Unakıtan: Türkiye krizden faydalanarak çıkacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Aralık 2008 13:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin, yaşanan küresel mali krizden ders alarak ve faydalanarak çıkacağını ifade ederek, "(Türkiye'de) 2009 yılı, hem enflasyon hem de cari açıkların düştüğü bir yıl olacak. Büyüme rakamları eskisi gibi olmayacak ama Türkiye'de resesyon diye bir şey söz konusu değil" dedi.

TBMM Genel Kurulunda, 2009 yılı bütçesinin tümü üzerinde sunuş konuşması yapan Unakıtan,"Türkiye'de bazı ekonomik göstergelerin iyi olmamasını sevinerek verenlerin olduğunu ve buna da bir anlam veremediğini" bildirerek, "Sanki onlar bu ülke içinde değil" diye konuştu.

Türkiye'nin küresel krizin neresinde olduğuna ilişkin bilgi veren Unakıtan, "Bugüne kadar Türkiye kendi içinden çıkan krizler ile uğraştı. Bu sefer, dışarıdan gelen bir kriz ile karşı karşıyayız. Bugün yaşamakta olduğumuz kriz Türkiye'nin krizi değildir. Bu tüm dünyanın yaşadığı bir krizdir. Kriz, küresel ekonomiyle entegre olan bütün ülkeleri etkilemiştir. Kötü yönetimden kaynaklanan bir durum değildir. Bu nedenle bu krizi milletçe göğüslememiz gerekir" dedi.

"Türkiye'nin, daha önce kendi içinde meydana gelen krizlerdeki tecrübesinden dolayı bu krize hazırlıklı girdiğini" kaydeden Unakıtan, Türkiye'nin mali dengeleri tesis ettiğini, bütçe açıklarını çok düşük noktalara getirdiğini, bankacılık sektörünü ve döviz rezervlerini güçlendirdiğini söyledi.

Yapısal reformların şimdiye kadar gerçekleştirilememesi halinde böyle bir krizde, gecelik faizlerin yüzde 7 binleri bulacağını kaydeden Unakıtan, "Türkiye'nin durumunun kötü gösterilmesini akıl dışı görüyorum. Böyle şey olur mu? Biz, bu krize hazırlıklı yakalandık. Daha önceki tecrübelerimizden dersler çıkardık" dedi.

Geçmişte Türkiye'nin ödeme sıkıntısına düştüğü için gaz, tüp ve yağ kuyrukları yaşadığını hatırlatan Unakıtan, "Şimdi evvel Allah Boğaz Köprüsü trafikten geçilmiyor. Ne yağ, ne tüp ne de gaz kuyruğu var" dedi.

Unakıtan, kendisinin özel sektörden gelen ve "damdan düşen birisi" olduğunu vurgulayarak, geçmişte yedek parça bulamadıkları için fabrikalarını kapattıklarını anlattı. Doğal zenginlikleri fazla olan geniş ve güçlü bir ekonomiye sahip Rusya'nın krizden etkilendiğini belirten Unakıtan, "Rusya, rubleyi tutabilmek için 161 milyar doları piyasaya sürdü. Hala rubleyi tutamadı" diye konuştu.

-"Krizi fırsata çevirmenin yolunu bulacağız"

Unakıtan, dün açıklanan yüzde 0,5'lik büyüme rakamının oldukça düşük olduğuna işaret ederek, bunun hiçkimseyi sevindirmeyeceğini vurguladı. Türkiye'nin, 27 çeyrekten beri sürekli büyüdüğüne dikkati çeken Unakıtan, iktidara geldikleri 2002 yılında kişi başına düşen gelirin 3517 dolar, 2008 yılı sonununda ise 10 bin doların üzerine çıktığını söyledi. Türkiye'nin 9 aylık büyümesinin yüzde 3 olduğunu, kriz ortamında güçlü ekonomilerin daraldığı, büyük ülke ekonomilerinin resesyonda olduğu bir dönemde bunun takdirle karşılanması gerektiğini belirten Unakıtan, şöyle konuştu:

"Gönlümüz bu büyümeyi kabul etmiyor ama ne yapalım ki dünyadaki kriz böyle...Dünyada öyle bir kriz çıkmış ki ben üretiyorum, satacağım adamlarda talep düşmüş. Buna rağmen bizim müteşebbisimiz dinamik bir yapıya sahip. Tekstilcilerin çoğu Avrupa'dan siparişlerinin arttığını söylüyor. Çünkü artık büyük siparişler vermiyorlar, Çin'deki Avrupalı alıcılar yavaş yavaş bu tarafa dönmeye başladı. Bunları da fırsata çevirmenin gayreti içinde olmamız lazım. Ben inanıyorum ki Avrupa'nın en dinamik nüfusu nasıl Türkiye'de ise en dinamik müteşebbisi de Türkiye'de... Bu dönemde özel sektörümüzün inovasyon projelerine önem vermesi icap ediyor. Birçok yeni projelere, yeni pazarlara yönelmemiz lazım. İnanıyorum ki Türkiye bu krizden de ders alarak ve faydalanarak çıkacak. Evet bu bizi etkileyecek, fakat biz bunu fırsata çevirmenini yolunu bulacağız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber