Diplomalı şoförlük tarih oldu
Şoförlük ve kaptanlık bölümünde okuyan öğrenciler, mezun olduktan sonra açıkta kaldı. Diplomalı şoförler iş bulamayınca üniversitenin ilgili bölümüne öğrenci alımı durduruldu.
Üniversite yetkilileri, bölümü firmaların talebi üzerine açtıklarını, ancak mezun verince sözlerin tutulmadığını belirtti. Otobüsçüler Federasyonu ise böyle bir bölümün açıldığından haberleri olmadığını söyledi. Mesleklerini yapamadıkları için hayal kırıklığına uğrayan gençler de eğitim süresince hiç otobüs kullanmadan mezun olduklarını anlatarak yetkililerden iş istedi.
Taşımacılık sektörünün kalitesini yükseltmek ve sektöre eğitimli şoförler yetiştirmek amacıyla Kocaeli Üniversitesi bünyesine 2002 yılında Ali Rıza Veziroğlu Meslek Yüksekokulu Şoförlük ve Kaptanlık bölümü kuruldu. Bölümü bitirenlerin işlerinin hazır olduğu söylenince çok sayıda öğrenci tercihte bulundu. Ancak bölümün açılması için destek sözü veren firmalar, ilk mezunların başvurularını geri çevirerek kendi kaptanlarıyla çalışmaya devam etti. İşe alınan diplomalı şoför de muavinlik yaptı. Öğrencilerin işsiz kalması üzerine okul yönetimi, bölüme öğrenci alımını durdurdu.
İş bulmak umuduyla bölümü seçen mezunlardan Tuncay Yıldız, mesleğini yapamayacağını anlayınca özel bir şirkette işçi olarak çalışmaya başlamış. Hiç otobüs kullanmadan mezun olduğunu söyleyen genç adam, şunları anlatıyor: "Okulda hiçbir altyapı yoktu. Otobüs bile görmedik. Derslerin tamamı teorikti, uygulama yoktu. Daha çok sürücü psikolojisi üzerine kitaplar okuduk. Bölüme 2006'da 44 kişi başladık. Öğrencilerin çoğu bir şey öğrenmeyeceklerini görüp ayrıldı. Sene sonunda sınıf 21 kişiye düştü." Mezun olduktan sonra bir kırtasiyede çalışmaya başlayan Mehmet Altınayak da pişmanlığını, "Sürücü belgesi bile vermediler. Otobüsü dışarıdan ehliyet alırken sürdüm. Tek isteğim, devlet dairelerine şoför alınırken bizi tercih etmeleri." sözleriyle ifade etti.
Okul Müdürü Yard. Doç. Dr. Kadriye Oktar ise bölümü kurduktan sonra firmalardan destek alamamaktan yakındı. Oktar, "Bu alandaki eksikliği gidermek, eğitimli sürücüler yetiştirmek için bölümü kurduk. Kurma aşamasında özellikle otobüs firmaları bize çok vaatte bulundu. Ancak sözlerinde durmadılar." dedi.
'Bölümden hiç haberimiz olmadı'
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Sekreteri Mevlut İlgin, otobüs firmalarının okula destek vermemesi yönündeki suçlamaları reddetti. Bölümün açılması ve kapanmasında haberleri olmadığını belirten İlgin, TOFED ile irtibata geçilmemesinin okul yönetiminin suçu olduğunu öne sürdü. İlgin, şunları kaydetti. "Bölüm açıldığında haberimiz olsaydı gerekli yardımı yapardık. Hatta onlara otobüs bile ayarlardık. Mezun olacak öğrencilere de iş garantisi sağlardık. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi bünyesindeki bölüme bir otobüs ayarladık. Mezun olan öğrencileri de işe alıyoruz."
Mehmet Güler