Meclis çalışmalarına Cumhuriyet Bayramı rötarı

Haber Giriş : 26 Ekim 2008 14:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yoğun bir haftayı geride bırakan Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu hafta ise 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle sadece 30 Ekim Perşembe günü çalışacak. Perşembe günü saat 24.00'e kadar çalışacak olan Meclis Genel Kurulu'nda çok sayıda uluslararası sözleşme yasalaştırılacak.

-Bütçe maratonuna bu hafta Cuma günü başlaması öngörülen Plan ve Bütçe Komisyonu ise 2009 mali yılı bütçe görüşmelerine, 3 Kasım Pazartesi gününden itibaren başlayacak. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bu hafta Cuma günü ise küresel mali kriz nedeniyle Türkiye'den sermaye kaçışına karşı önlem olarak hazırladığı ve Türklerin yurt dışındaki bankalardaki paralarının Türkiye'ye getirilmesini öngören yasa tasarısının görüşülebileceği kaydediliyor.

-Yoğun bir haftayı geride bırakan Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu hafta ise 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle, sadece 30 Ekim Perşembe günü çalışacak. Perşembe günü saat 24.00'e kadar çalışacak olan Meclis Genel Kurulu'nda çok sayıda uluslararası sözleşme yasalaştırılacak.

Bütçe maratonuna bu hafta Cuma günü başlaması öngörülen Plan ve Bütçe Komisyonu ise 2009 mali yılı bütçe görüşmelerine, takvim değişikliği yaparak 3 Kasım Pazartesi gününden itibaren başlayacak. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bu hafta Cuma günü ise küresel mali kriz nedeniyle Türkiye'den sermaye kaçışına karşı önlem olarak hazırladığı ve Türklerin yurt dışındaki bankalardaki paralarının Türkiye'ye getirilmesini öngören yasa tasarısının görüşülebileceği kaydediliyor.

Önümüzdeki haftadan itibaren uzun bir bütçe maratonuna hazırlanan Meclis, bu hafta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle mesaisine Perşembe günü başlayacak. Geçen hafta Danışma Kurulu'nda AKP, Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Meclis Genel Kurulu'nun Salı ve Çarşamba günleri çalışamayacak olması nedeniyle, Genel Kurul'un Perşembe ve Cuma günü mesai yapmasını önermişti. Cuma günü anamuhalefet partisi CHP'nin Parti Meclisi toplantısı yapacak olması nedeniyle de Genel Kurul'da, Danışma Kurulu önerisi, Perşembe günü saat 24.00'e kadar çalışılması yönünde kabul edildi. Genel Kurul'da, 30 Ekim Perşembe günü uluslar arası sözleşmeler görüşülecek.

BÜTÇE MARATONU HAFTAYA BAŞLIYOR-

Meclis'in önümüzdeki dönemine damgasını vuracak olan 2009 mali yılı bütçe görüşmelerinin ise 31 Ekim Cuma günü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda başlaması öngörülüyordu. Bütçe görüşmelerinin takvimi değiştirilirken tümü üzerindeki görüşmelerin de 3 Kasım Pazartesi günü Komisyon'da başlaması öngörüldü. 3 Kasım'da tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından 4 Kasım'da da TBMM ve Başbakanlık bütçeleri komisyonda ele alınacak. Bütçe maratonu komisyonda Kasım ayı sonuna kadar devam edecek.

Plan ve bütçe komisyonunda bu hafta ise hükümetin küresel krize karşı öncelikle çıkarmayı istediği Türklerin yurt dışındaki bankalardaki paralarının Türkiye'ye getirilmesini öngören yasa tasarısının görüşülebileceği kaydediliyor.

Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında yasa Tasarısıyla, Gerçek ve tüzel kişilere ait olup yurt dışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ve taşınmazların milli ekonomiye kazandırılmasıyla, yurt içinde bulunan ancak işletmelerinin öz kaynakları içinde yer almayan bu türden varlıkların sermaye olarak konulmak suretiyle işletmelerin sermaye yapılarının güçlendirilmesi amaçlanıyor. Tasarı, para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazların yurda getirilmesi veya beyan üzerine kayda alınmasına ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

Tasarıya göre, yurt dışındaki parayı yüzde 2, yurt içindeki parayı da yüzde 10 vergiyle Türk ekonomisine kazandırmayı amaçlayan tasarı, TBMM Başkanlığına sunuldu. Düzenlemeyle, yurt dışında elde edilen ticari kazançların, 31 Mayıs 2009 tarihine kadar Türkiye ye transfer edilmesi halinde gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulacak.

-UYUŞTURUCU KOMİSYONU RAPORUNA SON ŞEKLİNİ VERECEK-

Geçen yasama yılında kurulan Uyuşturucu ve kaçakçılığını araştırma komisyonu ise, taslak halindeki raporuna bu hafta son şeklini verecek. Komisyon raporunda uyuşturucuyla mücadele kapsamında alınması gereken önlemler de sıralanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber