Hekimlere mesleki mali sorumluluk sigortası yaptırılacak
Pınar KAMAN
ANKARA- Tam Gün Yasa Taslağı'na göre, hekimlere, hizmet kusurundan kaynaklı kişilere verilen zararların telafisi için görev yaptığı kurum tarafından mesleki mali sorumluluk sigortası yaptırılacak. Sigorta yaptırmayanlara, sigortası yaptırılmayan her kişi için 5 bin TL idari para cezası verilecek.
Türk Sağlık Sen, Tam Gün Yasa Taslağı hakkında bir rapor hazırladı. Rapora göre, yabancı doktor uygulaması taslakta yer almıyor. Üniversitelerde kısmi statüde çalışma kaldırılıyor. Geçen seneki taslakta 40 saat olan radyoloji çalışanlarının haftalık çalışma süreleri, bu seneki taslakta 37.5 saate düşürülüyor. Birinci basamak sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan tüm personele kesintisiz 4 saatten az olmamak üzere tuttukları nöbet karşılığı ödeme yapılacak. Nöbet ücreti yüzde 300 oranında yükseltilecek. Nöbet ücreti için öngörülen 80 saat kısıtlaması kaldırılacak. İcap nöbetleri yüzde 30'dan yüzde 50'ye çıkartılacak. Mesai saatleri radyoloji çalışanlarının dışında görev yapan personel için haftalık 400 saat olarak uygulanacak.
Sağlık çalışanlarının döner sermaye oranları artırılacak. Sağlık hizmetleri sınıfı dışında bulunan sözleşmeli personele döner sermaye ödenecek. Eğitim, öğretim ve araştırma faaliyeti gibi unsurlar döner sermaye kriteri olarak değerlendirilecek. Nöbet hizmetleri dışındaki çalşıma süreleri için mevcut oranın yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde ayrıca ek ödeme yapılacak. Belirli süreler veya belirli vakalar ve işler için kurumlar arası sağlık personeli görevlendirilebilecek ve bunlara döner sermaye ödenecek.
Hekimlere mesleki sorumluluk sigortası yaptırma şartı getirilecek. Tabip, uzman tabip ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan personelin hizmet kusurlarından kaynaklı kişilere verdikleri zararların telafisi amacı ile görev yaptığı kurum tarafından mesleki mali sorumluluk sigortası yaptırılacak. Taslağa göre, zorunlu mesleki mali sorumluluk sigortası özel sağlık kuruluşlarında çalışanlar için özel sağlık kuruluşlarınca, mesleklerini serbest icra edenler kendileri tarafından ve kamuya ait sağlık kurumlarında görevli personelin sigortası ise ilgili kamu sağlık kurumunca yaptırılacak. Özel sağlık kurumlarında çalışanlarının sigorta primlerinin yarısını işveren yarısını doktor, kamuda çalışanların ise sigorta primlerinin yarısını kurum döner sermaye gelirlerinden karşılayacak, diğer yarısını doktorlar kendileri ödeyecek. Mesleki sorumluluk sigortasını Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu bakanlıkça yetki verilen şirketler yapacak. Sigorta yaptırmayanlara mülki idare amirince sigortası yaptırılmayan her kişi için 5 bin TL idari para cezası verilecek.
Taslağa göre, nöbet ücretlerinin artırılması ve Radyoloji çalışanlarının haftalık mesai saatlerinin 37,5 saat olması kanunun yayım tarihinde, doktorların tam gün çalışması, sağlık çalışanlarının döner sermayelerinin artırılması ve mesleki zorunluluk ile ilgili hükümleri ise kanun yayımlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe girecektir.
Taslakla ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, bazı sorunların tam gün yasası ile çözüme kavuşturulacağını söyledi. Yabancı doktor uygulamasının bu taslakta yer almamasının ise sevindirici olduğunu belirten Kahveci, "Doktorların tam gün çalışmasını da sendika olarak olumlu buluyoruz. Döner sermaye ve nöbet ücretlerindeki artışlar ve döner sermayenin kapsamının genişletilmesi ile ilgili uygulamalar çözüm istediğimiz sorunlardı. Mücadelemiz sonucunda bu taslakla birlikte çözüm için düzenlemelerin yapılması önemli ve olumlu gelişmelerdir." dedi.