Kolejde 'taksitle eğitim' resmileşti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Şubat 2009 12:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Özel okul, kurs ve dershanelerde, kurum yönetiminin kararıyla uygulanan "taksitle eğitim" yönetmelik hükmü yapıldı.

Milli Eğitim Bakanlığının kolej, kurs ve dershaneleri kapsayan "Özel Öğretim Kurumları Öğrenci ve Kursiyer Ücretleri Tespit ve Tahsil Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, özel okullar, yıllık öğrenci ücretlerini "en az 5 eşit taksitte" tahsil edecek. Ancak isteyen öğrenci velileri ücretleri peşin veya 5'ten az sayıda taksitte de ödeyebilecek.

Okulların dışındaki diğer kurumlar ise ücretlerini peşin veya belirleyecekleri sayıda taksitte tahsil edecek.

Yeni kayıtlarda ücretin ilk taksiti kesin kayıt esnasında alınacak. Ara sınıflarda ise bir sonraki öğretim yılının ilk taksiti, haziran ayı içinde alınacak.

Okullar, çalışma takviminde belirtilen tarihte yeni ders yılına ait ücretini ödemeyen öğrencilerin kayıtlarını yenilemeyebilecek.

Ücret iadesi

Ücretlerin iade edilebilmesi için okullarda, öğrencinin başka bir kuruma nakil olmuş olması, sağlık raporu alarak öğrenci ve kursiyerin sağlık sebebiyle kurumdan ayrılması,kurumun kapanması, kurumun eğitim-öğretim ortamının olumsuz yönde değiştiğinin tespit edilmesi, kurumların öğretime başlamasından önceki bir tarihte veya öğretim süresi altı aydan fazla olan kurumlarda öğretime başlanmasından bir ay sonra öğrenci ve kursiyerin herhangi bir sebeple kurumdan ayrılması ve ayrılmak için müracaat etmesi, kursiyer ve öğrenci velisinin, öğrenci ve kursiyerin kurumda okutamayacak duruma düştüğünün, resmi kurumlarca belgelendirilmesi gerekecek.

Kurumlara yeni kaydolan öğrenci ve kursiyerlerden, ilköğretim ve ortaöğretim okullarında öğretim yılı, diğer kurumlarda dönem başlamadan ayrılanlara, ödemiş oldukları ücretin yüzde sekseni iade edilecek. Eğitim-öğretim başladıktan bir ay sonra ayrılanlardan bir aylık ücreti alınarak, ücretin geri kalan kısmı geri verilecek.

Sınıf tekrar edenlerle hazırlık sınıfını okumadan doğrudan dokuzuncu sınıfa kayıt olan veya herhangi bir sınıfa naklen gelen öğrencilerden, devam ettikleri sınıftaki diğer öğrencilerin ödedikleri kadar ücret alınacak. Öğretim yılı içinde naklen gelen öğrencilerin ücreti, ders yılının tamamlanacağı süreye göre hesaplanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber