Polisten şikâyetçi olmak kolaylaşacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Ocak 2009 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GÜLAY FIRAT

AB, 2005 yılında Türkiye'den polis ve jandarmanın daha fazla hesap verebilmesi için bağımsız ve etkin bir şikâyet sistemi kurmasını istemişti

?Polis ve jandarmanın daha fazla hesap verebilirliğini sağlamak amacıyla bağımsız ve etkin bir şikayet sistemi kurulması, modern soruşturma teknikleri ve suç önleme stratejilerinin kullanılmasının geliştirilmesi? maksadıyla çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda kolluk kuvvetleri yetkilileri, birçok kurumun temsilcileri ve sivil örgütü yöneticileri İstanbul'da bir araya gelecek.

AB Konseyi'nin ?2005 Katılım Ortaklığı Belgesi?nde ?Kısa Vadeli Öncelikler? başlığı altında yer alan hükme göre, Türkiye'den polis ve jandarmanın daha fazla hesap verebilirliğini sağlanması için bağımsız ve etkin bir şikâyet sistemi kurması isteniyor.

Saydamlık sağlanacak

Türkiye, bu hüküm çerçevesinde ?Bağımsız Kolluk Şikâyet Mekanizması Projesi?nin çalışmalarını sürdürüyor. İngiltere İçişleri Bakanlığı ile Türkiye İçişleri Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü, Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın koordinesinde bir eşleştirme projesi yapılıyor.

Projenin amacı, ?Kolluk kuvvetleri hakkındaki şikâyetlerin incelenmesi, izlenmesi ve sonuçlandırılmasını sağlayan mevcut mekanizmaların daha etkili, seri işletilmesi, kolluk şikâyetlerinde saydamlığı sağlamak, kolluk kuvvetlerinin töhmet altında kalmasını önlemek...?

?Bağımsız Kolluk Şikâyet Mekanizması Projesi?nin İstanbul ayağı 27 Ocak'ta yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber