Demokrasi mitingine ?çatışma' gölgesi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Kasım 2008 02:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara

DİSK ve KESK tarafından düzenlenen ?İşsizliğe, Yoksulluğa ve Zamlara Karşı Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi?nde, 50 bini aşkın gösterici AKP'yi protesto etti Üzerini aratmak istemeyenler ile polis arasında tartışma yaşandı. Polislerden bazıları emir almamasına rağmen gaz bombası attı, kalabalık taşla karşılık verdi; miting meydanı bir anda karıştı

DİSK ve KESK tarafından ?Krizin bedelini ödemeyeceğiz? ana mesajıyla Ankara'da düzenlenen ?İşsizliğe, Yoksulluğa ve Zamlara Karşı Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi?ne katılan 50 bini aşkın işçi, memur ve öğrenci, AKP'yi protesto etti. Çıkan olaylarda 10'u polis 40'a yakın kişi yaralandı.

Miting için çeşitli kentlerden 500'ü aşkın otobüsle 20 bini aşkın kişi sabah saatlerinde başkente geldi. Ankara'dan katılanlarla bu sayı 50 bini aştı. Kalabalığı yönlendirmek için ses aracına çıkan Eğitim-Sen Ankara 2 Nolu Şube Başkanı Tuğrul Çulfa, başını Ankara Garı önündeki köprünün demirlerine çarptı. Ankara Numune Hastanesi'nde ameliyata alınan Çulfa'nın hayati tehlikeyi atlattığı ancak müşahade altında tutulduğu bildirildi. Ses aracının şoförü gözaltına alındı.

CHP ve DTP de destek verdi

KESK ve DİSK'e bağlı sendikalar dışında TMMOB, Mülkiyeliler Birliği, İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Devrimci 78'liler Federasyonu, AKA-DER, BATİS, BDSP, DHF, ESP, Halkevleri, KBAK, SEH, SODAP, TÖP gibi sivil toplum örgütleri ile CHP, DSİP, DSP, DTP, EHP, EMEP, ÖDP, SDP, SHP, Sosyalist Parti, TKP ve Yeşiller Partisi gibi siyasi partiler de mitinge destek verdi.

Alana sığmadılar

?Krizin faturası işverene çıksın?, ?AKP zammını al başına çal?, ?Bomba değil iş, mermi değil sağlık?, ?Doğal kaz değiliz? pankartları taşıyan kalabalık, ?Tayyip Amerika'ya, Fethullah'ın yanına?, ?Hükümet istifa? diye slogan attı. Hipodrom'dan yürüyüşe geçen kalabalık Sıhhiye Meydanı'na sığmadı. Polis, arama noktalarını Ulus'a doğru genişletmek zorunda kaldı.

Önceden arama noktasını geçip Sıhhiye Meydanı'na giren bazı gruplar geri dönerek polisi taşlamaya başladı.

Emniyet amirleri, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi tarafından polisleri ara sokaklara çekerek olayların büyümesini önlemeye çalıştı. Ankara Adliyesi tarafındaki çevik kuvvet polislerinden bazıları, emir almamalarına rağmen göstericilere gaz bombası atarak karşılık verince ortam gerginleşti. Otobüs duraklarını ve meydanı ikiye ayıran cam bariyerleri parçalayan kalabalık, polise taş atmayı sürdürdü.

Anonslara sinirlenen polis taş attı

Olayları engellemek için anons yapan ses aracı, polisin taşlanmasını önlemek için göstericilerle polis arasına girdi. Ancak, anonslara sinirlenen polislerin taş attığı araç, alandan çekilmek zorunda kaldı. Polisin yanında duran ve aralarında çocukların da bulunduğu bazı vatandaşlar, göstericilere taş attı. Yarım saat süren çatışmanın ardından ara sokaklara çekilen polislerle göstericiler arasındaki çatışma 15 dakika daha sürdü.

Emniyet müdüründen anons

Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, telsizle ?Arkadaşlarımız sakin olsun. Kararlı ve sakin bir şekilde görevimize devam edeceğiz? anonsu yaparken, miting kürsüsünden de, ?Herkes sakin olsun, provokasyona gelmeyeceğiz? uyarısında bulunuldu.

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, ?Artık söz bitti. Eylem vaktidir. Kriz henüz geçmedi. Tam da kalbimize saplandı? dedi. KESK Başkanı Sami Evren, ?Son bir yılda 250 bin kişi işten atıldı. 2008'in ilk 10 ayında 41 bin dükkan kapandı. 500 bin kişi kredi kartının borcunu ödeyemedi. 160 bin çek karşılıksız çıktı. Bu tablo size neyi hatırlatıyor sayın hükümet?? diye sordu.

Arama noktaları yıkıldı

SDP'nin arama noktasından geçişi sırasında başlayan tartışma çatışmaya dönüştü. Polisin, SDP'lilerin pankartlarının asılı olduğu sopaları almak istemesi üzerine arbede yaşandı. Polis, arama noktalarını yıkan gruba copla müdahale etti. Olayları engellemeye çalışan Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı İsmail Baş da arbedede darbe aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber