Mayıs 2004 KPDS Sınav Duyurusu

Haber Giriş : 04 Haziran 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ÖSYM Başkanlığının KPDS'ye İlişkin olarak yaptığı basın duyurusu

T.C.
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU
ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ

BASIN DUYURUSU
2002 Kasım Dönemi Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS)
1. Yabancı dil tazminatı almak isteyen kamu personeli ile yatırım hizmetlerinde çalışmaları nedeniyle maktu yabancı dil tazminatından yararlanmak isteyen teknik personelin yabancı dil bilgisi seviyesini belirlemek için yapılacak olan KAMU PERSONELİ YABANCI DİL BİLGİSİ SEVİYE TESPİT SINAVI, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 213. maddesinden sonra gelen değişik ek maddesine göre Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığının, 26.6.1990 tarih ve 20560 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan tebliği ile 21/9/1990 tarih ve 20642 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esaslar" uyarınca Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yürütülecektir.

2. Sınav, 9 Kasım 2002 tarihinde Ankara ve Lefkoşa'da, başvuran aday sayısı fazla olduğu takdirde, uygun görülen diğer büyük şehirlerde de yapılacaktır.

3. Sınava, yabancı dil tazminatından yararlanmak isteyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu (aylıklarını bu kanunun ek geçici maddelerine göre alanlar dahil), 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2802 sayılı Hakim ve Savcılar Kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ve 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununa göre çalışmakta olanlar, kadrolar karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel ile 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3/c maddesine tabi sözleşmeli personel katılabilir. Ayrıca, personelinin yabancı dil bilgisi seviyesini tespit etmek isteyen diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel de bu sınava katılabilir.
Yurtdışında Görevlendirilecek Memurların Seçim Esaslarına Dair Yönetmelik'in değişik 7. maddesi gereğince, kamu kurum ve kuruluşlarınca yurtdışı teşkilatında sürekli göreve atanacak memurlar ile diğer görevlilerin de bu sınava girmesi gerekmektedir.

Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre sözleşmeli statüde çalışacak;
a) Mütercim veya tercümanların işe başlatılabilmeleri için diğer şartlar yanında yabancı dil bilgilerinin asgari (B) düzeyinde,
b) Çözümleyici ve programcıların ise işe başlatılabilmeleri için diğer şartlar yanında yabancı dil bilgilerinin asgari (D) düzeyinde olması gerekmektedir. Bu nedenle, halen bu görevlerde çalışmakta olanlardan yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler ile söz konusu görevlerde çalışmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına başvuruda bulunma arzusunda olan fakülte veya yüksekokul mezunlarının bu sınava katılmaları mümkün bulunmaktadır.

Ayrıca 1996 yılında Yükseköğretim Kurulu yurtdışına lisansüstü öğrenim görmek üzere öğrenci gönderirken adayların KPDS'den (Almanca, Fransızca veya İngilizce) en az 40 puan almalarını, 1999 yılında ise araştırma görevlisi kadrosuna atanmak suretiyle yurtiçinde lisansüstü eğitim yaptırmak için KPDS'den en az 60 puan almalarını şart koşmuştur. Bu koşulların daha sonraki dönemlerde de uygulanmaya konulup konulmayacağı bilinmemekle birlikte Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (LES) girmek isteyen adayların KPDS'ye girmeye karar verirken bu durumu da gözönünde tutmaları yararlarına olacaktır. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 2.Maddesi de LES'ten başvurulan programın puan türünde en az 45 puan alınmasını öngörmektedir.
Doktora yeterlik sınavına girebilmek veya sanatta yeterlik çalışmasını sonuçlandırabilmek için Alman, Fransız ve İngiliz dilleri dışındaki dillerden sınava girilmek isteniyorsa, bu dillerden KPDS'ye girilmesi ve 60 veya daha yüksek puan alınması; Doçentlik Bilim Sınavına Alman, Fransız ve İngiliz dilleri dışındaki bir yabancı dil sınavı sonucu ile başvurulmak isteniyorsa, bu dilin Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilmesi ve bu dilden KPDS'de 65 veya daha yüksek puan alınması gerekir.

Bilim/sanat alanı bir yabancı dille ilgili olanlar, yabancı dil sınavına başka bir dilden girmek zorundadır.
Araştırma görevlisi seçme ve atama işlemlerinde yabancı dil yeterlik sınavı yerine KPDS sonuçlarının kullanılması olanağı bulunduğundan, Yükseköğretim Kurulunun 16.4.1997 tarih ve 97.13.1034 sayılı kararı uyarınca lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler de bu sınava girebileceklerdir.
Yükseköğretim Kurulu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dışındaki yurtdışı üniversitelerinin İngiliz Dili ve Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Fransız Dili ve Edebiyatı, Alman Dili ve Edebiyatı programlarından ve Almanca, Fransızca, İngilizce Öğretmenliği ile bu dillerin Mütercim-Tercümanlık programlarından mezun olan TC uyruklu öğrencilerin alacakları diplomaların denklik işlemlerinin
a) mezun olunan program, yükseköğretim kurumunun bulunduğu ülkenin anadilinden farklı ise başvuru sahibinin KPDS'den en az 70 puan alması koşuluyla yapılmasına,
b) mezun olunan program o ülkenin anadili ile aynı ise alınan diplomaya doğrudan denklik verilmesine karar vermiştir. Bu şartları taşıyarak Yükseköğretim Kuruluna denklik işlemleri için başvuranlara KPDS'ye girebilmeleri için bir yazı verilmektedir.
Herhangi bir kurumda çalışmamakla birlikte yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyen fakülte veya yüksekokul mezunları ile üniversitelerce kendilerinden KPDS puanı istenen öğrenciler de bu sınava katılabilir.

4. Sınav, Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danca (Danish Dili), Farsça, Fransızca, Hollandaca (Dutch Dili), İngilizce, İrlandaca, İspanyolca, İtalyanca, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça ve Yunancadan yapılacaktır. Ancak yatırım hizmetlerinde çalışmaları nedeniyle maktu yabancı dil tazminatından yararlanmak isteyen teknik personel yalnız
Almanca, Fransızca ya da İngilizceden sınava girebileceklerdir.

5. Başvurular 9 Eylül-20 Eylül 2002 tarihleri arasında yapılacaktır.

6. Başvurmak isteyen adaylar; Valiliklerin il ve ilçelerde kurdukları bürolar ile Üniversite Rektörlüklerinden veya KKTC'de ikamet eden adaylar ise "Bedrettin Demirel Cad. No:101 Lefkoşa/KKTC" adresindeki ÖSYM Temsilciliğinden , önce "Başvurma Koşullarına İlişkin Bazı Açıklamalar" metnini alacaklar, sonra sınav ücreti olan 27 000 000 TL'yi ilgili banka şubesine T.C. Kimlik Numaralarını (yabancı uyruklu adaylar hariç), ad ve soyadlarını vererek yatıracaklar ve bu ücreti yatırdıklarını gösteren Sınav Ücreti Banka Dekontunu, bu bürolarda, Üniversite Rektörlüklerinde veya yukarıda adresi verilen KKTC'deki ÖSYM Temsilciliğinde görevli personele göstererek Başvurma Belgesi ve Kılavuz alacaklardır.

7. Adaylar, Başvurma Belgelerine son altı ay içinde çekilmiş, başı açık bir fotoğraf yapıştırarak kılavuzda belirtilen kurallara göre doldurduktan sonra halen bir kurumda çalışmakta olanlar, bu belgeyi kurumunun en üst amir veya onun görevlendireceği yetkililere onaylattıracaklar; Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (LES) girmek isteyenlerden, bu sınavın yapıldığı tarihten itibaren bir yıl içinde bir lisans programından mezun olabilecek durumda olup KPDS'ye başvuranlar ile bir lisans programının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyanlar ise onayı kendi üniversitelerine yaptıracaklardır. Adaylar onaylattıkları Başvurma Belgelerini ve sınav ücretini yatırdıklarını gösteren Sınav Ücreti Banka Dekontlarını en geç 20 Eylül 2002 tarihine kadar kendilerine en yakın İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri veya Üniversite Rektörlüklerine teslim edeceklerdir. Başı açık fotoğraf yapıştırmayan veya fotoğraf yerini boş bırakan adayların Başvurma Belgeleri teslim alınmayacaktır.

KKTC'den başvuracak adaylar ise Başvurma Belgelerini Kılavuzda belirtilen kurallara göre doldurduktan sonra; Başvurma Belgelerini ve sınav ücretini yatırdıklarını gösteren Sınav Ücreti Banka Dekontlarını en geç 20 Eylül 2002 tarihine kadar yukarıda adresi verilen ÖSYM Temsilciliğine teslim edeceklerdir.

8. Başvurma Belgelerine T.C. Kimlik Numaraları da yazılıp kodlanacağından, adayların bu numarayı şimdiden Nüfus İdarelerinden öğrenmeleri yararlarına olacaktır.

9. Başvurusu veya sınavı geçersiz sayılan ya da herhangi bir nedenle sınava girmeyen adayların ücretleri geri verilmeyecektir.
10. Posta ile Merkezimize gönderilen başvurular kabul edilmeyecektir.
Saygılarımla,
Dr. Fethi TOKER
Başkan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber