Bakanlığı Açık İlköğretim Okulu Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Mart 2009 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Millî Eğitim Bakanlığından:

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI AÇIK İLKÖĞRETİM OKULU YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 22/10/2001 tarihli ve 24561 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Açık İlköğretim Okulu Yönetmeliğinin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 2 ? Bu Yönetmelik, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Açık İlköğretim Okulunun yönetim, personel, uzaktan eğitim-öğretim işleriyle sınıf geçme ve sınavlara ilişkin usul ve esasları kapsar.?

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 3 ? Bu Yönetmelik, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 30/4/1992 tarihli ve 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, 5/1/1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.?

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (i), (l) ve (ö) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?i) Açık öğretim bürosu: İllerde veya ilçelerde açık öğretim öğrencileriyle ilgili tüm iş ve işlemlerin yürütüldüğü büroyu,?

?l) Dönem: Bir öğretim yılını en fazla üç bölüme ayıran, her birinde sınavların yapıldığı ve hangi tarihleri kapsayacağı çalışma takviminde belirtilen süreyi,?

?ö) Öğretim yılı: İçerisinde en fazla üç dönem bulunan, başlangıç ve bitiş tarihleri çalışma takviminde belirtilen süreyi,?

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin sonuna aşağıdaki cümle eklenmiş ve aynı fıkranın (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Bir yıldan fazla süreli kamu göreviyle yurt dışında görevlendirilen anne, baba veya vasisiyle birlikte bulunduğunu belgelendiren öğrencilerde de yaş kaydı aranmaz.?

?b) Programların uygulanmasında görsel ve işitsel iletişim araçlarından etkin bir biçimde yararlanılması esastır.?

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Açık öğretim büroları

MADDE 18 ? İl veya ilçe düzeyinde açık öğretim hizmetlerini yürütecek açık öğretim bürolarının görevleri şunlardır;

a) Öğrencilerle ilgili iş ve işlemleri yapmak.

b) Öğrencilerin talepleri hâlinde il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince belirlenen okul veya kurumlarda kurs niteliğindeki eğitimle ilgili önlemleri almak.

c) Öğrencilere rehberlik ve danışmanlık yapmak.?

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 19 ? Açık öğretim bürolarına dönemler itibarıyla başvuruların hangi tarihlerde yapılacağı, çalışma takviminde belirlenir ve uygun iletişim araçlarıyla ilgililere duyurulur.?

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 21 ? Başvuru koşullarından birini taşıyanlar, yıl boyunca resmî tatil günleri dışında mesai saatlerinde olmak üzere açık öğretim bürolarına başvurarak aday kayıtlarını yaptırabilirler. Adayların hangi dönem ve tarihlerde sınava girecekleri çalışma takviminde belirtilir.?

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin başlığı ile birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aşağıdaki (ğ) ve (h) bentleri eklenmiştir.

?Sınıf ve ders belirleme işlemleri?

?d) İlkokulu bitirmiş olanlardan Ustalık/Kalfalık Belgesi olanlar, 6 ncı sınıfı tamamlamış kabul edilir.?

?ğ) Açık İlköğretim Okulundan öğrenim belgesi alarak ayrılanlar, tekrar başvurmaları hâlinde ayrıldıkları sınıftan öğrenimlerine devam edebilirler.?

?h) Kayıtlarına esas öğrenim belgelerinde yıl sonu puanı/notu bulunmayanların yıl sonu puanı/notu, o yıla ait mevcut dönem puanı/notu esas alınarak belirlenir.?

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 27 ? Okula devam eden öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanabilmek için her dönem öncesinde kayıt yenilerler. Kayıtlarını yenilemeyenlerin öğrencilik hakları o dönem için dondurulur. Kayıt yenileme işlemlerinin hangi tarihlerde gerçekleştirileceği, çalışma takviminde belirlenir ve uygun iletişim araçlarıyla öğrencilere duyurulur.?

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?a) Görsel sanatlar, müzik, beden eğitimi, teknoloji ve tasarım dersleri ile seçmeli derslerden,?

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 31 ? Öğrenci başarısının ölçülmesi ve değerlendirilmesinde;

a) Okul ve ders programlarında belirtilen özel ve genel amaçlar ile açıklamalar esas alınır.

b) Başarı, derslerin sınav puanları esas alınarak belirlenir.

c) Ölçme araçlarında, sadece bilginin ölçülmesine değil kavrama, uygulama, analiz, sentez ve değerlendirme düzeyinde edinilen davranışların ölçülmesine de ağırlık verilir.

ç) Sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir.

d) Bir dersin sınavından en az 45 puan alanlar, o dersten başarılı sayılır.

e) Bir dersin yıl sonu puanı, o dersin sınavından alınan puandır.

f) Ağırlıklı başarı puanının hesaplanmasında kullanılacak ders saati sayısında, örgün ilköğretim kurumlarındaki haftalık ders saati sayıları esas alınır. Bir dersin ağırlıklı başarı puanı, o derse ait haftalık ders saati sayısı ile o dersin yıl sonu puanının çarpımıyla bulunur. Yıl sonu başarı puanı, derslerin ağırlıklı puanları toplamının haftalık ders saati sayısına bölümünden elde edilen puandır. Bölme işlemi virgülden sonra iki basamak yürütülür. Yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması, diploma puanı olarak belirlenir.?

MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Başarının belirlenmesi

MADDE 32 ? Yıl sonu puanı, yıl sonu başarı puanı ve diploma puanı 100 tam puan üzerinden belirlenir.

Beşlik not sistemine göre belirlenen ağırlıklı not ortalamaları, 100'lük sisteme çevrilirken ağırlıklı not ortalamasına 1.00 eklenir ve çıkan sayı elli bölü üç (50/3) ile çarpılır. Bölme işlemi virgülden sonra iki basamak yürütülür.?

MADDE 13 ? Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 33 ? Öğrenci başarısının belirlenmesi amacıyla çalışma takviminde belirtilen tarihlerde merkezi sistemle dönem sınavları yapılır.

Zorunlu öğrenim çağı dışındaki öğrenciler bir dönemde sadece bir sınıfa ait dersler ile kayıt sırasında veya kayıt yenilemede seçtikleri bir üst sınıfın en fazla dört dersi ile başarısız oldukları derslerden sınava katılabilirler.

Zorunlu öğrenim çağında olup tutuklu, hükümlü, bedensel engelli, özel eğitim gerektirenler ile bir yıldan fazla süreli kamu göreviyle yurt dışında görevlendirilen anne, baba veya vasisi ile birlikte bulunduğunu belgelendiren öğrenciler, öğretim yılı içindeki sınav dönemlerinde yalnız bir sınıfın derslerinden sınava katılabilirler. Bunlardan 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun üçüncü maddesine göre öğrenim çağı dışına çıkanlara bu maddenin ikinci fıkrası hükmünce işlem yapılır.?

MADDE 14 ? Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 37 ? Sınav sonuçları, uygun iletişim araçlarıyla öğrencilere duyurulur.?

MADDE 15 ? Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 38 ? Sınıf geçmede aşağıdaki esaslar uygulanır;

a) Sınıfın bütün derslerinden 45 puan alarak başarılı olanlar,

b) Sınıfın bütün derslerinin sınavlarına girmiş olmak ve aralarında Türkçe dersi bulunmamak ve yıl sonu başarı ortalaması en az 50 puan olmak kaydıyla en fazla iki başarısız dersi olanlar

doğrudan sınıf geçerler.

Bir üst sınıfa geçen öğrenciler ile başarısız ders/dersleri bulunan öğrenciler başarısız oldukları ders sayısına bakılmaksızın kayıtlarını yenilemeleri durumunda bir sonraki dönem bir üst sınıfın sınavlarına katılabilirler.?

MADDE 16 ? Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Öğrenci belgesi ve öğrenim belgesi

MADDE 40 ? Öğrencilere, istekleri halinde öğrencilik durumlarını gösteren Öğrenci Belgesi (EK-4) verilir. Bu belge, okul müdürlüğü veya açık öğretim bürolarınca düzenlenir.

Kayıtları silinen öğrencilere, istekleri halinde son öğrenim durumlarını gösteren ve okul müdürlüğünce veya açık öğretim büroları tarafından düzenlenen Öğrenim Belgesi (EK-1) verilir. Öğrenci veya kanuni temsilcisi, belgeyi okul müdürlüğünden veya açık öğretim bürolarından alabilir.?

MADDE 17 ? Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?b) Kimlik bilgileri için, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünde kayıtlı bilgiler esas alınır.?

MADDE 18 ? Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Diploma puanı

MADDE 43 ? Diploma puanı; 4, 5, 6, 7 ve 8 inci sınıfların yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasıdır. Diploma puanı tespit edilirken bölme işlemi virgülden sonra iki basamak yürütülür. Ancak, geçmiş yıllara ait yıl sonu başarı ortalamalarının olmaması hâlinde diploma puanı, öğrenim belgelerindeki puanlara ve okuldaki yıllara ait yıl sonu başarı ortalamalarına göre belirlenir.

Öğrenimlerinin bir kısmını yurt dışında yapanların diploma puanı; yurt içinde öğrenim gördükleri yıllara ait yıl sonu başarı puanları ile yurt dışında öğrenim gördükleri yıllara ait yıl sonu puanları/notları esas alınarak; yurt dışında gördükleri öğrenime ilişkin yıl sonu puanları/notları olmayanların ise sadece yurt içinde öğrenim gördükleri yıllara ait yıl sonu başarı puanları esas alınarak belirlenir.?

MADDE 19 ? Aynı Yönetmeliğin 44 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 44 ? Diploma veya Öğrenim Belgesini kaybedenlere, doğrudan ya da açık öğretim büroları aracılığıyla okul müdürlüğüne dilekçe ile başvurmaları hâlinde okul müdürlüğünce okuldaki kayıtlara göre düzenlenen ve onaylanan Diploma Kayıt Örneği (EK-3) veya Öğrenim Belgesini Kaybedenlere Mahsus Belge (EK-2), kendileri veya kanuni temsilcilerine imza karşılığında okul müdürlüğü veya açık öğretim büroları tarafından verilir. Aldıkları bu belgeleri kaybedenlere, aynı yöntemle kaçıncı defa verilmekte olduğu belirtilerek yeniden belge verilir.?

MADDE 20 ? Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (j) ve (m) bentleri, 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi, 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ve 39 uncu maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 21 ? Bu Yönetmelik 2009-2010 öğretim yılında yürürlüğe girer.

MADDE 22 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.

Ekleri için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber