İlk Defa 4/B'li Personel Alımında Yeni Uygulamalar (2)
Bilindiği üzere, hem üniversiteler hem de kamu kurumları 4/B'li personel alımı yapmaktadır. Danıştay, 4/B'li personel alımında yazılı ve/veya sözlü sınavı iptal ettiği için, kurumlar 4/B'li personel alırken dahi, sadece ilana başvuranlardan puan sırasına göre alım yapabilmektedir. 29 Mart 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenlemeye göre, hizmet sözleşmesini fesih eden personel ayrıldığı kuruma bir yıl süreyle başvuramayacaktır. Devamı için başlığa tıklayınız.
SÖZLEŞMESİNİ FESİH EDEN BİR YIL SÜREYLE AYRILDIĞI KURUMA BAŞVURAMAYACAK
Bu konuya ilişkin olarak getirilen düzenleme şu şekildedir:
"Birinci fıkrada belirtilenler hariç olmak üzere, hizmet sözleşmelerini kendi istekleri ile feshedenler, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe ayrıldıkları kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarına yeniden atanamazlar."
Yukarıdaki maddede atıfta bulunulan birinci maddede, doğum ve askerlik nedeniyle hizmet sözleşmesini fesih etmek yer almaktadır. Bu iki durum dışında kalan nedenlerden dolayı hizmet sözleşmesini fesih eden 4/B'li personel, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe ayrıldıkları kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarına başvuramayacaktır.
Bu ne demektir?
Örneğin, Sağlık Bakanlığı 4/B'li personel alacak olsun. Sağlık Bakanlığının 4/B'li personel alımına başvuran, işe başlayan ama bir süre sonra (doğum ve askerlik nedenleri hariç olmak üzere) hizmet sözleşmesini fesih edenler, 1 yıl boyunca yeniden Sağlık Bakanlığında 4/B'li personel olarak istihdam edilmeyecektir.
Bu düzenleme, "yeniden hizmete alınma" başlığı altında düzenlenmiştir. Düzenleme, doğum ve askerlik sonrası sınavsız göreve dönüş bölümünde düzenlendiği için, bu fıkra hükmünün, sınavsız olarak yeniden hizmete alınmayı kapsadığı tarafımızca düşünülmektedir.
YAZILI VE SÖZLÜ SINAV UYGULAMASI GETİRİLEN UNVANLAR
Daha önce hatırlanacağı üzere Danıştay, 4/B'li personel alırken, yazılı ve/veya sözlü sınav uygulanmasını hukuka uygun bulmamış ve iptal etmişti. Yeni düzenlemede sınırlı sayıda unvan için yazılı ve/veya sözlü sınav yapılabilmesine imkan tanınmıştır. Bu unvanlar şu şekildedir:
Arşiv uzmanı
Çözümleyici
İnsan hakları uzmanı hukukçu
Mütercim
Mütercim-tercüman
Programcı
Sistem çözümleyicisi
Sistem programcısı
Tapu arşiv uzmanı
Tercüman
Kamu kurumları, bu unvanlar için ilana çıkarken, KPSS (B) grubu puan sırasına konulmak kaydıyla alım yapılacak her bir unvan için boş bulunan sözleşmeli personel pozisyonunun on katına kadar adayı yazılı ve/veya sözlü sınava çağırabilecektir.
KPSS SINAV ŞARTI OLMAYAN UNVANLAR
Daha önceki düzenlemede,
1- Kamu kurum ve kuruluşlarının yurtdışı teşkilatlarında istihdam edilecek
personel ve
2- yükseköğretim kurumlarının araştırma-geliştirme projelerinde
proje süreleri ile sınırlı olmak üzere istihdam edecekleri personel ile
3- bu Esaslara ekli 1 sayılı cetvelde unvanları belirtilen sözleşmeli personel
pozisyonları için, (Avukat (kısmi zamanlı), Diş tabibi, Eczacı, Gemi adamı,
Kaptan, Pilot, Tabip, Uçak kontrol ve bakım makinisti, Uçuş teknisyeni, Uzman
tabip)
sınav şartı aranmamaktaydı.
Şimdi bu üç istisnaya; yabancı uyruklular ve yükseköğretim kurumlarının gemiadamı pozisyonlarında istihdam edilecek personel de eklenmiştir.
4/B'Lİ ZABIT KATİBİ VE İNFAZ KORUMA MEMURU ALIMI
Adalet Bakanlığı bugüne kadar hep zabıta katibi ve infaz koruma memuru kadrolarına, memur statüsünde atama yaptı. Ancak 29 Mart 2009 tarihli Resmi Gazetedeki değişikliğe göre Adalet Bakanlığı da artık 4/B'li zabıt katibi ve infaz koruma memuru alacaktır. Söz konusu düzenleme şu şekildedir:
?Adli ve idari yargı ile ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde bu Esaslar kapsamında çalıştırılmak üzere alınacak sözleşmeli personel 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 114 üncü maddesindeki usul ve esaslara göre sınava tabi tutularak istihdam edilir.?