Fatura kabardı yoğusmalı kombide satıslar patladı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 29 Aralık 2008 08:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Artan doğalgaz fiyatları, ekonomik olma özellikleri ile tanınan yoğuşmalı kombilere olan ilgiyi artırıyor. Bundan 2 yıl önce yüzde 2'lik paya sahip olan yoğuşmalı kombilerin bugün ulaştığı pazar payı yüzde 10.

DOĞALGAZ fiyatlarının 2008 yılı başından bu yana tam 5 kez zam görmesi tüketiciyi daha az doğalgaz harcamaya itiyor. Verilere bakıldığında doğalgazın birim fiyatının yılbaşından bu yana yüzde 75'e yakın zamlanması tüketiciyi doğalgazı daha az kullanmaya ve kombisini daha az ısıya ayarlamaya yönelttiği ortaya çıkıyor. Böyle olunca da üreticiler ve ithalatçılar da ibrelerini daha ekonomik olan yoğuşmalı kombilere doğru çeviriyorlar. 2 yıl öncesine kadar Türkiye'deki yoğuşmalı kombiler, toplam pazarda yüzde 2'lik bir yer tutarken, bugün bu pay yüzde 10'a çıktı.

1 MİLYON SATIŞ BEKLENİYOR

YÜZDE 15-30 arasında enerji tasarrufu sağlayan yoğuşmalı kombilerde, enerji verimliliği de yüzde 98'i buluyor. Böylece yoğuşmalı kobilerin, kombi pazarındaki satışı da gittikçe artıyor. Her yıl yüzde 20 büyüyen pazarda, ısıtma ürünleri pazarı 1 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. Şu anda 58 merkezde bulunan doğalgazın yıl sonu itibariyle 81'e çıkacak olması, özellikle kombi pazarında büyük bir potansiyel yaratıyor. Toplamda 700 bin civarında olan kombi satışlarının 2010'da yıllık 1 milyon adetlik satışa ulaşması bekleniyor.

TÜKETİM YÜZDE 10 AZALDI

DOĞALGAZ fiyatlarının bu kadar artmasında ise döviz kurunda özellikle son bir ay içinde meydana gelen hızlı artışların ve son 9 aylık dönemde petrol fiyatlarının uzun süre rekor seviyede seyretmesinin etken olduğu belirtiliyor. Öte yandan; doğalgaz abone sayısının hergeçen gün artmasına rağmen, vatandaş kemerleri sıktığı için tüketimin önceki yıla göre yüzde 10 azaldığı görülüyor. İgdaş verilerine bakıldığında ise 2007 yılında İstanbul'da konutlarda aylık ortalama 80.2 metreküp doğalgaz kullanılırken, bu rakam 2008 yılında 66.5 metreküpe kadar düştü.

Kasım zammı rekor kırdı (%)

Aylar Konut Sanayi

Kasım 22.5 22

Ekim 4.55 4.69

Ağustos 16.88 18.7

Haziran 7.4 8.3

Ocak 7.4 6.5

Yoğuşmalı sistem nasıl çalışıyor?

YOĞUŞMALI kombiler, baca gazı içerisinde bulunan su buharını kullanarak hem az enerji tüketiyor, hem de verim sağlıyor. Su buharının içinde bulunan buharlaşmanın gizli ısısından faydalanmak amacıyla, baca gazı soğuk eşanjör yüzeyleri ile temas ettiriliyor ve su buharının yoğuşması sağlanıyor. Araştırma sonuçlarına göre, çalışma esnasında biriken fazla hava nedeniyle klasik

kombilerde yüzde 10 ila 12 arasında verim düşmesi gerçekleşiyor. Oysa, yoğuşmalı kombi hava miktarı yakıt miktarına göre otomatik olarak ayarlanıyor ve bu sayede en az yüzde 15 enerji tasarrufu sağlanıyor.

Doğu kombiyi sevdi

2006'DA yoğuşmalı kombinin neredeyse hiç satılmadığı Erzurum'da bugün bu tür kombilerin kullanım oranı yüzde 90. Bugün Avrupa'nın en soğuk ülkeleri Danimarka ve Almanya'da yoğuşmalı kombilerin pazar payı yüzde 90'ı buluyor. Türkiye'de ise Kayseri ve Erzurum gibi şehirlerde oran yüzde 70'leri bulurken, İstanbul'da hálen yüzde 30'larda. Yıllık satılan 6 bin yoğuşmalı kombi adedi ise 50 bine çıkmış durumda.

Doğalgaz faturasını kısmanın yolları

Çift cam kullanılması, kışın ısı kaybında yüzde 50, yazın ise yüzde 15 tasarruf sağlıyor.

Radyatörlerin üzerinin ve önünün estetik nedenlerle kapatılmaması gerekiyor. Radyatörün arkasındaki duvara folyolu levhalar koyarak yakıttan yüzde 15 tasarruf edilebiliyor.

Kalın ve pencereyi tamamen kapatan perdeler kullanılması ısı kaybını azaltıyor.

Zaman ayarlı termostat kullanmak da tasarrufa yardımcı oluyor.

Bacalı doğalgaz cihazlarının dolap içerisine yerleştirilmesi cihazın ortamdan hava almasını engelleyerek verimini düşürüyor.

Doğalgaz cihazlarının bakımlarının düzenli olarak yapılması da verimi artırarak önemli oranda tasarruf sağlıyor.

Fulya ERDEM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber