Milli Eğitim'den polise AB standardında proje

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 12 Aralık 2008 22:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Güngör KARAKUŞ

Emniyet Genel Müdürlüğü, AB uyum sürecinde kurulan "Toplum Destekli Polis" projesini etkin hale getirmek için Milli Eğitim'in ilköğretim okullarında uyguladığı planı kendisine model alacak..

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu'nun 'İstanbul Kent Güvenliği' konusunda Emniyet Müdürleri ve üniversitelerden akademisyenlerle hazırladığı raporda, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün okullarda şiddeti önleme ve azaltma eylem planı çalışmaları model olarak gösterildi. Raporda, Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde 2006 yılında kurulan 'Toplum Destekli Polis'projesinin daha etkin bir şekilde uygulanabilmesi için İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün çalışmasının model olarak alınıp uyarlanması gerektiğine dikkat çekildi.

3 YILDIR UYGULANIYOR

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ilk olarak 2006 2007 eğitim ve öğretim yılında uygulamaya koydukları projede, suçu daha oluşmadan önlemek için projeler üretiliyor. Öğrencilerin güvenlik sorunları yaşayabilecekleri boş zamanları kendi okul ortamında ilgi ve istekleri doğrultusunda değerlendirmeleri sağlanıyor. Buna spor ve izcilik faaliyetleri, bilgisayar ve kütüphane odaları, birçok alanda gerçekleştirilen yarışmalar, dilek ve şikâyet kutuları ve zararlı alışkanlıklarla ilgili yararlı seminerler gibi birçok sosyal faaliyet bu proje kapsamında İstanbul'daki tüm okullarda gerçekleştiriliyor. Bütün okullar yaptıkları çalışmaları raporlayarak yıl sonunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderiyor. 3 yıl önce başlayan bu çalışma İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bu yıl ki açıkladığı verilere göre kısa sürede başarılı olduklarını gösteriyor.

ŞİDDET AZALDI

Eylem planı rakamlarına göre, okullardaki şiddet son iki yılda yüzde 70 azaldı. Emniyet Müdürlüğü'nün kayıtlarına göre 7-18 yaş grubu çocukların okul dışında şiddete dayalı vakalarda ise 2008 yılının ağustos ayına göre yüzde 42,48 azalma olduğu tespit edildi. Öte yandan, İstanbul'daki tüm okullarda yapılan bu çalışmalarda başarı oranına göre Tuzla ilçesi yüzde 96 ile birinci olurken, suç oranının çok yüksek olduğu Beyoğlu ilçesi yüzde 92 ile ikinci sırada yer aldı. Ayrıca, yüzde 12 ile Esenyurt en başarısız ilçe seçilerek son sırada kaldı.

600 personel kurs gördü Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde, "Toplum Destekli Polislik Türkiye Modeli" oluşturuldu. Uygulama 2006 yılında öncelikle Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Kayseri, Trabzon, Erzurum, Diyarbakır ve Antalya illerinde pilot uygulama için belirlenen bölgelerde başladı. Bu uygulama çerçevesinde; amir ve memur sınıfından 600 personele "Toplum Destekli Polislik Temel Eğitim Kursu" verildi. Ancak, bu yapılan çalışmalar projeyi etkin bir hale getiremedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber