Karargah-evlerinden cephane çıkıyor, Genelkurmay sessiz

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 14 Ocak 2009 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Ergenekon için ne yaptı?

Ergenekon savcısı karargâhevleri ile ilgili olduğu öne sürülen askerlere ulaşıp sorgularken, Genelkurmay Başkanlığı'nın soruşturmasının hangi aşamaya geldiği merak konusu...

İSTANBUL - Ergenekon örgütünün görevli askerlerle bağlantısı olduğu öne sürülen ?Karargâhevleri' toplantılarıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, bazı muvazzaf asker ve sivillere ulaştı. Kimi isimler tutuklandı. Ancak Genelkurmay Başkanlığı'nın yürüttüğü soruşturmada şimdiye kadar ne kadar yol alındığı, askeri savcılığın kimlere ulaştığı meçhul. Kamuoyu, Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın yürüttüğü ?Karargâhevleri' soruşturmasıyla ilgili gelişmeleri merak ediyor.

MİT askeri bilgilendirdi

Şimdiye kadar ortaya atılan bilgilere göre, ?Karargâhevleri' oluşumu 2005 yılında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından saptandı. İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in bazı asker ve sivillerle toplantı yaptığı bilgisinden yola çıkan MİT, konuyu araştırdı ve Genelkurmay Başkanlığı'nı da bilgilendirdi. Buna göre İşçi Partisi ve Alevi kesimin yanı sıra bazı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları ve memurların da katılımıyla toplantılar yapılıyordu. Bu toplantılarda çekirdek kadroların oluşturulmasının öngörülüyordu. Amaç ise özellikle harp akademileri ve Hava Harp Okulu'ndaki genç askerleri örgütlemekti. Bilgilerin yer aldığı belgede bazı toplantılara askeri öğrencilerinde katıldığı öne sürülüyordu. Belgeyle birlikte bir de şema vardı. Oluşumun tepe noktasında bir işadamının adı yazılıydı. ?Askeri kesim' ve ?Alevi kesim' başlıkları altında da bazı asker ve sivillerin isimlerine yer veriliyordu. Genelkurmay Başkanlığı MİT aracılığıyla haberdar olduğu belgeyle ilgili o dönem inceleme başlattı.

?Soruşturma hangi aşamada?'

Birinci soru burada ortaya çıkıyor. Çünkü aradan geçen bunca yılda tek bilinen; Genelkurmay'ın bu konuda bir soruşturma yaptığı. Ancak Ergenekon savcıları görevdeki askerlerin gizlediği cephanelere ulaşırken Genelkurmay'ın soruşturmasından ses yok. Kamuoyu ise merak ediyor; Soruşturmada ne kadar yol alındı, hangi aşamaya ulaşıldı??

MİT'in Genelkurmay Başkanlığı'na gönderdiği ?Konu: İP/Karargâhevleri' başlıklı belge İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'in gözaltına alındığı Mart 2008'deki Ergenekon operasyonu sırasında da İP Genel Merkezi'nde ele geçirildi.

Belgeye sızdıran bulundu mu??

MİT'in?Genelkurmay'a gönderdiği belgenin İşçi Partisi'nin eline nasıl geçtiği, kimler tarafından sızdırıldığı ise büyük bir soru işareti: Acaba Genelkurmay bu belgenin İşçi Partisi'nin eline nasıl geçtiğini tespit edebildi mi?

İP'ye mart ayında yapılan bu baskında çıkan MİT belgesiyle Ergenekon savcıları da Karargahevlerinden haberdar oldu ve soruşturma kapsamına aldı. Genelkurmay'a da yazı yazarak bilgilendirdi. Askeri savcılıktan gelen yazıda ?Karargahevleri'yle ilgili kendilerinin de soruşturma sürdürdüğü bildirildi.

Ergenekon savcısı Zekeriya Öz, soruşturması sırasında ?Karargahevleri'yle ilgili isimlere ulaştı. Emekli orgenerallerin de gözaltına alındığı temmuzdaki operasyonda ?toplumhaber' isimli bir internet sitesinin sahibi Kemal ve Neriman Aydın isimli kardeşler gözaltına alındı. Kemal Aydın tutuklanırken, Neriman Aydın serbest bırakıldı.

İki zanlının genç subayların katıldığı toplantıları organize ettikleri öne sürüldü.

Eylüldeki başka bir operasyondaysa savcılar bu kez teğmenlere ve askeri öğrencilere uzandı. Dört teğmenle birlikte bir askeri öğrenci tutuklandı. Askerlerin avukatı Yusuf Erikel müvekkilerinin Neriman ve Kemal Aydın kardeşlerle görüşmekten başla suçları olmadığını, bu görüşmenin de ?komutanlarının bilgisi dahilinde' olduğunu söyledi.

Zanlılara askeri savcı ulaştı mı?

İddiaya göre, genç teğmenler Aydın'ların evindeki toplantılara katılıyor, komutanları ve orduyla ilgili bilgiler aktarıyordu. Ergenekon soruşturmasının 7 Ocak'taki son dalgasında iki albay da gözaltına alındı. Bunlardan biri MİT'in Genelkurmay'a gönderdiği belgede ismi ?askeri kanat' başlığında yazılı olan Cengiz Köylü'ydü. Köylü ve jandarma Kurmay Albay Mustafa Koç tutuklandı. İddiaya göre her iki asker de ?Karargâhevleri'yle ilgili sorgulandı. Bu noktada başka bir merak edilen soru şöyle:?Savcı Öz'ün elinde bilgilerle ulaşıp, sorguladığı bu askerlere askeri savcı da ulaştı mı, sorguladı mı?

Üst bağlantılar bulundu mu?

Ergenekon savcıları mart ayında haberdar olduğu belgeyle ilgili bugüne kadar sivil ve özellikle de askeriyeden isimlere ulaştı, kimileri tutuklandı. Peki askeri savcılık şimdiye kadarki soruşturmasından bilinenler dışında yeni isimlere ve üst düzey bağlantılara ulaşabildi mi?

Şemadan aklananlar oldu mu?

Genelkurmay adli soruşturmanın yanı sıra idari soruşturma da yürütüyor. Ergenekon savcılarının gözaltına aldığı askerlerle ilgili yapılan bir işlem var mı? Ayrıca 2005'ten beri haberdar oldukları ?Karargâhevleri Şeması'ndaki askerler bugüne kadar sorgulandı mı, aklanan oldu mu? Bu soruların yanıtları da merak ediliyor.

Bu soruların cevapları bugüne kadar net olarak ortaya çıkmadı. Genelkurmay Başkanlığı Ergenekon davasının görüldüğü 13. Ağır Ceza Mahkamesi'ne gönderdiği yazıda, genç askerlerin Karargahevleri toplantılarına katıldığı iddialarıyla başlattıkları soruşturmanın devam ettiği bilgisini vermişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber