Cep telefonu en çok arama yaparken radyasyon yayıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Ocak 2009 14:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Tabip Odası, cep telefonlarının en fazla telefon çaldığı ya da çevirilen numaraların bağlandığı anlarda radyasyon yaydığına dikkat çekti. Yapılan açıklamada, "Gelen çağrıyı açtıktan veya karşı taraf görüşmeye açtıktan 1-2 saniye sonra cihazı kulağa götürmek daha güvenlidir." denildi.

Ankara Tabip Odası Halk Sağlığı Komisyonu, 'Cep Telefonu Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmeli' konulu bir bilgi notu hazırladı. Söz konusu bilgi notunda dünyada 2 milyardan fazla cep telefonu kullanıcısı bulunduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, beş Avrupa ülkesinde yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre en az on yıldır cep telefonu kullanan bireylerde bazı beyin tümörlerinin görülme sıklığında artış meydana geldiğinin görüldüğü belirtilerek, "Bu sorunun yanısıra, DNA'da meydana gelen değişiklikler, sinir hücrelerinde zedelenme, beyin faaliyetlerinde ve uyku düzeninde değişikliklerin meydana gelmesi gibi bazı durumların da olduğu bilinmektedir." ifadelerine yer verildi.

Cep telefonu baz istasyonlarının, oluşturduğu sağlık riskleri dolayısıyla okul bahçeleri, kreşler, hastaneler, parklar gibi yaşlıların, çocukların, hastaların daha çok bulunduğu toplu yaşam ve kullanım alanlarına kesinlikle kurulmaması gerektiği kaydedildi. Açıklamada, cep telefonu kullanımının olası etkilerinden korunabilmek için alınması gereken önlemler ise şöyle sıralandı:

-Cep telefonu görüşmelerini mümkün olduğunca kası tutup gereksiz konuşmalardan kaçınmak, yakında sabit hat varsa onu tercih etmek.

-Cep telefonu görüşmelerini çocuklardan mümkün olduğunca uzak bir mesafede gerçekleştirmek.

Hamilelik süresince cep telefonunu acil durumlar dışında kullanmamak, ev içinde cep telefonlarını kapalı tutmak.

-Özellikle sinir sistemlerinin gelişmekte olması sebebiyle çocukların cep telefonu kullanmaya başlama yaşlarını geciktirmek.

-Cep telefonunu bir kulaklık aracılığı ile kullanmak, bu şekilde cep telefonunun beyinden uzak tutulmasını sağlamak.

-Konuşma dışında cep telefonu özelliklerini kullanmaktan kaçınmak.

-Cep telefonu ile çok kısa konuşma alışkanlığı kazanmak ve kısa bilgi gönderiminde SMS kullanmak, uzun süreli kullanımları özendiren kampanyaları engellemek.

-Cep telefonlarının en çok radyasyon yayydığı zamanlar, telefon çaldığı ve çevirdiğiniz numaraların bağlandığı anlardır. Bu sırada telefonu baş bölgesinden uzak tutmak (Gelen çağrıyı açtıktan veya karşı taraf görüşmeye açtıktan 1-2 saniye sonra cihazı kulağa götürmek daha güvenlidir.)

-Cep telefonlarının toplu taşıma araçlarında, elektronik haberleşme yapan sistemleri, olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle, oluşabilecek kazaların önlenmesi amacıyla, cep telefonlarını bu tür araçlarda kapalı tutmak.

-Telefon satın alırken, düşük SAR değerli olanları tercih etmek ve üreticileri telefonların SAR değerlerini ambalajın üzerinde yazmak konusunda zorunlu tutmak. Kullanıcıları cihaz seçimi konusunda bilinçlendirmek.

-Araç kullanırken cep telefonu kullanmaktan kaçınmak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber