Memur emeklisine hisse senediyle ikramiye

Haber Giriş : 14 Aralık 2004 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet memur emeklisi ikramiyelerini gelecek yıldan itibaren nakit yerine, hisse senediyle ödemeyi planlıyor.

Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in imzası ve 'acele' ibaresiyle ilgili kuruluşlara gönderilen Emekli Sandığı Kanunu'nu değiştiren tasarıda, 2005'ten itibaren memur emekli ikramiyelerinin nakit yerine devlet iç borçlanma senedi veya özelleştirilecek kuruluşların hisse senedi ile ödenmesi önerildi.

HÜKÜMET, memur emekli ikramiyelerini gelecek yıldan itibaren nakit yerine, Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) veya özelleştirme kapsamındaki kuruluşların hisse senetleriyle, yani kağıt vererek ödemeyi planlıyor.

Emekli Sandığı Kanunu'nda değişiklik öngören kanun tasarısı taslağı, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in imzasını taşıyan "acele" ibareli yazıyla, görüş bildirmeleri için ilgili kuruluşlara gönderildi.

Yaz aylarından bu yana söylenti olarak yayılan, ikramiyelerin "kağıtla" ödeneceğine ilişkin hazırlık iddiaları, Maliye Bakanlığı tarafından eylül ayında yalanlanmıştı.

Ancak Hükümet, bu yöndeki planı için ilk adımı attı. Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Hazine'den sorumlu Devlet Bakanlığı, DPT'nin ve Devlet Personel Başkanlığı'nın bağlı olduğu Başbakan Yardımcılıkları'na gönderilen taslak, Emekli Sandığı Kanunu'nda radikal bir değişiklik öngörüyor.

PETKİM SENEDİYLE

Tek maddelik değişiklik getiren taslağa göre Emekli Sandığı Kanunu'nun "ikramiye" ödeme esaslarını belirleyen 89. maddesi yürürlükten kaldırılarak, yerine şu hüküm konulacak:

"Emekli ikramiyesinin tamamı veya bir kısmı, Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Devlet Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın belirleyeceği usul ve esaslara göre Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) veya özelleştirme kapsamındaki kuruluşların hisse senetleri ile ödenebilir. Emekli ikramiyesi karşılığı verilecek DİBS tutarı, ikramiye ödenmesine hak kazanılan tarihte, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nca ilan edilen değerlere; hisse senetlerinin bedeli ise aynı tarihte borsada oluşan ortalama alış değerine; hisse senetleri borsada işlem görmeye başlamamışsa, halka arz için ilan edilen bedele göre belirlenir."

AÇIKLAR VE BORÇLAR

Taslağın gerekçesinde, sosyal güvenlik sisteminde artan açıkların, kamu mali dengesi üzerinde olumsuz etki yarattığı belirtilerek, bütçeden büyük bir ödeneğin bu açıkları kapatmak için Emekli Sandığın'na tahsis edildiği hatırlatıldı.

Başbakanlık'tan gönderilen gerekçede amaç "Kamu mali dengesi üzerindeki olumsuz etkileri azaltmak, gerek iç, gerekse dış borçlanma maliyetlerini düşürebilmek" diye açıklandı.

Taslak üzerinde çalışma başlatan ekonomi bürokrasisinin büyük bölümü, Başbakanlığın dağıtımını yaptığı bu taslağı kimin hazırladığını bilmiyor. Maliye, Hazine ve DPT'den görüştüğümüz kaynaklar, bu taslağın kendi kurumlarınca hazırlanmadığını ifade etti.

Devlet káğıdı ile ikramiye mümkün değil

EMEKLİ ikramiyesinin DİBS'le ödenmesinin mümkün olmadığı, yapılsa bile amaç "bütçeye yükün azaltılmasıysa" sonucun değişmeyeceği bildirildi. Ekonomi kurmayları, Hazine'nin piyasa için çıkardığı kağıtla ikramiye ödenmesinin teknik olarak imkansız olduğunun altını çizen yetkililer şu değerlendirmeyi yaptı:

Olamamasının nedeni şu: Herkes standart bir tarihte emekli olmuyor. Her gün, birkaç kişinin emekli olduğu bir ortamda, Merkez Bankası'nın Resmi Gazete'de ilan ettiği değer üzerinden ödemeyi hangi vade ve kurallarla yapacaksınız. O zaman her gün yeni bir fiyat ilan etmeniz gerekir.

Bu nedenle, DİBS yerine ikramiye amaçlı Özel Tertip Tahvil çıkarılması zorunlu. Fakat Borçlanma Kanunun'na göre, Özel Tertip Tahvil çıkarabilmek için, mutlaka bütçeye ödeneğinin, yani karşılığının konulması gerekiyor.

Bütçeye karşılığı konulacaksa, o zaman böyle bir kanunun dayanağı temelsiz kalıyor. Eğer amaç, sosyal güvenlik açıklarını, dolayısıyla bütçe yükünü azaltmaksa, bütçeye özel ödenek koyacağınız bir yeni düzenleme, eskisinden farklı olmaz.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber