İş eğitimi (ticaret) öğretmenlerinin alanlarının teknoloji ve tasarım olarak değiştirilmeyeceğine dair Danıştay kararı
2006 yılında alanı iş eğitimi(ticaret) olan öğretmenlerin alanı teknoloji ve tasarım olarak değiştirilmiş, dayanak olarak 6.7.2006 günlü, 306 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı ile değiştirilen geçici 10.maddenin 1.fıkrası gösterilmiştir.
Eğitim sen, bu şekilde alanı değiştirilen bir üyemiz adına alan değişikliği işlemi ile bu işlemin dayanağı olan Talim ve Terbiye Kurulu Kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açılmıştı. Bu dava da Danıştay 2.Dairesi 7.3.2006 gün ve E: 2006/73 sayılı kararla işlem yönünden yürütmenin durdurulmasına ve düzenleme yönünden reddine karar vermiştir. Düzenleme yönünden red kararına Eğitim Sen tarafından itiraz edilmiş ve itiraz sonucunda Danıştay İdari Dava Dairleri Kurulu 2008/753 itiraz nolu dosyasından 18.9.2008 günlü kararla itirazımızı kabul ederek düzenleme yönünden de yürütmenin durdurulmasına karar vermiştir. Anılan kararda iş eğitimi(ticaret) öğretmenlerinin hem muhasebe grubu öğretmenliğine, hem de teknoloji ve tasarım öğretmenliğine atanma hakkına sahip olduğu, birden fazla alana atanma hakkı bulunanların ancak istekleri alınarak alan değişikliği yapılabileceği, bu nedenle söz konusu alanlardaki gereksinimler göz önünde bulundurularak Milli Eğitim Bakanlığının yeni bir düzenleme yapmasının gerekli olduğu, bu bağlamda yalnızca teknoloji ve tasarım öğretmenliğine olanak sağlayan Talim ve Terbiye Kurulunun hukuka uygunluğunun bulunmadığı belirtilmiştir.
Eğitim Sen'den yapılan açıklamada "Danıştay İdari Dava Dairleri Kurulunun anılan kararından sonra Milli Eğitim Bakanlığının 30 gün içinde karardaki gerekçeler doğrultusunda yeni düzenleme yapması, kararla birlikte dayanağı kalmayan söz konusu alan değişikliği işlemlerini geri alması ve eğer yapılacaksa alan değişikliğini ilgili öğretmenlerin isteğini alarak gerçekleştirmektir. Ayrıca bu karar iş eğitimi(ticaret) öğretmenleri gibi birden fazla alana atanma hakkı olan öğretmenlerin istek dışı alan değiştirmesinin hukuka aykırı olduğunu göstermiştir." denildi.
Milli Eğitim Bakanlığının herhangi bir başvuruya gerek kalmada anılan kararın gereğini yerine getirmesini isteyen Eğitim Sen "Milli Eğitim Bakanlığını harekete geçirmek için ilgili öğretmenlerin görev yaptıkları okul müdürlükleri aracılığıyla bakanlığa dilekçe vermeleri olanaklıdır. İlgili öğretmenler bu dilekçelerine 60 gün yanıt verilmemesi ya da olumsuz yanıt verilmesi durumunda idari yargıya başvurabilirler." dedi.