Memur Adayları İçin KPSS Tercih Rehberi (3)
KPSS'de hangi kurum neden tercih edilmeli?
memurlar.net tarafından hazırlanan KPSS Rehberi'nde bugün hangi kurumların neden tercih edilmesi gerektiği açıklanacak. İlk bölümde Kamu İktisadi Teşekkülleri anlatılıyor.
KPSS tercih rehberinin ilk bölümünde sistemin nasıl işlediğine, hangi puanların geçerli olduğuna, yanlış tercih yapan adayın ne gibi bir ceza ile karşılacağına, çalışanların başvuru yapıp yapamayacağına ilişkin sorulara cevap verilmişti. Bugün ise yine memurlar.net tarafından hazırlanan, hangi kurumların neden tercih edilmesi gerektiği ile tercih kılavuzunda yer alan kadrolarda ne kadar maaş alınacağına dair bilgilere yer vereceğiz.
2006 veya 2007 yılında bu sorulara cevap verirken memurlar.net tarafından kamu kurumu bazında bir değerlendirme yapılmaktaydı. Ancak son yıllarda uygulamaya konulan eşit işe eşit ücret zamlarıyla bu değerlendirmelerin anlamı azalmıştır. Zira kurumlar arası ücret farklılıkları giderek azalmıştır /azaltılmaktadır. Aradaki fark tümüyle kapatılmamıştır ama eşit işe eşit ücret zamlarına 2009 yılında da devam edileceği için, birkaç yıl içerisinde kurumlar arası ücret farklılıklarının bütünüyle sona ereceği Maliye Bakanlığı tarafından birkaç kez açıklanmıştır. Uygulama tamamlandığında artık Maliye Bakanlığı'ndaki bir memur ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığındaki bir memur aynı ücreti alacaktır. Bu halde hiçbir memur daha fazla ücret almak için kurum değişikliği talebinde bulunmayacaktır.
KİT'LER HAKKINDA
Kılavuzdaki KİT kadroları memurluk kadar güvenceli midir?
Daha önce de belirtildiği üzere kılavuzda ?sınıfı' belirtilmeyen pozisyonlar KİT'leri ifade etmektedir. KİT personel statüsü de, 657 kadar güvenceli bir statüdür. Bu nedenle iş güvencesi bağlamında 657 ve 399 aynı ağırlıktadır denebilir. Diğer taraftan, KİT'lerin sosyal imkanları diğer kamu kurumlarına göre daha iyidir.
KİT'ler özelleştirilince işsiz kalınır mı?
2008/4 KPSS tercih kılavuzunda yer alan tüm KİT pozisyonları, özelleştirme olması halinde dahi, güvencelidir. Önümüzdeki yıllarda burası özelleştirilse dahi KPSS tercih kılavuzu ile sözleşmeli personel olarak atananlar, diğer kurumlara nakledilecektir. Kimse mağdur olmayacaktır. Sadece İŞKUR atamaları ile bir KİT'e atanan işçiler diğer kurumlara nakledilmemektedir.
KİT personeli nereye nakledilebilir?
Sözleşmeli personel kendi çalıştığı KİT'in farklı illerdeki birimleri arasında yer değiştirebilmektedir. Yine sözleşmeli personel başka bir KİT'den talep bulması halinde bu KİT'e geçebilmektedir.
Ancak sözleşmeli personel, (eğer kişinin daha önce memuriyet hizmeti yoksa) 657 sayılı Kanuna tabi kurumlardaki memur kadrolarına geçiş hakkına sahip değildir.
KPSS Tercih Robotu
Bir adayın mezuniyetine uygun kadroların hangisi olduğunu öğrenmesi için yüzlerce sayfalık KPSS tercih dokümanını tek tek incelemesi gerekmektedir. Memurlar.net, ÖSS olduğu gibi, KPSS adaylarına yardımcı olmak üzere KPSS tercih robotu hazırladı. KPSS tercih robotuna www.memurlar.net/kpss.aspx adresinden ulaşabilirsiniz.
YARIN: İLK ATANAN MEMUR NE KADAR MAAŞ ALIR?