Halkbank Genel Müdürü: Çalışanları emekli edip yeni eleman alacağız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mart 2009 23:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 2009'da yeni şube açtıklarında 500 kadar yeni eleman daha işe başlatabileceklerini belirtti.

Aydın, bankanın 2008 finansal sonuçları ve 2009 yılı hedeflerinin açıklandığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, Merkez Bankasının faiz indirimlerinin, bankaların kaynak maliyetlerini aşağıya yönelttiğini bildirdi.

Yaklaşık 300 bin esnafın şu anda kendilerinin kredili müşterisi olduğunu ve yaklaşık 3,2 milyar lira kredisi bulunduğunu kaydeden Aydın, ''Esnafın bu krediyi kullanma maliyeti bugün yüzde 12. Ayın 16'sından itibaren faiz oranımızı aşağı çekiyoruz, artık esnaf Halk Bankasından esnaf kredisine yüzde 10 faiz ödeyecek'' dedi.

Aydın, KOBİ'lerin, ticari firmaların, müşterilerin kullandığı kredi faizlerini de aşağı yönlü revize edeceklerini kaydetti.

Personel sayısına ilişkin bir soru üzerine Aydın, geçen yıl Anadolu Üniversitesine sınav yaptırdıklarını ve ilk aşama eleman alımı yaptıklarını, ikinci aşamada ileride muhtemel şube açılışları için ''şube açıldığında çağrılmak üzere'' diye kayıt ettiklerini anlattı.

Aydın, ''Dolayısıyla halen elimizde 2009'da başlattığımız kadar çağırabileceğimiz eleman var. Yeni şube açtığımızda sanıyorum 500 kadar, 2009'da yeni eleman daha işe başlatabiliriz. Sadece teftiş kuruluna münhasır olmak üzere temmuz ayında yeni bir sınav açacağız'' diye konuştu.

Karlılığın neden düştüğünün sorulması üzerine de Aydın, son 3 ayda bilançonun pasifinin çok yükseldiğini dile getirerek, ''Son 3 aylık dönemdeki daralmanın sonucu olduğunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz'' dedi.

''KREDİ MALİYETLERİNİN AŞAĞI YÖNLÜ OLMASI İÇ TALEBİ CANLANDIRIR''

Aydın, bir gazetecinin ''Halkbank'ın bilançosunun yüzde 40-45 arttığı bir dönemde karın yüzde 10 düşmesini neye bağlıyorsunuz'' sorusuna, ''Tamamı bilançonun pasifindeki mevduat maliyetinin artışının bir sonucudur'' yanıtını verdi.

Merkez Bankasının likiditede sağladığı imkanlardan bu dönem yararlanmayı planladıklarını söyleyen Aydın, ''Biz daha az maliyetli mevduat için tabana yaygın mevduatı seçtik'' dedi.

Aydın, bankanın bu seneki karlılık durumuyla ilgili bilgi vererek, bu seneki durumun geçen sene ilk çeyrekteki başarıyla aynı grafiği gösterdiğini söyledi.

Kredi faizleriyle ilgili soruları yanıtlayan Aydın, konuya ilişkin şunları kaydetti:

''Faiz indirimlerini kredi fiyatlarına yansıtmaya başladık. Devamı gelecek. Ayın 16'sında 'esnafın Halkbank'tan kullanacağı krediye ödeyeceği faiz yüzde 10'a iniyor' dedik. Yani Merkez Bankasının faizi indirdiği gün bizim maliyetimiz hemen inmiyor ki. Elimizdeki stok mevduatın maliyeti devam ediyor. Aradaki farklılıklar oradan kaynaklanıyor.

