Enerjide ağır vergi yükü
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, enerji fiyatlarının yüksek olmasının en büyük nedeninin vergiler olduğunu belirterek, dünyada artık temel ihtiyaç maddesi olan doğalgazdan tek bir vergi alındığını; ancak Türkiye'de Katma Değer Vergisi (KDV) yanında bir de her ay artan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alındığını söyledi.
Petrol piyasası lisansları ile ilgili basın toplantısının ardından gazetecilerle sohbet eden Günay, enerjideki yüksek fiyatlarla ilgili olarak, "Fiyatların yükselmesini kamu olarak biz kendimiz yapıyoruz. Bizim enerji maliyetlerimizde vergi yükü çok fazla. Doğalgaz artık dünyada temel ihtiyaç maddesi. Bu yüzden dünyada doğalgazdan tek bir vergi alınıyor. Türkiye'de KDV yanında bir de her ay artan ÖTV alınıyor. Bu pahalılığı biraz da biz yaratıyoruz" diye konuştu.
Akaryakıtta da fiyatın yüzde 25'inin maliyet, yüzde 75'inin de vergi olduğunu ifade eden Günay, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren piyasanın serbestleşmesi ve düşüş halindeki uluslararası petrol fiyatlarının, Türkiye'de bir ucuzlama için büyük bir fırsat olduğunu kaydetti. Elektrikte de gelişmiş ülkelerde sanayi kesiminden elektik için hiç vergi alınmadığına dikkat çeken Günay, "Türkiye'de yüzde 18 KDV yanında, belediye vergisi de alınıyor. Serbestleşme ile birlikte enerji üzerindeki vergi yükünün de gözden geçirilmesi gerek" diye konuştu. Enerjide özelleştirme 2005'te 23.12.2004 14:15 - Bu haber 323 kişi, Mynet Haber bugün 280.844 kişi tarafından okundu Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, enerjide özelleştirmenin 2005 yılının ilk aylarında başlayacağını açıkladı. Unakıtan, İş Geliştirme Merkezi'nin Tarsus'ta açılışı nedeniyle bölgeye giden gazetecilerin, yeni vergi düzenlemeleri ve özelleştirmeye ilişkin sorularını yanıtladı. Yeni vergi düzenlemelerinin göstermelik olduğu yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine Unakıtan, ''Bana göre haksız yorumlar yapıyorlar, şimdiye kadar Maliye'de bu denli toptan vergi indirimi ne zaman yapılmış? Ne zaman bir toptan paket indirimi yapabilme güvenini bulabilmiş? Bu ilk defa oluyor'' diye konuştu. Araç muayene istasyonlarının satışında ortaya çıkan 613.5 milyon dolarlık rakamın, 17 Aralık'ta getirdiği olumlu etkiye bağlayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ihale öncesinde toplam 300 milyon dolar gelebileceğini, ''400 milyon dolar olursa fevkalade olur'' diye düşündüklerini belirti ve ''Bu sefer yüzüm güldü'' dedi. ''Enerji özelleştirmelerine 2005 yılı Mart aylarına çıkılabilir mi?'' şeklindeki soru üzerine Unakıtan, ''tahmin ediliyor, çıkacağız. Mart demeyelim ilk ayları gibi çıkacağız'' cevabını verdi.
Enerjide özelleştirme 2005'te
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, enerjide özelleştirmenin 2005 yılının ilk aylarında başlayacağını açıkladı.
Unakıtan, İş Geliştirme Merkezi'nin Tarsus'ta açılışı nedeniyle bölgeye giden gazetecilerin, yeni vergi düzenlemeleri ve özelleştirmeye ilişkin sorularını yanıtladı.
Yeni vergi düzenlemelerinin göstermelik olduğu yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine Unakıtan, ''Bana göre haksız yorumlar yapıyorlar, şimdiye kadar Maliye'de bu denli toptan vergi indirimi ne zaman yapılmış? Ne zaman bir toptan paket indirimi yapabilme güvenini bulabilmiş? Bu ilk defa oluyor'' diye konuştu.
Araç muayene istasyonlarının satışında ortaya çıkan 613.5 milyon dolarlık rakamın, 17 Aralık'ta getirdiği olumlu etkiye bağlayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ihale öncesinde toplam 300 milyon dolar gelebileceğini, ''400 milyon dolar olursa fevkalade olur'' diye düşündüklerini belirti ve ''Bu sefer yüzüm güldü'' dedi.
''Enerji özelleştirmelerine 2005 yılı Mart aylarına çıkılabilir mi?'' şeklindeki soru üzerine Unakıtan, ''tahmin ediliyor, çıkacağız. Mart demeyelim ilk ayları gibi çıkacağız'' cevabını verdi.
iha