Otomatik fiyata neşter geliyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 06 Kasım 2008 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Petroldeki düşüşün pompa fiyatlarına yansımaması, hükümeti harekete geçirdi. Hükümet, vurguna sebep olan otomatik fiyatlandırma sistemini incelemeye aldı.

HAM petrol fiyatlarındaki düşüşün, pompa satış fiyatlarına yansımaması hükümeti harekete geçirdi. Hükümet, IMF ve Dünya Bankası'nın talebi üzerine uygulamaya konulan ve akaryakıt şirketlerinin yeni rant aracı haline gelen akaryakıttaki otomatik fiyatlandırma sistemine neşter atacak. İncelemenin başlatılmasında Rekabet Kurumu tarafından hazırlanan rapor etkili oldu. ?Otomatik fiyatlandırma vurgunu'nu tescilleyen rapor Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurulu (EPDK) ve halen akaryakıt şirketleri ile ilgili geniş kapsamlı inceleme yapan Maliye Bakanlığı tarafından da mercek altına alındı.

YASA DEĞİŞİMİ GÜNDEMDE

MALİYE Bakanlığı bünyesinde bulunan Kaçak Akaryakıt ile Mücadele Komisyonu, son dönemde akaryakıt fiyatları ile ilgili şikayetlerin artması üzerine, bir süredir şirketlerin fiyatlandırma sistemlerini inceliyor. Bu kapsamda, inceleme sonucunda tespit edilen bilgiler, Rekabet Kurumu'nun raporu ile birleştirilecek. Maliye Bakanlığı, akaryakıt şirketlerinin fiyatlama sistemleri konusunda bir rapor hazırlayacak. Bu rapor Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK ile tartışılacak. Konuyla ilgili olarak otomatik fiyatlandırma sisteminin değiştirilmesine yönelik yeni bir yasa tasarısının hazırlanması planlanıyor. Tasarıyla, otomatik fiyatlandırmada şirketleri ham petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte, fiyatlarını indirmelerini sağlayacak yaptırımlar olacak. Maliye bu kapsamda Avrupa'daki fiyatlandırma sisteminden de yararlanacak.

?RANT POMPASI'NA BAKAN'DAN TEPKİ:

?Serbestlik demek başıboşluk değil'

Bakan Güler, fiyatını aşağı çekmeyen akaryakıtçılara ?Serbestlik başıboşluk değil' sözleriyle tepki gösterdi.

PETROLDEKİ indirimin pompa fiyatlarına yansımamasına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de tepki gösterdi. Güler petrol fiyatları düştüğü halde bunun halka neden yansımadığının EPDK tarafından incelendiğini bildirdi. Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Güler, Petrol Piyasası Yasası ile petrol fiyatlarının belirlenmesi konusunu hükümet olarak liberal pazar şartlarına bıraktıklarını ve konunun takibinin EPDK tarafından yapıldığını hatırlatarak ?Serbestlik demek başı boşluk demek değil' dedi.

FİRMALARIN yatırım yaptıkları için fiyatları aşağı çekemediklerini söylediklerini, ayrıca petrol fiyatları düşmesine rağmen doların arttığını belirten Güler buna rağmen petrolde liberal pazar şartlarına uyulmadığının anlaşıldığını kaydetti. Bakan Güler şöyle konuştu: ?Benim de şahsi tespitim buna tam uyulmamış. Ben de bir tüketici olarak bunu görüyorum. Bu noktada EPDK konuyu inceliyor. Ben de petrol şirketlerine ayrıca gerekli düşüncelerimi söyledim, değerlendirmelerimi yaptım. Yani sıkı takip ediliyor, bundan sonra da biraz daha edilecek, bunu hissedeceksiniz.' İHA

Petrol Ofisi kárını artırdı

Petrol Ofisi (PO) vergi öncesi kárını ilk 9 ayda yüzde 37 artırdı. Petrol Ofisi'nin net satış tutarı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 35 artışla 13 milyar 390 milyon YTL (10.9 milyar dolar) faiz, vergi ve amortisman öncesi kárlılığı ise yüzde 37 artışla 669 milyon YTL (549 milyon dolar) olarak gerçekleşti. Petrol Ofisi'nin net kárı ise ilk dokuz aylık dönemde 249 milyon YTL olarak gerçekleşti. Kárlılıktaki artış grafiğine yeni ürün ve uygulamaların ivme kazandırdığı belirtildi.

HÜSEYİN ÖZAY

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber