Özel Öğretim Kurumları personelinin çalışma izinleri hakkında görüş yazısı
Millî Eğitim Bakanlığından; Özel öğretim kurumlarında görev yapan eğitim personelinin çalışma izinleri hakkında açıklama yapıldı.
Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından ?Çalışma İzinleri? konulu 02/04/2009 tarih ve 3188 sayılı yazıda;
?Bakanlığımıza bağlı Özel öğretim kurumlarında görev yapan eğitim personeli ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında düzenlenen sözleşmeler ile işe giriş bildirgeleri konusunda bazı sorunlar yaşandığı Bakanlığımıza ulaşan bilgilerden anlaşılmıştır.
Konu İle ilgili olarak 5580 Sayılı Kanunun 8'nci maddesinin 7 ve 8'inci bendinde; ?Kurumların müdürleri, kurucu/kurucu temsilcisi tarafından; diğer yönetici ve öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticileri ise müdürlerince seçilir ve çalışma izinleri valiliğin iznine sunulur. Valiliğin izni alınmadan müdür ile diğer yönetici. Öğretmen, uzman öğretici ve usla öğreticiler işe başlatılamaz.
Gerekli şartları taşıyan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usla Öğreticiler için valilikçe çalışma izni düzenlenir. Çalışma izninin iptali yine valilikçe yapılır.? hükmü yer almaktadır.
Buna bağlı olarak; ilgi Yönetmeliğin 30'uncu maddesinin 4'üncü bendinde; ?Kurum müdürlüğünce, çalışına izni verilmesi istenen eğitim personelinin bu izne esas olan belgelerini eksiksiz olarak tamamlamak suretiyle evrakı kurumun doğrudan bağlı bulunduğu millî eğitim müdürlüğüne teslim edilir. Nitelik ve şartları uygun bulunanlara müracaattan itibaren 10 gün içinde geçici olur veya çalışma izni kaymakamlıkça/valilikçe düzenlenir. Geçici olur düzenlenen eğitim personeline bir ay içinde çalışına İzni düzenlenir. Valilikten/kaymakamlıktan geçici olur veya çalışma izni alınmadan personel işe başlatılamaz.? ve aynı Yönetmeliğin 41'inci maddesinin 5'inci bendinde de; ?Eğitim personeline, valilikten/kaymakamlıktan geçici olur veya çalışma izni alınmadan kurumlarda ders saati ücretli olarak görev verilmez.? denilmektedir.
Yine, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun ?Sigortalı bildirimi ve tescili? başlıklı 8'inci maddesinde; ?işverenler, 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişileri 7'nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalık başlangıcından önce, sigortalı İşe giriş bildirgesi ile kuruma bildirmekle yükümlüdür...? hükmü getirilmiştir.
Buna göre; kurucu veya kurucu temsilcisi ile eğitim personeli arasında yapılan sözleşmelerde:
1.Göreve başlama tarihinin ?Çalışma izni veya geçici olurun düzenlendiği tarih? olarak belirlenmesi esastır. Ancak işe giriş bildirgelerinde yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacıyla sözleşmenin tanzim tarihinden en fazla 30 gün sonrası için göreve başlama tarihi belirlenebilir.
2.Bu durumda; kişinin göreve başlayacağı tarihten en az 5 gün önce çalışma İzninin düzenlenerek kuruma gönderilmesi ve kurumlarca düzenlenecek işe giriş bildirgelerinin süresi içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir.? Hususlarına yer verilmiştir.