Mevduat maliyetleri aşağı yönlü hareket ettiği sürece kesinlikle bunları kredilerimize yansıtacağız. Biz zaten çok uzun olmayan bir süreçte bireyseldeki faiz oranlarımızı revize etmiştik. Çok uzak olmayan bir süreçte hem ticari kredilerimizde hem bireysel kredilerimizde bir düzenleme yapabiliriz. Buna uygun bir gidişat görüyoruz. Kredi maliyetleri aşağı yönlü olduğu sürece bunun iç talebi de canlandıracağını düşünüyoruz. Bu da sistemi tetikleyecektir. Şu anda kayıtlı alacak miktarımız yaklaşık 1,4 milyon lira. 1,4'ün 1,1'i, 1,2'si hala stoktan geliyor. Dolayısıyla, ağırlıklı olarak yeni tasfiyeye gitmiş krediler olmak üzere tamamını kapsayacak tarzda bir yapılandırmaya gideceğiz. Yani içinde bireysel müşteri olacak, içinde KOBİ olacak içinde ticari müşteri de olacak...''

''YENİ ALDIĞIMIZ 3 KİŞİ, EMEKLİ ETTİĞİMİZ BİR KİŞİNİN MALİYETİNE EŞİT''

Hüseyin Aydın, döviz kredileri kullanımı konusunda, ağırlıklı olarak yabancı para kredisi kullanan firmaların satımlarını da yabancı para cinsinden yaptıkları takdirde problem ile karşılaşmayacaklarını, belki kar marjlarında bir daralma olabileceğini dile getirdi.

Global olarak bankaların kamulaştırılma pozisyonlarına değinen Aydın, bu kamulaştırma süreçleriyle ilgili ticaretin devletin işi olmadığını dolayısıyla bugün yaşanan sürecin geçici bir süreç olduğunu düşündüklerini belirtti.

Temettüyle ilgili Halkbank'ın son 4-5 yılda aktardığı para miktarının 4,2 milyar lira olduğunu bildiren Aydın, bankanın geçmişte ciddi anlamda temettü ödemiş bir banka olduğunu vurguladı.

Aydın, yeni istihdam edilen çalışanların bilançoya olan etkisini ise şöyle anlattı:

''2001 krizinden sonra bankacılık sistemi yeniden yapılandı. O gün yapılanma sürecinde ben başka bir kamu bankasında çalışıyordum. Eleştirmek için söylemiyorum ama süreç çok iyi yönetilmedi. Dolayısıyla kamu bankalarının çok değerli bazı elemanları olaylar ve konular iyi anlatılmadığı için diğer kamu kurumlarına gittiler. Kim kaldı? Halk Bankası için söylüyorum. Maalesef Türkiye için kabul edilen çalışma sürelerini tamamlamış, sektörün rekabetine ayak uydurmada çok yetkin olmayan, teknoloji konusunda çok yetkin olmayan elemanlar. Bu elemanlara 'Bunlar da gitmesin' diye kıdeme dayalı sistem getirildi. Aynı işi yapıyorsunuz, farklı paralar alıyorsunuz.

Biz öyle bir insan kaynağı ile karşılaştık ki motive etseniz motive olmuyor, korkutsanız korkmuyor. Zaman içerisinde 25 - 30 yıl hizmet etmiş arkadaşlarla kavga etmeden, küsmeden yeni arkadaşlar alarak onların bankadan ayrılmasını temin ettik. Dolayısıyla bizden emekli olan her eleman için 3 yeni eleman alabilecek mali gücümüz oldu. Yani yeni aldığımız 3 kişi, emekli ettiğimiz bir kişinin maliyetine eşit. Bunlar bizim bilançomuza da yansıdı. Bu yeni arkadaşların bilançomuza negatif bir etkisi olmadı. Halen Halkbank'ta emekliliğini hak etmiş 2 binin üzerinde çalışanımız var. Bunları da zaman içinde emekli ederek yeni mezun genç arkadaşlar alacağız. Temmuz ayında teftiş kurulu için bir sınav açıyoruz. Ama bir bakarsınız yılın son döneminde çok farklı bir algılamayla yeni arkadaşlar alabiliriz.''

Toplantıda verilen bilgiye göre Halkbank'ın 2007 yılı sonunda 40,2 milyar lira olan toplam aktifi, 2008 yıl sonu itibariyle 51,1 milyar liraya ulaştı. Bankanın mevduatı geçen yıl 30,8 milyar liradan 40,3 milyar liraya yükseldi.

Bankanın 2007 yıl sonunda 18,1 milyar lira olan toplam kredi miktarı 2008'de 25,8 milyar liraya yükseldi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber