Milli Eğitim, sınıflardaki kamera sistemini kaldırdı
Velilerin okulöncesi eğitim kurumlarında çocuklarını kamera ve internet aracılığıyla izlemesi "çocuk ve eğitmen haklarının ihlaline ve çocukların mahremiyetine saygısızlık" gerekçesiyle kaldırıldı
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul öncesi eğitim kurumlarında çocukların kamera ve internet aracılığıyla izlenme uygulamasını, "çocuk ve eğitmen haklarının ihlaline ve çocukların mahremiyetine saygısızlık" gerekçesiyle kaldırdı.
MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (TTK), okul öncesi eğitim kurumlarında kameralı izleme sistemi uygulamasıyla ilgili bir karar aldı. Kararda, "Söz konusu kurumlardaki eğitim etkinliklerinin kameralı sistemle izlenmesinin uygun olmayacağı, ancak güvenlik amacıyla öğretim etkinlikleri yapılan bölümlerin dışında kalan yerlerin kamerayla izlenebileceği değerlendirildi" denildi.
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, okul öncesi eğitim kurumlarının bir kısmının Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'ne (SHÇEK) bağlı olmasından dolayı bu kuruma alınan karara ilişkin yazı gönderdi. Bunun üzerinde SHÇEK de konuya ilişkin bir karar alarak okullara bilgi verdi.
SHÇEK'in, kamera kullanımıyla ilgili yazısında, "MEB, Talim ve Terbiye Kurulu'ndan gelen yazıda, özel kreş ve gündüz bakımevleri ve çocuk kulüplerinin kamera ve internet aracılığıyla izlenmesinin çocuk ve eğitmen haklarının ihlaline ve çocukların mahremiyetine saygısızlık yapılmasına neden olduğu, eğitim ve güvenin gözetleme ile sağlanamayacağı, okul öncesi eğitim kuruluşlarında eğitim etkinliklerinin kameralı sistemle izlenmesinin uygun olmayacağı, ancak güvenlik amacıyla öğretim etkinlikleri yapılan bölümlerin dışında kalan yerlerin kamera ile izlenebileceğine dair karar alındığının belirtildiği" ifade edildi.
Okul öncesi döneme yeni başlayan çocukların velilerini rahatlatmak ve ortamda güven duygusunun sağlanması amacıyla, uyum sürecinde çok kısa süreli izleme sürecinin, çocuğun kişiliğini geliştirmesine, engel teşkil etmeyecek şekilde planlanması gerektiği, kamera sisteminin amacının güvenlik ve olumsuz olayları önlediği belirtilerek, herhangi bir nedenle çocukların özel yaşamlarına ilişkin bir görüntü kaydedilmemesi, gizliliğe riayet edilmesi ifade edildi.
Haklara aykırı
Yazıda şunlar kaydedildi:
"Bu doğrultuda çocukların özel kullanım alanları, lavabo, WC, uyku odası ile çeşitli etkinlikleri yapıldığı grup odalarının kamera ve internet aracılığıyla izlenmemesi; bu alanların dışında kalan giriş, çıkış, koridor, bahçe gibi yerlerin güvenlik açısından doğal yaşamı koruyacak biçimde izlenmesi gerektiğine dair, özel kreş ve gündüz bakımevi ve çocuk kulübü bulunan tüm illere bilgi verilmiştir."
İzleme insan ve çocuk haklarına aykırı
Özel Okulöncesi Eğitim Kurumları Birliği Başkanı Nebahat Boğut, konuya ilişkin açıklamasında, kurumların kameraları ticari ve reklam amacıyla okullara koyduklarını belirterek, "Dedik ki; 'Aman bizi seyredin, çocuklarınızı seyredin ve bize güvenin.' Ancak orada yasal ve hukuksal olmayan şeyler vardı" dedi.
"İzleme olayının insan haklarına ve çocuk haklarına aykırı bir durum olduğunu" ifade eden Boğut, şunları söyledi:
Okula müdahale
"Öğretmenden ve veliden onay alınmadan gözetlemeydi bu. İzleme değildi. Şöyle manzaralar vardı: Çocuk, internetten izledikleri için anne ve babası için resim yapıyordu. Oysa çocuk o kurumlara niye geliyor? Sosyalleşmek için, yaratıcılığını geliştirmek adına geliyor. Veli evde ıspanak yemeyen çocuğunun okulda yediğini görünce sinirleniyordu. Veli çocuğunun yanında diyordu ki, 'Bugün çok komiktin öğretmenim; Dolayısıyla bizim öğretmenlerimiz ilkokul öğretmeni gibi ceketli, pantolonlu ve hiç oynamayan öğretmenler haline geldi. Hatta veliler, izleyip, 'Ben çocuğumu göremiyorum oradan kaldırın' diyordu. Çocuk tam konsantre olmuş bir şekilde etkinliğe başlamış, birden bire öğretmen çocuğa kalk oradan şuraya geç diyordu."
Kamera uygulamasının devletin okullarına kadar girdiğini söyleyen Boğut, "Kamerası olmayan okul sanki kötü okul haline gelmişti" dedi.
Boğut, bazı velilerin çocuklarının başkaları tarafından izlenmesini istemediklerini de anlattı.
--------------Çelik: Bana göre de kamera pedagojik değil
Ankara (AA)- Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, okul öncesi eğitim kurumlarında, ailelerin çocuklarını izlemesini sağlayan kameraların kaldırılmasıyla ilgili, "Sınıf ortamında çocukların kamerayla sürekli takip edilmesinin çok pedagojik olmadığı yönünde birçok uzman görüşü de alınarak, Talim Terbiye Kurulu bunu yasaklayan bir karar aldı ve okullara bildirdi. Benim de görüşüm bu yönde" dedi.
Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen "Yeni Öğretim Programlarının Uygulanmasının Değerlendirilmesi" toplantısına gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, okul öncesi eğitim kurumlarındaki kameraların kaldırılmasına yönelik düzenlemenin hatırlatılması üzerine şöyle dedi:
"Bu meşher (eski) hikayeyi biliyorsunuz, bu Yeniçeri'nin Hz. İsa'nın öldürülmesini sorgulamasına benziyor. Çünkü 'Bu 18 asır önceydi' demişler, o da 'Ama ben yeni öğrendim' demiş. Bu dokuzuncu ayda verilen bir karar, bu yeni bir şey değil ama gazete şimdi öğrenmiş, belki siz de şimdi öğrendiniz. Sınıf ortamında çocukları gözetlemek pedagojik değil ama güvenlik amaçlı olarak belki koridorların gözlenmesi veya dış mekanların gözlenmesi mümkün olabilir. Koridorlar da çok zaruri değil ama sınıf ortamında sürekli çocukların kamerayla takip edilmesinin çok pedagojik olmadığı yönde bir çok uzman görüşü de alınarak daha 9. ayda Talim Terbiye Kurulu bunu yasaklayan bir karar aldı ve okullara bildirdi."
Çelik, "velilerin görüşünün alınıp alınmadığı" yönündeki soruya, "Bu tip kararlar alınırken elbette velilerin görüşü alınır ama pedagojik olanı-olmayanı velilerden çok uzmanlar bilir. Netice itibarıyla eğer uzmanlar bunun böyle olmasına karar vermişlerse, velilerin de buna saygı duyması gerekiyor ki memnunlar bu işten" yanıtını verdi.
Toplantıda yaptığı konuşmada, eğitimde "fiziki ve teknolojik altyapı, insan kaynakları ve programın bir bütün olarak önemine" işaret eden Çelik, bu nedenle altyapı ve müfredat gibi konuları aynı anda ele almayı benimsediklerini anlattı.