Usulüne uygun olmadan sevk alan öğretmene harcırah verilmeyecek
Sağlık Ocağı Tabipliğinden Hastaneye doğrudan refakatçi olarak sevk yaptırıp hastanın bir ay sonra kontrole gitmesi nedeniyle harcırah ödenip ödenmeyeceğini dair Milli Eğitim Bakanlığının görüş yazısıdır.
Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'nin ( Sıra No: 8 ) ?2.4.2. Diğer İllerde Sevk İşlemleri? başlığı altında ?Aile hekimliği uygulaması bulunmayan illerde, memurlar varsa kurum tabibine gönderilecek, kurum tabibinin gerekli görmesi halinde ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurumuna sevk edilecektir. Kurum tabibi bulunmadığı takdirde memurlar belediye sınırları ve mücavir alan içinde bulunan birinci, ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurum veya kuruluşuna doğrudan başvurabilirler. Kurum hekimliği veya diğer birinci basamak sağlık kuruluşundan ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurumlarına yapılacak sevk işlemlerinde hastane ve hekim adı belirtilmez. Memurun bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri, kurum hekimliğine veya belediye sınırları ve mücavir alan içerisindeki birinci, ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarına doğrudan veya sevkli olarak başvurabilirler. Tıbbi gereklilik halleri dışında muayene ve tedavi işlemlerinin yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde öncelikle belediye sınırları ve mücavir alan içinde tamamlanması esastır. Bunun mümkün olmaması halinde, Yönetmelikteki genel esaslar geçerli olmak üzere, memuriyet mahalli dışına yapılacak sevk işleminin, bulunulan yerdeki ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurumlarınca hastanın sevk edileceği ilçe veya ilin ismi belirtilerek, tedavinin sağlanabileceği en yakın yerdeki ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurumuna yapılması gerekmektedir. Bulunulan yer dışında sürekli olarak tedavisi gereken ve hastane tarafından kontrol amacıyla çağrılan hastalar, bu durumun sevk evrakı üzerinde veya ayrı bir raporla belgelendirilmesi ve kontrole çağırılmasına esas olan ilk sevk işleminin usule uygun olması kaydıyla, kurum hekimlikleri tarafından veya kurum hekimliği bulunmadığı takdirde diğer birinci basamak sağlık kuruluşları tarafından sevk edilebilirler.?
Hükümleri ve;
Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'nin ( Sıra No: 6 ) ?2.5. Yol Masrafı ve Gündelikler? başlığının birinci paragrafında tedavi amacıyla memuriyet mahalli dışına sevk edilenlere 6245 sayılı Harcırah Kanunu'nun 18'inci maddesinin (c) bendi hükümlerine göre yol masrafı ve gündelik ödeneceği, dördüncü paragrafında ise sevk yapılmaksızın veya usulüne uygun sevk yapılmaksızın bulunduğu yerden bir başka yerde bulunan sağlık kurumuna müracaat eden kişilere harcırah ödenmeyeceği nedenleriyle ilk sevk işleminin usulüne uygun olmaması nedeniyle tedavi yolluğunun ödenmeyeceğine dair bakanlık görüş bildirmiştir.