Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No 83)
Yürürlük Tarihi : 23-06-1983
Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü
Sayı : BÜMKO-KY-10-115567-76/ 17-1 / 15037/15
Konu : Devlet Memurları Kanununun değişik 68 ve 161 inci maddelerinin uygulanması
İLGİ : a) Danıştay Birinci Dairesince verilen 25.6.1982 günlü ve E: 1982/130, K : 1982/136 sayılı karar
b) Danıştay İdari İşler Kurulunun 24.2.1983 gün ve Esas No : 1983/38, Karar No : 1983/51 sayılı kararı.
c) Başbakanlığın 4 Nisan 1983 gün ve Personel Genel Müdürlüğü 19-314-08066 sayılı yazısı.
Kadrosuzluk nedeniyle derece yükselmesi yapamayarak kademe ilerlemesi yapmak zorunda kalan ve böylece bulundukları derecenin ileri kademelerine ya da son kademesine gelmiş olan memurların, üst dereceden kadro temin edilmesi halinde derece yükselmelerinin ne şekilde yapılacağı ilgi (a) ve (b) kararlarda gösterilmiş ve uygulamanın bu doğrultuda yürütülmesi de ilgi (c) yazı ile kuruluşlardan istenilmiştir.
Ancak, Bakanlığımıza yapılan başvurulardan, uygulamanın ilgi (a) ve (b) kararlar çerçevesinde yürütülmesi sırasında bazı konularda tereddüde düşüldüğü anlaşıldığından, aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
İlgi (a) Kararda;
«............... Dışişleri Bakanlığının 31 Mayıs 1982 günlü ve Sicil: 100004/5168 sayılı ilk yazısında, kadrosuzluk nedeniyle derece yükselmesi yapamamış bir memurun bulunduğu derecenin son kademesinde geçirdiği sürenin tamamının üst derecede dikkate alınıp alınamayacağı, 31 Mayıs 1982 günlü ve Sicil : 100004/5169 sayılı ikinci yazısında ise, alt derecede eşit göstergeli kademede geçirilen sürenin derece yükselmesi bakımından değerlendirilip değerlendirilemeyeceği sorulmaktadır.
denilmekte ve konu bu açıdan incelenerek şu sonuca varılmaktadır :
«A - Bir derecenin son kademesinden geçirilen sürenin tamamının üst derecede dikkate alınması,
B - Kadro yokluğu dolayısıyla derece yükselmesi yaptırılamayan ve bulunduğu derecede kademe ilerlemesi yapılabilen memurun, daha sonra kadro sağlanması nedeniyle alt derecede eşit göstergeli kademede geçirdiği sürenin tamamının üst derecedeki .kadroda derece yükselmesi yönünden de değerlendirilmesi
Uygulamanın, Dışişleri Bakanlığının tereddüt ettiği hususlar ile kararın yukarıya alınan sonuç kısmındaki çerçeve içinde yürütülmesi gerekmektedir.
Buna göre;
1 - Danıştay'ın istişari kararında belirtildiği üzere, «Bir derecenin son kademesinde geçirilen sürenin tamamının üst derecede dikkate alınması» icabetmektedir.
ÖRNEK : 10 uncu derecenin 9 uncu (575 göstergeli) kademesinde 2 yıl 5 ay bulunan bir memur, kendisine 9 uncu dereceden bir kadro tahsis edilmesi halinde 657 sayılı Yasanın 2595 sayılı Yasa ile değişik 161 /A maddesi hükmüne göre, 9 uncu derecenin aynı göstergeli 6 ncı kademesine yükseltilecek ve 10 uncu ,derecenin son kademesinde geçirdiği, 2 yıl 5 aylık süre, bu derecede değerlendirilerek 8 inci kademeye (610 göstergeli) getirilerek bu kademede 5 ay bulunmuş sayılacaktır. Aynı memur, 7 ay sonra,9 uncu derecedeki bekleme süresi olan üç yılı tamamlamış sayılacağı için diğer şartların da varlığı halinde 8 inci dereceye yükseltilebilecektir.
2 - Kadrosuzluk nedeniyle derece yükselmesi yapamayan memurlara sonradan üst derecelerden boş kadro tahsis edilmesi halinde, kadrosuzluk nedeniyle bulundukları derecede geçirdikleri fazla sürenin tamamı bir üst derecede dikkate alınacaktır.
ÖRNEK : Kadrosuzluk nedeniyle derece yükselmesi yapamayarak 9 uncu derecenin 7 nci (590 göstergeli) kademesine gelen ve bu .kademede 6 ay bulunan bir memura, 8 inci dereceden kadro tahsis edildiği takdirde 161/A maddesi hükmü de dikkate alınarak 1 inci paragrafta açıklandığı gibi 8 inci derecenin aynı göstergeli 4 üncü (590 göstergeli) kademesine getirilerek bu kademede 6 ay bulunmuş sayılacaktır.
Bu memur, 8 inci dereceye yükseltildiği tarihten itibaren 6 ay sonra kademe ilerlemesine, iki buçuk yıl sonra da derece yükselmesine hak kazanabilecektir.
3 - Devlet Memurları Kanununun 64 ve 68 inci maddeleri uyarınca kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi yapılabilmesi için olumlu sicil alınması gerektiğinden, yukarıda açıklanan şekilde değerlendirilecek hizmet sürelerinin başarılı geçmiş olması şarttır.
4 - Kadrosuzluk nedeniyle derece yükselmesi yapamayarak kademe ilerlemesi yapmış olan memurların bu hizmet sürelerinin derece yükselmesinde değerlendirilmesi halinde, genel hükümlere uyulması ve dolayısıyla yükselinebilecek derecenin aşılmaması gerekir .
5 - 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 2595 sayılı Yasa ile değişik 161 inci maddesinin (A) bendinin uygulama şekline açıklık getiren ilgi ,(a) ve (b) kararları boş kadro tahsisini esas aldığından, ilgililere geçmişten geçerli olmak üzere derece yükselmesi yaptırılması ve buna bağlı olarak ödemede bulunulması mümkün olmayıp ancak, üst dereceden kadronun tahsis edilmesinden sonra aynı Kanunun 167 nci maddesindeki esaslara göre yeni kadro dereceleri üzerinden aylık ödenmesi gerekmektedir.