Çelik: Yeni müfredata uyum sağlayamayan öğretmenler emekli oluyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2009 21:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yeni müfredata uyum sağlayamayan öğretmenlerin bir kısmının emekli olduğunu; bir kısmının da olmaya devam ettiğini belirterek, "Geriden gelen gençler bu işin çok daha farkındadır ve çok daha donanımlı olarak gelir." dedi.

Bakan Çelik, Eğitim Bir Sen'in düzenlediği Uluslararası Eğitim Felsefesi Kongresi'nin kapanışına katıldı.

Bakan Çelik, burada yaptığı konuşmada, kongrenin ancak bağ bozumuna yetişebildiğini belirterek, "Eğitim Bir Sen'e bizim de çok ihtiyaç duyduğumuz, Milli Eğitim Bakanlığı olarak sadece Türkiye'nin birikimini değil, dünyanın birikimini de bize aktarma ve bize yol gösterici olabilecek bazı bilgilere ulaşmamızı sağladığı için çok teşekkür ediyorum." dedi.

Eğitim Bir Sen'in geçmiş dönemde de çok sayıda toplantı düzenlediğini hatırlatan Çelik, "Uluslararası düzeyde yapılan bu toplantıyı çok daha önemsediğimi ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

"Benim aklım bana yeter, bilinmesi gereken her şeyi biliyorum, başkasından görüş almama gerek yok" saplantısı içinde olanların kafasını kuma gömen insanlar olduğunu kaydeden Çelik, "Biz dünyada bu konuda söz sahibi olan bilim adamlarının Türkiye'ye gelmesini çok önemsiyoruz. Aldığım bilgiye göre 98 katılımcının yaklaşık 3'te 2'si yurt dışından gelen insanlar. Bu da bu toplantının çok daha verimli ve dolu geçmisini sağlamıştır." dedi.

Eğitim felsefesi ile ilgili olarak 1990'lı yıllarda, uzun süre kendisinin de öğretim üyeliği yaptığı Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından iki toplantı düzenlendiğini anımsatan Çelik, "Bunun dışında çeşitli felsefe kongreleri, Türkiye'de hep yapılıyor. Ancak eğitim felsefesi ile ilgili olarak uluslararası düzeyde belki Türkiye'de yapılan en geniş katılımlı, en derinlikli toplantılardan biri olmuştur. Ben bunun devamını diliyorum." şeklinde konuştu.

"EĞİTİM FELSEFESİ EKSİKLİĞİNİ HİSSETTİĞİMİZ BİR ALANDIR"

Kongrede MEB'e yönelik bazı tenkitlerin de yapıldığına değinen Çelik, şöyle devam etti: "Bunu büyük bir anlayış ile karşılıyoruz... Dostlarımızın yüzümüze ayna tutmasından asla rahatsız olmayız. Ancak bu aynanın düz olması, çukur ayna olmaması lazım... Haklı eleştiriler bizim için yol göstericidir. Bizim hatalarımız, eksiklerimiz sırtımızdaki akreplerdir. Bunu gösteren insanlara müteşekkir oluruz. Burada bütün bildirilerin basılmasından sonra ben ve arkadaşlarım bunları satır satır okuyacaklardır, çıkartılması gereken dersleri çıkartacaklardır. Eminim ki bu satır aralarından bize yol gösterecek olan bir çok şey çıkacaktır."

Eğitim felsefesinin eğitimin '5N 1K'sı olduğunu söyleyen Çelik, "Neyi, nasıl, niçin, ne kadar, ne zaman ve kiminle yapacağız? İşte bu soruların cevabını eğitim felsefesinden alabiliriz." dedi.

"Eğitim felsefesi oldum olası bizde eksikliğini hissettiğimiz bir alandır." diyen Çelik, "Dolayısı ile burada böyle bir konunun da tartışılıyor olmasını çok önemsediğimi ifade etmek istiyorum." ifadesini kullandı.

"YENİ MÜFREDATA UYUM SAĞLAYAMAYAN ÖĞRETMENLER EMEKLİ OLDU"

Kongrede sunulan bildirilerde müfredatı değiştirmenin yetmeyeceği, öğretmeni yetiştirmenin gerekli olduğu, 50 yaşın üzerindeki öğretmenin gerçekleştirilen yeniliklere ayak uyduramadığı yönünde tespitlerde bulunulduğuna dikkat çeken Çelik, "Bu haklı bir tespittir. Nitekim, yeni müfredata uyum sağlamayan öğretmenlerin büyük çoğunluğu, güzel bir haber vereyim, emekli oldular ve olmaya da devam ediyorlar. Geriden gelen gençler, bu işin çok daha farkındadır ve çok daha donanımlı olarak gelir. Elbette tecrübeli hocalarımızın tecrübesine şapka çıkarırız,onlara saygı duyarız, ama ben size katılıyorum, dünyanın en harika müfredatını getirin, dünyanın en harika binalarını yapın, en harika donanım ile donatın, mühim olan öğretmendir." diye konuştu.

"NEWYORK BORSASINDA ÖKSÜRSELER, BİZ BURADA GRİP OLUYORUZ"

Konuşmasında küreselleşmeye de değinen Çelik, "Sizin küreselleşmeyi görmemeniz, yok saymanız, ondan hoşlanmamanız; onun da sizi görmediği, sizi kendi halinize bıraktığı anlamına gelmez. Küresel dünyada ekonomi küresel, hukuk küresel, siyaset küresel, eğitim küresel, terör bile küreseldir. Newyork borsasında öksürüldüğü zaman, ertesi gün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda biz grip oluyoruz. Bu dünyada hayatta kalabilmemizin tek çaresi var, hücrelerimizin yenilenme özelliğini kaybetmemesi lazım... Kendimizi yenileyebilirsek, dünyanın değişen şartlarına, ihtiyaçlarına göre müesseselerimizi, eğitim sistemimizi, insan kaynaklarımızı yenileyebilirsek, doku yeniliği yapabilirsek, o zaman küresel dünyadaki rekabette yolumuza devam ederiz." dedi.

Kongredeki tespitlerden bir diğerinin de Milli Eğitim Bakanlığı'nın dil bilinci konusunda kayda değer bir şey yapmadığı yönünde olduğunu söyleyen Çelik, şunları dile getirdi:

"Kongrede bildiri sunan arkadaşlarımızın yüzde 60'ının, yüzde 70'inin Türkiye'de eğitim adına olup bitenlerden haberdar olması, işin içinde olmasından dolayı mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Ama konuşmaların bazı bölümleri de varki, ben bu konuşmalardan anlıyorum ki, yüzde 30 arkadaşımız da bizim yaptıklarımızın farkında değil. Belki de bu bizim eksikliğimizdir. Biz yaptıklarımızı onlara daha iyi anlatabilmeliydik... Tekrar altını çizmek istiyorum, ister eleştirsin, ister öneri getirsin, beğensin ya da beğenmesin, bilim adamlarımızın buraya mesai harcamaları, bu meseleye önem vermeleri bizi çok çok memnun etmiştir. Bu yayınlanan kitap halinde çıkan bildirilerin eminim çok büyük faydasını göreceğiz."

"BİLDİRİLERİN KİTAP HALİNDE BASILMASINA KATKI SAĞLARIZ"

Geniş katılımlı, uluslarası bir sempozyumun bildirilerinin basılmasında Milli Eğitim Bakanlığı olarak katkı sağlamak istediklerini belirten Çelik, "Bize bu konuda düşen neyse, hem basılması, hem çoğaltılması, hem dağıtılması konusunda, üzerimize düşen görevi yaparız." şeklinde konuştu.

Bakan Çelik, Türkiye'nin en büyük, kapsamlı matbaalarına sahip olduklarını dile getirdi.

Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise, 3 gün boyunca devam eden kongrede 'nereye gidiyoruz' sorusuna cevap arandığını belirterek, "Bundan sonra da aramaya devam edeceğiz." dedi.

Gündoğdu, en kısa zamanda kongredeki bilgi ve tartışmaların kitap haline getirileceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber