Okul müdürü terfisine ÖSS barajı

Haber Giriş : 16 Aralık 2004 14:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okul müdürlerinin başarı performanslarını belirleyen kriterler yeniden belirlendi. Artık yeni uygulamada okulların LGS ve ÖSS'deki başarıları, okul müdürlerinin görevden alınmasına neden olarak gösterilebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim Kurumları Yönetici Atama Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğin ardından tüm illere bir uygulama genelgesi gönderdi.

Genelgede okul müdürlerinin performans kriterleri tek tek anlatılarak, atama şube müdürlerinin bölgelerinde bulunan yöneticileri neye göre görevden alabileceklerini belirleyen kıstaslar açıklandı. İl Milli Eğitim Müdürlüklerindeki Yönetici Atama Şube Müdürleri, bundan sonra 5 yılını doldurmuş olan ilk ve ortaöğretim kurumları müdürlerinin görevden alınmasında keyfiliğe yer verilmesine fırsat tanımayarak, bazı kriterlere bakmak zorunda olacak. Şube müdürleri, okul müdürlerinin sicil notlarına, ödül ve ceza, görev yaptıkları eğitim kurumu türüne göre yönetmelikte belirtilen görev ve sorumluluklarını yerine getirip getirmedikleri, sosyal-kültürel etkinliklere, okul-çevre iletişimindeki etkinlikler, müdürler ve kurumları hakkındaki gözlem ve denetim raporları ile bir okuldaki öğrencilerin LGS ve ÖSS'deki başarıları performans kriterlerini oluşturacak ve haklarında performans değerlendirme analizleri hazırlanacak.

Bu arada Fen Liseleri, Anadolu Liseleri ile Yatılı Bölge Okulu (YİBD) ve Pansiyonlu İlköğretim Okulları (PİYO) yöneticilerinin atamasından Milli Eğitim Bakanlığı sorumlu iken, diğer eğitim kurumları müdürleri ise İl Milli Eğitim Müdürlerinin teklifi ile Valilik tarafından atanıyor veya görevden alınıyor. Yönetmelik değişikliği ile 5 yılını doldurmuş ve belirlenen kriterler doğrultusunda başarısız olan okul müdürleri görevden alınarak, başka bir eğitim kurumuna tayini yapılarak değiştirilebilecek.

MÜLAKAT GİTTİ, 'ATAMA AMİRİ' YETKİLİ KILINDI

Mevcut sistemde okul müdürleri adayları seçiminde, kurulan komisyonlarda adaylar puan sıralamasına alınarak en yüksek puanlı 5 aday seçiliyordu. Bu 5 adaydan biri yapılan mülakat sonucunda belirlenip atanıyordu.

Yeni değişikliğe göre süreç aynen işleyerek mülakat sistemine son verildi. Kamuoyunda eleştiri alarak, Türk Eğitim-Sen tarafından idari mahkemeye yürütmenin durdurulması ve iptali için açılan davanın kazanılmasının ardından bakanlık, yeni yönetmelikte mülakat sistemini kaldırdı. Komisyonların adaylar arasından belirlediği en yüksek puan alan 5 adayın ismini, atamada yetkili amir olan bakanlığa bildirecek. Bakanlık, bu 5 adaydan birini kurum müdürü olarak atayacak.

Öte yandan bakanlık, il müdürlüklerine daha önce yöneticilik sınavını kazanmış olan adayların atamalarının yeni yönetmelik çerçevesinde olacağını belirterek sonuçlandırılmasını istedi. iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber