Vergide 'Borç Takip' ve 'Cebri Tahsilat' sistemi kuruluyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ocak 2009 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi ve diğer kamu alacakların erken tespiti için "Borç Takip ve Değerlendirme Sistemi", alacakların zamanında ödenmesi için de "Cebri Tahsilat Sistemi" kuruyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nca 2009-2013 döneminde hayata geçirilecek düzenlemelerin yer aldığı "Stratejik Plan" belli oldu.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Stratejik Plan'da katılımcılık, hesap verilebilirlik, saydamlık, vatandaş-müşteri odaklılık ve toplam kalite yaklaşımıyla hareket edildiğini, bu süreçte vergi bilincinin güçlendirilip, giderlerin finansmanında kamuoyunun gönüllü katılımının sağlanmasının hedeflendiğini belirtti.

Gelir İdaresi Başkanlığının Stratejik Planı ile 4 yıl içinde hayata geçirilmesi planlanan bazı düzenlemeler şöyle:

-Vergi ve diğer yükümlülüklerin zamanında ödenmesini sağlamak amacıyla etkin bir "cebri tahsilat sistemi" oluşturulacak. Yükümlülüklerin zamanında yerine getirilmesini sağlamak amacıyla, vergisini zamanında ödemeyenler tespit edilecek ve süresinde ödenmeyen vergi ve cezaların cebren tahsilini sağlayacak sistemler oluşturulacak.

Cebri tahsilat sürecinin hızlandırılması için amme borçlusunun gayrimenkul ve motorlu taşıt bilgileri öncelikli olmak üzere tüm mal varlığına ilişkin bilgilere elektronik ortamda ulaşılabilmesi için ilgili kurumlarla işbirliği yapılacak.

-Borç Takip ve Değerlendirme Sistemi kurulacak. Kamu alacaklarının takibinin gecikmeksizin sağlanması için sorunun erken tespitine yönelik bilgi teknolojisi temelli analiz ve takip sistemi oluşturulacak.

-Vergi dairelerinin borç takip ve tahsilatlarını izlemek üzere oluşturulan veri tabanı geliştirilecek.

-Vergi ceza sistemi rasyonelleştirilecek.

-Veri Ambarının kapasitesi genişletilecek.

-Mükelleflerin yasal kayıtlarının elektronik ortam aracılığıyla vergi denetim elemanlarına aktarımına imkan veren özel bir yazılımın kullanılmaya başlanmasıyla incelemelere hız ve etkinlik kazandırılacak.

-Vergi denetimi ilke ve standartları geliştirilecek.

-İncelenecek mükelleflerin seçiminde kullanılan risk analizine dayalı model geliştirilecek.

Bununla birlikte inceleme elemanları tarafından ileride yapılacak vergi incelemelerinde değerlendirilmek ve yüksek oranda vergi kayıp ve kaçağı bulunan sektörler ile incelenecek mükelleflerin seçiminde yararlanılmak üzere hammadde giriş kanalları, üretim safhaları, pazarlama ve dağıtım kanalları gibi daha ayrıntılı veriler toplanacak.

-Kayıtdışı ekonominin büyüklüğü ölçülerek sektörel dağılımlar ve sebepleri tespit edilecek.

-Vergi açığı düzenli olarak ölçülecek.

-Mükelleflerin uyum konusundaki davranış eğilimlerinin tespit edildiği ve risk faktörlerine göre denetlenmek üzere seçildiği bir sistem kurulacak.

-Ekonominin makro ve mikro boyutuyla izlenmesi ve analiz edilmesine yönelik fonksiyonlar geliştirilecek. Çeşitli kurum ve kuruluşlarla (TÜİK, DPT, Hazine, üniversiteler, uluslararası kuruluşlar) işbirliği çerçevesinde Gelir İdaresinin ihtiyaç duyduğu makro ve mikro bazda ekonomik vergiler temin edilerek, bunların vergisel boyutunun analiz edilmesi sağlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber