Ucuz peynirlerde süt yerine neler var?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Şubat 2009 23:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Peynir, peynir mayası veya zararsız organik asitlerin etkisiyle pıhtılaştırılan sütlerin, değişik şekillerde işlenmesi, bu arada süzülmesi, şekillendirilmesi ve çeşitli süre ve derecelerde olgunlaştırılması sonucu elde edilen, besin değeri üstün bir süt ürünüdür. Buradaki tanımdan da anlaşılacağı üzere peynir yapımı için hammadde olarak süt gerekmektedir. Peki, sütü kullanmadan da peynir yapmak mümkün mü? Eğer insan sağlığını hiçe sayabiliyorsanız, gözünüzü para hırsı bürümüşse ve sahtekârlık yapabiliyorsanız süt olmadan peynir yapabilirsiniz.

Süt olmadan yapılan peynir içerisinde neler var?

Biraz kazein, bir bardak soya yağı, biraz soya proteini, değişik gam ürünleri, bir miktar karoten boya ve bir kaşık da margarin evet görüldüğü gibi bu tarif de süt yok ama karışım sonucunda oluşan ürün piyasada peynir olarak satılabilmektedir.

Peynir alırken nelere dikkat etmek gerekir?

?Niteliksiz bir peynirin tadı ve aroması bozuk, lezzetsiz, kokusu keskindir.

?İyi bir Kaşar peyniri sarımsı, parlak ve canlı renktedir. Hareli ve dalgalı renkte olmamalı. Yarık, çatlak ve delikli kaşar pek makbul değildir. Kesilince hemen ufalanmamalı. Ne çok sert ne çok yumuşak ne de hamurumsu olmalı, eğilip bükülmeye dayanmalıdır.

?İyi bir teneke Beyaz peynirin kalıbı düzgün ve her kenarı birbirine eşit bir küp olmalı. Çıkarıldığı tenekenin içinin laklı olmasına dikkat ediniz. Paslı ve sızıntılı tenekeden, kirli salamuradan çıkarılan peynirden sakınınız. Peynir bıçakla bölünüp bir kesit alındığında, yapısının homojen, pürüzsüz ve lekesiz olması gerekir. Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir olmalı, ne de çok yumuşak olmalı. Peynirde çok sayıda küçük ve büyük delikler, yani süngerimsi yapıda olmamalı.

? Bütün gıda maddelerinde olduğu gibi peynirde de dikkat edilmesi gereken nokta en önemli nokta ürünün son kullanma tarihidir. Ambalajı şişmiş, çatlamış, üretim- son kullanma tarihi ve etiket bilgileri olmayan ya da okunmayan ürünler alınmamalıdır.

Peynir üretimi yapan firmaların piyasa ile ilgili düşünceleri?

Muratbey peynirlerinin yöneticisi Necmi Erol, "Tarım ve Sağlık bakanlıklarına defalarca müracaat ettik. Sonuç alamadık. Yetkililerin bu konu ile ilgilenmediğini söylüyor. Sahte peynir, iyi peynire geçit vermiyor. Ölümüne rekabete giren bazı marketler birbirinden daha ucuza mal satabilmek için hileli mala prim veriyorlar. Dürüst üretici raflara mal koyamıyor. Bilinçsiz vatandaş da 3,5 liraya kaşar olur mu?' diye sorgulamadan sağlığını tehlikeye atarak bunları satın alıyor.

Tahsildaroğlu'nun kurucusu Muammer Tahsildaroğlu, Merdivenaltı imalat piyasaya egemen oldu. Eskiden kenarda, kıyıda, tezgâh altında korka korka satılan sahte gıdalar şimdi marketlerin başköşesine çıktı. Ucuz diye sahte gıda alan bilinçsiz vatandaş, yaptığı tasarrufun kat kat fazlasını doktora ve ilaca harcadığının farkında olmadığını söylüyor.

Görüldüğü gibi gerçek üreticiler piyasada var olabilme savaşı verirken, tüketiciler hem aldatılıyor hemde sağlık sorunları yaşaya biliyor. Peki, bu işin kontrolünü yapmakla mükellef olan Tarım ve Köy işleri Bakanlığı acaba neler yapıyor. 2008 yılında sadece 19 Gıda Mühendisi alan Bakanlığımız acaba bu denetlemeleri nasıl yapacağını düşünmektedir?

Servet Kardoğan / Gıda Mühendisi

[email protected]

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber