4/B'liler için önemli bir mahkeme kararı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Kasım 2008 10:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

657 Sayılı Yasanın 4/B kapsamında çalışan sözleşmeli personelin sağlıkla ilgili bir üst öğrenimi bitirdiğinde, intibakının yapılması için, bitirilen öğrenimin sadece pozisyon ünvanıyla ilgili olması şartı bulunuyordu. Ancak Sağlık-Sen tarafından açılan davadan, 4/B li sağlık çalışanları lehine çok önemli bir karar çıktı.

Sağlık-Sen'in açtığı davada, Mahkeme, Tıbbi Sekreter kadrosunda 4/B Sözleşmeli olarak çalışırken 4 yıllık sağlık memurluğu bölümünü bitiren personelin, yeni öğrenim durumuna göre intibakını yapmayan idarenin işlemini hukuka aykırı buldu.

Bu alanda kazanılan ilk hukuki zafer, Şanlıurfa Devlet Hastanesi'nde çalışan Mehmet Savaş adına Sağlık-Sen'in açtığı dava ile elde edildi. Tıbbi Sekreter olarak görev yaptığı süre içinde 4 yıllık Sağlık Memurluğu bölümünü tamamlayan Mehmet Savaş, intibakının yapılması ve maaşının yeni öğrenim durumuna göre belirlenmesi için İdareye başvurmuş, ancak idare, görev yaptığı pozisyon ile üst öğreniminin ilgili olmadığı gerekçesini öne sürerek başvuruyu reddetmişti.

Şanlıurfa Bölge İdare Mahkemesi; Sağlık Bakanlığı'nın 18.09.2006 gün ve 162406 Sayılı genelgesini açıklayan 84811 sayılı yazısında, sağlık çalışanları için sağlık memurluğu bölümünden mezun olmanın mesleki bir üst öğrenim olarak kabul edilmesi gerektiğinin belirtildiğini hatırlatarak, ? Bu durumda bir sağlık çalışanı olan davacının 4 yıllık Sağlık Memurluğu Bölümünü bitirmesi karşısında bir üst öğrenimi tamamladığının kabulü gerektiği, dolayısıyla 657 Sayılı Yasanın yukarıda metni verilen 36. maddesi uyarınca davacının intibakının yapılması gerektiği anlaşıldığından dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir? diyerek işlemin iptaline karar verdi.

Mahkeme ayrıca, Mehmet Savaş'ın intibak için başvurduğu tarihten itibaren doğan tüm yasal haklarının ödenmesine, intibakının yapılmasına ve maaşının yeni öğrenim durumuna göre belirlenmesine karar verdi.

Sağlık-Sen daha önce de, 4924 Sayılı Yasa Kapsamında çalışan üyelerimiz adına açtığı intibak davalarını da kazanmış ve 4924'e tabi çalışanların üst öğrenimini çalıştığı pozisyonla sınırlı tutan uygulamanın hukuka aykırılığını tespit ettirmişti.

BU KARARLAR NE ANLAM İFADE ETMEKTEDİR?

Bu kararlar bireysel kararlardır ve sadece dava açanı ilgilendirmektedir. Genel bir düzenleme yapılmadığı sürece benzer bir durumda olan diğer 4/B kapsamında çalışanların bu karardan faydalanması mümkün değildir. Bu durumda olanların da önce idarelerine başvurarak ücretlerinin arttırılmasını istemeleri, alacakları olumsuz cevap üzerine de dava açmaları gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber