müeyyidelerle karşı karşıya kalmaları için çalışmaları aylar önce başlatması dolayısıyla tescil işlemleri önemli oranda gerçekleştirildi.

İş yeri tescil yükümlüğü getirilen yaklaşık 44 bin kamu kurum ve kuruluşundan 39 binden fazlası SGK'ye gerekli bildirimlerini yaptı.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Uyarınca İşyerlerinin Tesciline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğe göre, kanunun 4/c maddesi kapsamında (kamu görevlisi) sigortalı çalıştıran işverenlerin, iş yeri bildirgesini en geç 24 Ekime kadar kuruma vermeleri gerekiyor.

Maaş ödemeleri saymanlıklarca yapılan kamu kurum ve kuruluşlarının tahakkuk daireleri, her biri ayrı iş yeri olarak tescil edilebileceği gibi, istenilmesi halinde tahakkuk daireleri birleştirilerek bir veya birkaç iş yeri olarak da tescil edilebilecek.

Örneğin, mal müdürlüğünde maaş tahakkukları ?İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İlköğretim Okulları? adı altında toplu olarak yapılan ilköğretim okullarının tescil işlemleri ayrı ayrı gerçekleştirilebileceği gibi istenilmesi halinde ?ilköğretim okulları? adı altında tek bir iş yeri dosyası açılarak da tescil işlemi yapılabilecek.

İşveren tarafından iş yeri bildirgesinin verilmemiş olması halinde, iş yeri kurumca resen tescil edilecek. Bu durumdaki iş yeri hakkında idari para cezası uygulanacak.

İş yeri bildirgesinin, belirlenen şekle, usule ve süreye uygun verilmemesi durumunda, kamu idareleri ile bilanço esasına göre defter tutmak

zorunda olanlar için asgari ücretin 3 katı, diğer defterleri tutmak zorunda olanlar için asgari ücretin 2 katı, defter tutmakla yükümlü olmayanlar için ise asgari ücret tutarında idari para cezası verilecek.

Bildirgenin yasal süresi geçtikten sonra işverenlerce kendiliklerinden verilmesi halinde cezalar 3'te 2 oranında uygulanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber