Bakan Faruk Çelik: 1 Mayıs'ın tatil olması Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Nisan 2009 14:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işçi bayramı olan 1 Mayıs'ın tatil olması yönündeki kararın en kısa sürede yasalaştırılacağını açıkladı.


Erdoğan'dan ?1 Mayıs resmi tatil olsun' talimatı


Bakan Çelik: 1 Mayıs'ın tatil olması Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Bayramı olması yönündeki kanun tasarısını Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını söyledi.

Çelik, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası'nın (İNTES) yürüttüğü, ''İnşaat Sektöründe Ölçme ve Değerlendirme, Eğitim ve İstihdam Projesi''nin, Ankara'da Türkiye Eğitim Şantiyesi'ndeki eğitim programı başlangıç toplantısına katıldı.

Çelik, toplantıya gelişinde basın mensuplarının, 1 Mayıs'ın resmi tatil ilen edilmesiyle ilgili Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları soruldu. Çelik, 1 Mayıs'la ilgili 1981 yılından bu yana üzücü olayların yaşandığını belirterek, AK Parti iktidarı olarak yasakların kaldırılması ve toplumun talepleri doğrultusunda önemli adımlar attıklarını ifade etti. Çelik, geçen yıl 1 Mayıs'ı Emek ve Dayanışma günü ilan ettiklerini hatırlattı. Çelik, ''Son olarak yaptığımız değerlendirmede, Başbakanımızın da dün açıkladığı gibi verdiği talimatla 1 Mayıs'ın tatil olması konusunda gerekli kanun tasarısını Bakanlar Kurulunda imzaya açmış bulunuyoruz ve çok seri şekilde bunun yasalaşmasını sağlayacağız.'' dedi. ''Bu seneye yetiştirmeyi mi hedefliyorsunuz? '' sorusuna Çelik, ''Tabii, çok kısa süre içinde bunu yasalaştıracağız.''diye cevapladı.

1925 yılında 1 Mayıs'ın Bahar Bayramı olarak 1980 yılına kadar kutlandığını hatırlatan Çelik, 1 Mayıs'la ilgili kutlamayı kaldırmanın AK Parti iktidarına nasip olduğunu kaydetti. Çelik, "Bunun edebiyatını yapanların 30 yıldır nerde olduğunu sormak hakkımızdır diye düşünüyorum." dedi.

''Türk-İş ve diğer konfederasyonların 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlama ısrarları devam ediyor. Resmi tatil karşılığında 'Taksim'den vazgeçin' diye görünmez bir pazarlık mı söz konusu?'' yönündeki soruya ise Çelik, bu konuların farklı konular olduğunu belirtti. Çelik, kendisinin Çalışma Bakanı olarak çalışma hayatının önündeki engelleri kaldırmakla, gerek işçi gerekse işveren kesimi önündeki engelleri kaldırmakla mükellef olduğuna işaret ederek, "Bu konuda son dönemde gerek işverenler gerek işçilerle ilgili önemli düzenlemelere hep bilikte uzlaşı içinde imza atma çabası içerisinde olduk. Bizim görevimiz talep edilen, olması gereken Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan 1980'lere kadar olan bugünün tatil olması konusunda gerekli çalışmaları tamamlamamtır. O çalışmalar yol almaya başlamıştır. Bunun nerede, ne şekilde kutlanacağı konusu ise diğer bakan arkadaşlarımızla mülki amirlerle ilgili bir konudur. Öyle tahmin ediyorum ki, herkes bayram olan tatil olan bu günü tatile uygun, bayrama uygun bir hava içeresinde kutlar.''

"Taksim'de kutlanması konusunda şahsi fikrinizi ne ?" yönündeki soruya ise Çelik, kendisinin şahsi fikrinin olamayacağını, yasalar ve mülki amirlerin bir tatilin ne olacağını belirlediğini kaydetti.

Bakan Çelik: 1 Mayıs bütün çalışanları içine alan tatil olacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Mayıs'ın geniş kapsamlı, bütün çalışanları içine alan bir tatil olacağını söyledi.

Üçlü Danışma Kurulu toplantısı öncesinde açıklama yapan Çelik, çalışma ilişkilerinde kavgacı anlayışın geride kaldığını söyledi. Sosyal devlet, sosyal diyalog ve insan merkezli çalışma politikalarını dünyanın hayata geçirmeye başladığını ifade etti. Çelik, uzlaşmacı anlayışın 1 Mayıs'ı korku günleri olmaktan çıkardığını aktarırken, işçi ve emekçinin dayanışma gününe dönüştürdüğünü vurguladı. 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Bayramı olarak tatil ilan edilmesi konusundaki kanun tasarısını Bakanlar Kurulu'nun imzasına açıldığını aktaran Çelik, şunları söyledi:

"Şimdiden çalışanlarımızın 1 Mayıs'ını, Emek ve Dayanışma Günü'nü en içten dileklerimle kutluyorum. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, emeğin dayanışması, çalışma hayatının sorunlarının irdelendiği, demokrasi kültürünün zirveye çıktığı, sevginin, barışın yeşerdiği bir bayram olarak hafızalarda bundan sonra umuyoruz ki yer edecektir. Ülkemize, çalışanlarımıza, milletimize hayırlı olması temennisinde bulunuyorum."

1 Mayıs Taksim'de mi kutlanacak? sorusuna Çelik, "1 Mayıs'ın nerede kutlanacağına yasal mevzuat çerçevesinde idare ve mülki amirler karar verecek." cevabını verdi. 1 Mayıs ile ilgili tasarıyı Meclis'te çok hızlı bir şekilde ele almayı planladıklarını vurgulayan Çelik, uzlaşma sağlanması halinde sendikal yasalarla ilgili değişikliklerle birlikte her iki konuyu kısa sürede hayata geçirmeyi istediklerini ifade etti.

Bakan Çelik başkanlığındaki toplantıya TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, bakanlık bürokratları ve konfederasyonların uzmanları katılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber