Devletin satın talimatına rağmen bürokrasinin lojman direnişi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Şubat 2009 17:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Lojman direnişi

ÖNDER YILMAZ

Adana'da afet konutlarındaki Hazine'ye devredilen ihtiyaç fazlası 70 konut, kaymakamların devletin ?satın' talimatına direnmesi ve ?lojman olarak kullanma' ısrarı sayesinde kamu görevlilerine tahsis edildi

Adana'nın Ceyhan ilçesinde 1998'deki deprem sonrasında yaptırılan afet konutlarından Hazine'ye devredilen ihtiyaç fazlası 70 konut, kaymakamlar ve çeşitli kamu kurumlarının temsilcilerinin lojman olarak kullanmak istemeleri nedeniyle sorun oldu.

Devletin ?satın? talimatına rağmen, kaymakamlar, ?Lojman olarak kullanacağız? diye direndi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kaymakamların talebi karşısında 70 konutun lojman olarak kullanılmasına onay vermek zorunda kaldı. Unakıtan, ?Kaymakamlar satış işlemine onay vermedi. Lojmanda ısrar ettiler. Kendi paralarıyla binaları tamir ettirdiler. Biz de mağduriyetlerini önlemek için lojman olarak kullanmalarına izin verdik? dedi.

Raporla tespit

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde Unakıtan'a, balici, tinerci, ayyaş ve her türlü kötü alışkanlık sahiplerinin uğrak yeri haline gelen 70 konutu satıp satmayacaklarını sordu. Yanıtında, konuyu milli emlak kontrolörü ve bir mülkiye müfettişine incelettiğini kaydeden Unakıtan, 31 Ekim 2008 tarihli raporda, ?Hazine'ye ait 70 adet konutun ciddi şekilde hasar gördüğü ve bazı kötü alışkanlık sahiplerinin uğrak yeri olmaya başladığı iddiaları doğru? tespitinin yapıldığını belirtti.

Tamir ettiler

Rapora göre, söz konusu konutlar 2001'de Hazine'ye devredildi ve satılması için kaymakamlara birçok kez talimat gönderildi. Ancak satışa onay vermeyen kaymakamlar, konutların kamu görevlilerine lojman olarak tahsisinde ısrar etti. Maliye Bakanlığı, onay alamadığı için satamadığı bu konutları 30 Haziran 2008 tarihli yazıyla Ceyhan Kaymakamlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yerel temsilcilerine kamu konutu olarak tahsis etti. Bürokratlar, kendi olanakları ile tamir ettirdikleri konutlarda oturmaya başladı.

Unakıtan, lojmanda ısrar eden kaymakamlar ve kamu görevlilerinin konutları kendi paralarıyla tamir ettirdiklerini, devletin zararının ortadan kalkması ve bölgeye lojman yapma ihtimalinin bulunmaması nedeniyle lojman olarak tahsise izin verildiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber