Gelir idaresinin yapılandırılmasında vergi daireleri niçin yok
Yorumda bulunan: Vergici
GELİR İDARESİ VE VERGİ DAİRESİ
Gelir İdaresinin yeniden yapılanması ile ilgili olarak üzerinde durulan hep vergi denetim elemanları. Hangi denetim elemanları daha fazla prestij sağlayacak ve daha üst duruma geçecek. Bir yarıştır gidiyor. Vergi dairesi hiç ortada yok. Vergi dairesinin sıkıntıları, mükellefin bu konudaki şikayetleri ve bunun çözümünün ne olacağı konusu yok.
Gelir İdaresinin yeniden yapılandırılması ile ilgili hazırlanan yasa tasarısının gerekçesinde aşağıdaki ifade yer almaktadır.
?Vergi politikası ve mevzuatında yapılacak iyileştirmeler tek başına yeterli olamadığı, Vergi kanunları ne kadar mükemmel yapılırsa yapılsın, kanunları uygulayacak olan idareye ve çalışanına gereken önem verilmediği takdirde vergilendirmeden ve vergi tahsilatından beklenen sonucun alınmasının mümkün olmadığı vurgulanarak güçlendirilmiş, fonksiyonel bazda örgütlenmiş, merkez ve taşra örgütü ile doğrudan iletişim sağlayabilen güçlü bir idare şart olduğu açıklanmıştır.?
Buna katılmamak mümkün mü?
Tasarının 1 inci maddesinde de amaç ?Bu Kanunun amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarına uygun olarak belirlenen gelir politikasını uygulamak, vergi toplama maliyetleri ile idari giderleri en aza indirerek azami ölçüde vergileri ve diğer gelirleri toplamak, mükelleflerin vergiye uyumunu sağlamak, mükellef haklarını gözeterek yüksek kalitede hizmet sunmak suretiyle yükümlülüklerini kolayca yerine getirmeleri için gerekli tedbirleri almak; şeffaflık, hesap verebilirlik, katılımcılık, verimlilik ve etkililik esaslarına göre hizmet sunmak üzere, Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığının kurulmasına, teşkilat, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin esasları düzenlemektir.? şeklinde açıklanmıştır.
Şimdi soruyorum.Gelir İdaresi denetimden mi ibaret?Nerede vergi dairesi, 40.000 çalışanıyla.
Yasa tasarısında merkez teşkilatının görev ve yetkileri geniş bir şekilde açıklanmakla birlikte vergi dairesinden hiç bahsedilmemektedir.Ancak, 22 nci maddede Taşra teşkilatının bölge müdürlüklerinden oluştuğu, Bölge müdürlüklerinin kuruluş yerleri, sayıları ve kapsadıkları illere ilişkin değişikliklerin Bakanlar Kurulunca belirleneceği, bunlara bağlı birimlerin çalışma usul ve esasları yönetmelikle düzenleneceği belirtilmiştir.
Yani vergi dairesinin çalışma usul ve esasları yönetmelikle belli edilecektir.
Gerekçede de belirtildiği üzere bu yasa tasarısının hazırlanma nedeni, gelir idaresindeki uygulama sorunlarıdır. Uygulamanın başladığı yer vergi dairesidir.
Vergi dairesi, mükellefi tespit eden, vergiyi tarh eden,tahakkuk ettiren ve tahsil eden dairedir.Aynı zamanda saymanlık ve vergi davalarında muhataptır.Vergi dairesi bu işlevini yerine getirirken gelir idaresinin uygulama sorunlarının çoğu burada meydana gelmektedir.
Bu sorunlarda gelir idaresinin yeniden yapılanması gereğini ortaya koymaktadır. Ancak, bu sorunların yaşandığı yer olan vergi dairesi ile ilgili her hangi bir hüküm yukarda da belirtildiği üzere tasarıda yer almamaktadır.
Yönetmelik hükümlerinin ne olacağı ve ne zaman yayınlanacağı konusunda bir bilgi yoktur. Düzenleme içinde vergi dairesine yer verilmesinin nedenini anlamak mümkün değildir. Önemsiz bir yer midir yoksa sorunu olmayan bir yermidir.Veya yasa koyucunun dikkatinden kaçırmak mıdır? Vergi dairesinin yasada yer alması mecliste tartışılmasını sağlayacak ve yasa yapma tekniğine de uygun olacaktır.Daha önceki teşkilat yasalarında olduğu gibi vergi dairesi bu yasada da yer almalıdır.
Vergi dairesi ile ilgili tasarıda ne olmalıdır?
1-Vergi dairesinin tanımı yapılmalıdır.Çalışma esasları belli edilmelidir.
2-Yöneticilerinin kimler olacağı açıklanmalıdır. Bu yöneticilerin hangi vasıflarda ve haklarının ne olacağı belli edilmelidir.
3-Çalışanların sürekli eğitimlerini sağlayacak hükümler konulmalıdır.
4-Mevcut tasarıda, vergi idaresi başkanı, yardımcıları,daire başkanları ve bölge müdürlerinin kimlerden oluşacağı belli edilmiştir. Bunlar denetim elemanlarıdır.Vergi dairesinden yetişmiş bir memur, şef, müdür yardımcısı ve müdür bu makamlara hiçbir şekilde gelmesi mümkün değildir.Daha önce de böyle idi, şimdide.Bu makamlar erişilmez mi.Neden insanların önü kesiliyor.Bu makamlar neden belli kişilere veriliyor.Başarılı olan bu makamlara da gelsin.Kanunla ayrıcalıklar yaratılmasın.
Vergi dairesinde memurluktan şefliğe, şeflikten müdür yardımcılığına, müdür yardımcılığından müdürlüğe geçiş hep sınavla. Müdürlükten yukarı geçiş yok. Ne kadar başarılı olursanız olun.
Ayrıca, vergi dairesinde çalışanlar devamlı rotasyon baskısı altında olmasına rağmen bu tepeden gelenlerin böyle bir derdi de yok.
Gelir İdaresinin yeniden yapılanması konusunda en çok üzerinde durulması gereken en önemli husus vergi dairesi hakkında bir hükmün bulunmaması ve vergi dairesinin kaderi şimdiden belli olmayan bir yönetmeliğe bırakılmasıdır.
Denetim de yeniden yapılansın. Ama en çok vergi dairesinin ihtiyacı var.Vergi dairesinde çalışanlar seslerini çıkartamadığı için kimse bilmiyor.
Sesi çıkmayan ve bastırılmış vergi dairesinde çalışanların sesi olacağınız umuduyla.... Saygılar.