Ankara'ya 3 yeni baraj ve Gerede içme suyu projesi
Ankara büyükşehir belediyesi, "daha yeşil bir kent ve su temini" için kolları sıvadı
ANKARA- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu bir araya gelerek, "Başkent'in daha yeşil bir kent olması ve su teminin sürekliliği" konusunda ortak çalışma kararı aldılar.
Çevre ve Orman Bakanlığı'nda Bakan Eroğlu ve Başkan Gökçek'in başkanlığında gerçekleşen toplantıya, Altan Raşit Civan (Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri), Kamil Kılıç (ASKİ Genel Müdürü), Mahmut Emirdoğan (ASKİ Genel Müdür Yardımcısı), Nurullah Said Yeken (ASKİ Danışman), Hatice Akgül (ABB Çevre Koruma Daire Başkanı), Dr. Mahir Küçük (Müsteşar Yrd.), Mustafa Eldemin (Müsteşar Yrd.), Haydar Koçaker (DSİ Genel Müdürü), Osman Kahveci (Orman Genel Müdürü), Mehmet Çağlar (Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü), Prof. Dr. Lütfi Akça (Çevre Yönetimi Genel Müdürü), Hanefi Avcı (Ağaçlandırma Genel Müdürü), Halit Uzunkaya (DSİ 5. Bölge Müdürü), Haluk Özder (Ankara İl Çevre ve Orman Müdürü), Prof. Dr. M. Kemal Yalınkılıç (Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü) katıldı.
Toplantıda, Ankara'nın gelecekte de su sorununu halletmiş ve daha yeşil bir kent olması için çalışmaların aksatılmadan sürdürülmesi gerektiğini belirten Gökçek, "Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Orman Bakanlığı olarak Ankara'nın daha yeşil bir kent olması ve içme suyu temini konusunda süren ortak çalışmalarımızı hızlandırarak, genişleteceğiz." dedi.
Başkent'in içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla öncelikle Gerede İçme suyu Projesi'ne en kısa sürede başlanacağını belirten Başkan Gökçek, "DSİ'nin raporlarına göre Gerede Sistemi'nin devreye alınmasıyla, Kızılırmak hattı da gerektiği zaman kullanılabileceği için Ankara'da 2046 yılına kadar su probleminin yaşanmayacağı öngörülmektedir " diye konuştu.
ÜÇ YENİ BARAJ YAPILACAK
Gerede Projesi'nin yanı sıra Temelli'de Şerefli Barajı, Akyurt'ta Çubuk Kuruçay, Elmadağ'da Kargalı barajlarının yapılacağını anlatan Başkan Gökçek şunları söyledi: "Bu Barajların projelendirme çalışmaları DSİ, inşaatları ise ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak. Bu barajlar sayesinde o bölgelerin içme suyu ihtiyaçları karşılanacak. DSİ tarafından yapımına başlanan 33 milyon metreküp kapasiteli Doğanözü Barajı'nın tamamlanmasıyla da Kurtboğazı Barajı'na takviye sağlanmış olacak."
ASKİ Genel Müdürlüğü, DSİ ve Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü ile bir dizi ortak çalışma yapılacağının altını çizen Başkan Gökçek, ASKİ'nin tüm baraj havzalarında ve arıtma tesislerinde ağaçlandırma çalışması yapacağını, ağaçların ise Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü tarafından temin edileceğini de aktardı.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, toplantıda Başkent'in daha yeşil bir kent olması için yürütülen çalışmaları Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı'nın ortaklaşa gerçekleştirmesi için karar aldıklarını kaydetti.