Meram Tıp'ta filmsiz radyoloji dönemi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Nisan 2009 14:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Aydın Hızlıca

KONYA- Konya Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kullanıma başlanan Görüntü Arşivleme ve İletişim Sistemi'ne (PACS) ilişkin olarak personele bilgi verildi. Başhekim Yardımcısı ve Radyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yahya Paksoy, Konya'da ilk kez uygulanan ve Türkiye'de bir kaç üniversite hastanesinde bulunan sistemin hastane, hekimler ve hasta açısından büyük kolaylık ve yarar getirdiğini söyledi.

Eyyüp Kalaycı Konferans Salonu'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına Başhekim Doç. Dr. Alper Yosunkaya, Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Murat Büyükdoğan, Selçuklu Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Ali Ünlü ile hekimler ve hastane personeli katıldı. Doç. Dr. Yahya Paksoy, 'Görüntü Arşivleme ve İletişim Sistemi' konulu sunumu ile yeni geçilen sistem hakkında katılımcılara bilgi verdi. Tıbbi görüntülerin dijital ortamda yakalanarak saklanması ve taşınmasını sağlayan PACS sisteminin getirdiği kolaylıkları anlatan Doç. Dr. Paksoy, "Her şeyden önce dijital arşivleme sistemi sayesinde hasta artık film ya da cd'sini saklamak ya da taşımak zorunda kalmayacak. Hastanın tüm bilgileri ve tetkikleri Dünya'nın herhangi bir noktasında internet aracılığı ile anında görüntülenebilecek. Hasta tetkik ve filmler için daha az süre bekleyecek, görüntüleme cihazlarının zararlarından daha az etkilenmiş olacak. Bunun yanısıra hastaneler ve doktorların çalışma sistemi daha da hızlanacak. Doktorlar internet olan her yerde hatta evlerinde bile raporlarını hazırlayabilecek. Film baskısında en çok karşılaştığımız siyah leke ve ayarsız kontrast sorunu ortadan kalkmış olacak. Elektronik arşiv sayesinde hastanın önceki çekimlerine bir tuşla ulaşılabilecek. Bilgiler elektronik ortamda uzun süre saklanabilecek. Hastaneler arşivleme sisteminde daha az sayıda personel çalıştıracak. Meram Tıp Fakültesi Hastanesi gibi yılda binlerce tetkik ve tahlilin yapıldığı hastanelerde konfor ve hasta emniyetinin yanısıra film ve film basımı masrafları da yüzde 80 - 90 oranlarında ortadan kalkmış olacak." dedi.

Sistemin Türkiye'de sadece birkaç üniversite hastanesinde bulunduğunu ancak kısmen uygulanabildiğini anlatan Doç. Dr. Paksoy, "Ancak Avrupa ve ABD'deki birçok hastane PACS Sistemi'ni kullanıyor. Bizim hastanelerimizde de uygulamamamız için hiçbir neden yok. Hastane idaresi olarak hastalarımıza teknolojinin en üst seviyesinde daha verimli ve güvenilir hizmeti sunmanın çabası içindeyiz. Bu doğrultudaki çalışmalarımız da aralıksız sürecek." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber