Çocuklar, aşırı kilo tehlikesi altında

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 25 Aralık 2008 16:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Beslenme ve Öğrenme Konulu Rehberlik Sempozyumunda konuşan Ümraniye Hastanesi İç Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Mesut Başak, obezitenin gelecek yüzyılın en büyük hastalığı olduğunu söyledi.

Son 15 yıl içerisinde obezite hastalığının çok ciddi düzeylere geldiğini belirten Başak, "Genetik ve çevresel etkilerden dolayı obezite çok yaygın bir şekilde ilerliyor. Kendisi bir hastalık olduğu gibi, başka hastalıklara da yol açıyor." dedi. Başak, bu hastalıktan kurtulmanın yolunun ise aşırıya kaçmadan düzenli bir beslenme alışkanlığı edinmekten geçtiğini kaydetti. Yaşar cimilli coşkun Lisesi bünyesinde yayınlanan PDR (Psikolojik danışma ve rehberlik) dergisi, obezite, beslenme ve öğrenme konulu bir sempozyum düzenledi. Sempozyuma Ümraniye Hastanesi İç Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Mesut Başak, psikolog Hande Ertaş, Sema Hastanesi Medikal Direktörü Prof. Dr. Hamdi Tutkun ve Beslenme ve Diyet uzmanı Deniz Şafak Akçayoğlu katıldı. Obezitenin genetik bir hastalık olduğunu ve temelinde düzensiz ve sağlıksız yemek ile yağ miktarının çok fazla olmasının yattığını söyleyen Mesut Başak, obezitenin salgın bir hastalık olduğunu belirerek hastalığın ülkemizde ve dünyada giderek artığını vurguladı.

Şekerle sınav stresini yenemezsiniz

Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul'da bulunan özel okullardaki Rehber hocalarının katıldığı seminerde konuşan Sema Hastanesi Medikal Direktörü Prof. Dr. Hamdi Tutkun, sınavdan önce alınan tatlı gıdaların sınav stresini gideremeyeceğini söyledi. Tutkun, sınav heyecanını hiçbir besinin yenemeyeceğinin öncelikle bilinmesi gerektiğini belirterek öğrencilere ve rehberlik hocalarına tavsiyelerde bulundu.

Doç. Dr. Mesut Başak ise sınav öncesinde tatlı gıdalar yerine glikoz değeri yüksek olan gıdaların alınmasında fayda olacağını belirterek şu tavsiyede bulundu; "Beynimiz sadece glikoz ile beslenir. Sınav öncelerinde tatlı yerine glikoz içeriği zengin olan mesela kuru üzüm gibi besinlerin alınması hafızayı iyi çalıştırması açısından faydalı olabilir."

Mürsel Karadeniz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber