Askerler Facebook yasağını deldi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Şubat 2009 16:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Ferhat AKGÜN/TEKİRDAĞ,

TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), istihbarata karşı koyma önlemleri kapsamında personelin, açık kimlik ve askeri görevine ilişkin bilgileri internetteki ?sosyal paylaşım sitesi' ?Facebook'ta yayınlamasına yasak getirmesi ardından bazı askerin henüz yasağa uymadığı belirlendi. Yasağa rağmen birçok subay ve astsubayın fotoğraf ve kişisel bilgilerini sitede paylaşmaya devam ettiği gröüldü.

Genelkurmay Başkanlığı ?Facebook'ta yayınlanan fotoğrafların, ?güvenliği tehlikeye düşürdüğü' tespiti üzerine pilotlar ve Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli gibi kritik görevlerdeki personelin askeri operasyonlara ilişkin bilgi ve fotoğrafların bu siteye konulmasını yasakladı. Yasağa rağmen çok sayıda askerin Facebook'taki üyeliklerini iptal etmedikleri açık kimlikleri ile birlikte askeri alanlarda çekildikleri fotoğrafları paylaşmaya devam ettiği görüldü. Uyarı üzerine çok sayıda asker üyeliklerini iptal ederken, bazıları fotoğraf ve bilgilerini diğer kullanıcıların görmesini engellemek için ?gizlilik' ayarlarından ?sadece profil arkadaşlarım görsün' konumuna geçirmeyi tercih ettiği görüldü.Askerler genellikle Facebook'ta üniformaları ve silahla poz verdiği fotoğrafları paylaşıyor.

Facebook'ta grup kuran rütbeli askerler bu gruplara üye olarak askerlik hakkındaki görüşlerini de belirtiyor. Bazı askerler ise son zamanlarda gündeme getirilen jandarmanın İçişleri Bakanlığı'na bağlanması ile ilgili konuya ise, ?Jandarmanın İçişleri Bakanlığı'na Bağlanmasını Gönülden İsteyenler' adı altında açılan gruba üye oldukları ve bu grup üzerinden görüşlerini yazdıkları görüldü.

İsrail ordusu, askerlerinin hassas fotoğrafları Facebook'taki kişisel sayfalarına taşıması üzerine duruma müdahale ederek yasak kararı almıştı. İsrail ordusu, facebook üyesi askerlerin sayfalarında yaptığı araştırma sonucu, askerlerin hava üsleri, operasyon odaları ve denizaltılara ilişkin ayrıntılı fotoğrafları sayfalarına koyduğunu fark ederek, yasak kararı almıştı. İsrail ordusu, aldığı yasak kararının ardından bir istihbarat subayının, Facebook'a görev yaptığı askeri üsse ait ?hassas fotoğrafları' onay almaksızın koyduğu gerekçesiyle 19 gün hapis cezasına çarptırdı. İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin bu kararı, ordu literatürüne ilk olarak girdiği belirtilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber