Bu 1 Mayıs resmi tatil olur

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 05 Mart 2009 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Seçim sürecindeki Türkiye'de her partiden gelen demokratik açılımlara 1 Mayıs ve Nevruz eklendi. CHP'nin iki günde resmi bayram ve tatil olsun önerisine diğer partilerden destek geldi

ZİHNİ ERDEM (Arşivi) / YURDAGÜL ŞİMŞEK

CHP'nin 1 Mayıs ve Nevruz'un resmi tatil olması önerisinde görülmemiş uzlaşma

ANKARA - CHP'nin ?1 Mayıs ve Nevruz tatil ilan edilsin' önerisine DTP ve MHP'den destek geldi. MHP ?1 Mayıs'ı emek ve işçi bayramı olarak kutlayabiliriz' derken Çalışma Bakanı ?Seçimden sonraki ilk Bakanlar Kurulu gündemine alacağız? dedi. CHP iki konuyla ilgili teklifleri de dün TBMM'ye sundu. CHP?lideri Deniz Baykal, bir grup gazeteciye ?Nevruz ve 1 Mayıs açılımı'nın gerekçesini şöyle anlattı: ?Nevruz da 1 Mayıs da Türkiye'de toplumsal bir sahiplenmeye kavuşmuş günlerdir. Her ikisi de toplumun barış içinde kullanabileceği bir demokratik hak konumundadır. Bunları engellemeyi bir devlet görevi olarak kabul etmek sorunun kaynağını oluşturuyor. Devlet toplumun bu tercihine saygı göstermelidir.?

Nevruz ve 1 Mayıs'ın Türkiye için gerilim, korku, çatışma günlerine dönüştüğünü ifade eden Baykal, ?Devletin bu iki günü, bir bayram günü, toplumsal barış günü bir sevgi günü olarak kabul etmesi halinde; bu kâbustan, kuşkudan, korkudan toplumun kurtulacağına inanıyorum. 1 Mayıs'ta bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'nin kutlaması gereken bir gündür emeğe saygı günüdür. Resmi bayram ve dayanışma günü olarak kutlanmalı? diye konuştu.

Türkiye'yi kaynaştırmak lazım

Nevruz'un bahara geçiş ve doğada yenilenmenin başlangıç günü olduğunu ifade eden Baykal Nevruz'un resmi tatil ilan edilmesiyle ilgili olarak ise şunları söyledi:??Nevruz'un bir bayram olarak kutlanmasına inanıyorum. Türkiye'de barışın istikrarın kardeşliğin dayanışmanın gerçekleşmesine yardımı olacaktır. Parlamento resmen tatile girmemiştir. Türkiye'yi kaynaştırmak bütünleştirmek lazım.?

CHP dün milletvekili Mustafa Özyürek'in imzasıyla 21 Mart'ın Nevruz, 1 Mayıs'ın da İşçi Bayramı olarak kutlanarak, resmi tatil ilan edilmesi için iki ayrı yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, MHP olarak Nevruz ve 1 Mayıs'ın gerilim aracı olarak kullanılmasını istemediklerini vurgulayarak ?Bütün siyasi partiler uygun görürse, 1 Mayıs'ı da emek ve işçi bayramı olarak kutlayabiliriz? dedi. Vural, uzlaşma olması durumunda teklifin seçim öncesinde görüşülüp görüşülmeyeceğine ilişkin soruya da, ?Eğer gerçekten bu konuda uzlaşma aranıyorsa, TBMM'nin bugün toplantısı var. Olağanüstü toplantıya çağırmamıza da gerek yok. Geliniz bunu çıkaralım. AKP, bu kanunun çıkarılmasını istiyorsa, hemen bir Danışma Kurulu kararıyla bugün görüşülmesini temin etmemiz mümkün. Buna hazırız? yanıtını verdi.

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, ise ?Karşı olduğumuz bir şey değil. Genel olarak olumlu karşılıyoruz? dedi.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik ise seçimden sonraki ilk Bakanlar Kurulu toplantısında 1 Mayıs'ın tatil yapılmasının gündeme alınacağını ifade etti. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ?1 Mayıs ve Nevruz'un resmi bayram olarak kutlanmasına varım? diyerek destek verdi.

AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün ise ?Bunların, eski açılımlardan sonuç alınmadığı için getirildiğini düşünüyorum. Komisyonlarda değerlendirilir? dedi. 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın resmi tatil olarak kutlanmasına ilişkin ÖDP'li Ufuk Uras, CHP'li Bülent Baratalı, DTP'li Akın Birdal ve AKP'li Agah Kafkas'ın yasa teklifleri bulunuyor. Hükümet geçen yıl nisan ayında Bakanlar Kurulu'ndan 1 Mayıs'ın ?resmi tatil' olması değil ?Emek ve Dayanışma Günü' olarak kutlanması yönünde karar çıkardı. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, 2 milyar TL'lik ekonomik kayıp nedeniyle resmi tatil yapmadıklarını söyledi. Nevruz'un bayram olarak ilan edilmesine ilişkin de Meclis'te iki ayrı teklif bulunuyor. Bunlardan bir tanesi DTP'ye diğeri ise MHP'ye ait. İktidar ve muhalefet uzlaşsa bile Meclis, bugünden itibaren yerel seçimler nedeniyle çalışmalarına resmi olarak 15 gün ara verecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber