Şifalı otları tüketirken dikkat

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 19 Nisan 2009 17:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

İskenderun Diyabetle Yaşam Derneği'nde şifalı otlar konusunda konferans veren Uzman Dr. Muazzez Sezer Caymaz, diyabet hastalığına iyi gelen otların kaynatılarak veya demlenerek içildiğini, ancak otların miktarı ve türlerin karıştırılarak tüketilmesinin karaciğer yetmezliğine neden olduğunu, üniversite hastanelerinde bu tür vakaların artışının gözlendiğini söyledi.

Bu mevsimde üniversite hastanelerinin yoğun bakım kliniklerinde diyabet hastalarının karaciğer sorunları nedeniyle tedavisinin çoğaldığını ve bu oranın yatak sayısının yüzde 5'ini bulduğunu anlatan Dr. Caymaz, otların miktar ve karışımlarına çok dikkat edilmesini isteyerek şöyle dedi:

?Üç otu ayrı ayrı tükettiğiniz zaman ayrı etki yapıyor, bunları bir arada farklı miktarlarda kaynatıp içtiğinizde çok farklı etki yapıyor. Şu anda üniversitelerin yoğun bakım kliniklerinin çoğunda yüzde 5'lik yatak sırf bu otları kaynatarak içip, karaciğer yetmezliği hastaları için ayrılmış durumda. Üniversitelerdeki uzmanlar bir araya geldiklerinde, kongrelerde ?ne yapabiliriz' diye düşünüyorlar, vatandaşları uyarıyorlar. Halkı bilinçlendirmek gerekiyor. Çok ciddi anlamda sıkıntı var. Lütfen bilmediğiniz karışımları yapıp içmeyin.?

Hastaların şifalı otları tüketmeden önce doktorlarına danışmalarını tavsiye eden Caymaz, şöyle devam etti:

?Şifalı otların bir çok çeşidi aktarlarda satılıyor. Ancak bu otların kolay bulunuyor olması, doğal olması, sağlığınıza olumsuz bir şey yapmayacağı anlamına gelmiyor. Bu yüzden hayatını kaybeden çok insan var. Lütfen doktorunuz onaylamadığı ve size nasıl tüketileceğini söylemediği otları kaynatıp içmeyin. Özellikle sirkeli veya alkollü bir şeylerin içerisine bir takım maddeleri koymak, çok ciddi tepkimelere yol açıyor. Bu karışımların tüketilmesi son derece tehlikeli sonuçlar doğuruyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber