Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No:51)
BÜMKO : 117009-636/30896-26
Konu : Ek Ders Ücretleri Hk.
Bilindiği gibi, «5.3.1964 tarihli ve 439 sayılı Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Yüksek ve Orta Dereceli Okullar Öğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri ile Ek Ders Ücretleri Hakkındaki Kanun Adının Değiştirilmesine ve Bir Madde Eklenmesine ilişkin, 22.6.1978 gün ve 2157 No.lu Kanun»a dayanılarak çıkarılan 13.7.1978 gün ve 7/15876 Karar Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile «Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı İlköğretim Kurumları ile Rehberlik ve Araştırma Merkezleri; Yetiştirme yurtları ve Benzeri Kuruluşlarda Aylık Maaş Karşılığı okutulacak Ders saatleri sayısı ile ücretle okutulacak Haftalık zorunlu ek Ders Saatleri Sayısı ve Benzeri Hususların Saptanmasına ilişkin kurallar» belirlenmiş bulunmaktadır.
Bakanlığımıza gelen yazı ve dilekçelerden yukarıda belirtilen kuralların uygulanmasında duraksamalara .düşüldüğü anlaşıldığından, işlemlerin hızlandırılması ve birliğin sağlanması açısından aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür :
1 - 2157 sayılı Kanunun 2 nci maddesi v,e adı geçen kuralların 6 ncı maddesinde; öğretmenlerin, aylık maaş karşılığı okutmakla yükümlü bulundukları 18 saatin üzerinde okuttukları her ders saati için ücret alacakları hükmü bulunmaktadır.
Bu durumda :
a) Sınıf sayısına göre öğretmen fazlası bulunan okullarda sınıf öğretmeninin raporlu, izinli veya başka bir sebepten dolayı derse girememesi nedeniyle bu derslere giren öğretmene maaş karşılığı okutmakla yükümlü bulundukları 18 saati doldurduktan sonra,
b) Açıktan vekil olarak atananlarla, izinli ve raporlu bulunan ilkokul öğretmenlerinin yerine mevcut kadronun 2/3 maaşı ile atanan vekil öğretmenlere maaş karşılığı. okutmakla yükümlü bulundukları 18 saati doldurduktan sonra,
ek ders ücreti ödenmesi ve saat başına ödenecek ücretin ilgili yılın Bütçe Kanununda ilkokul öğretmenleri için saptanan miktarı tamamı üzerinden hesaplanması gerekir. (Bu miktar 1978 mali yılı için 60 TL.dır.)
2 - 2157 sayılı kanunun 2 nci maddesinde yasa kapsamına giren öğretmen ve yöneticilere verilecek zorunlu ek ders görevlerinin haftada 12 saati geçemiyeceği, ayrıca ek ders saatlerinin hesaplanmasında, öğretmenlerin hazırlık ve plan çalışma saatleri için de ücret ödeneceği hükmü yer almaktadır.
Bu hükme koşut olarak anılan kararname eki olarak düzenlenen kuralların 13 ncü maddesine göre, öğretmen ve yöneticilere alabilecekleri zorunlu ek ders ücretine ilave olarak ders dışı yönetim ve eğitim görevleri karşılığında köylerde çalışanlara haftada 3, il ve ilçe merkezlerinde çalışanlara haftada 1 saat karşılığında ek ders ücreti ödenmesi gerekir. Örneğin, yasal olarak aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu 18 saati tamamlıyan ve zorunlu 12 saat ek ders ücreti alması olanağı bulunan öğretmen veya yöneticiye köyde 12+3 =15 saat üzerinden, il veya ilçe merkezinde ise 12+3= 15 saat üzerinden ücret ödenecektir.
3- «Müdür Yetkili Öğretmen» kuralların 3/m maddesinde açıklandığı üzere; 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 18 inci maddesinde tanımlanan Müdür yetkisi olan tek öğretmenli okulların öğretmenleridir.
Söz konusu kuralların 13 ncü maddesinde, Müdür Yetkili öğretmenlere, ders dışı yürüttükleri yönetim ve eğitim, karşılığı olarak haftada 8 saat ek ders ücreti ödenmesi kabul edilmiştir.
Bu nedenle, tek öğretmenli ilkokullarda görev yapan Müdür Yetkili öğretmenlere, alabileceği zorunlu ek ders saati dışında yukarıda belirtilen ders dışı yönetim ve eğitim görevleri karşılığı ayrıca haftada 8 saat üzerinden ücret ödenmesi gerekir.
4 - Kuralların 17 nci maddesinde, öğretmen ve yöneticilere, ders yılı kesiminde başarısız olan öğrenciler için açılan yetiştirme kurslarında görev yaptıkları süre içinde, ek ders görevi ücreti verileceği belirtilmiştir.
Bu durumda, başarısız öğrencisi bulunmayan öğretmene diğer sınıfların başarısız öğrencileri için açılan kurslarda görev verilmesi halinde, yürüttüğü bu görevden dolayı ek ders ücreti verilmesinde sakınca bulunmamaktadır.
5 - Kuralların 3/Ş maddesine göre; kararname kapsamına Rehberlik ve Araştırma Merkezleri Yönetmeliğinde saptanan görevleri yürüten ve bu merkezlerde çalışan «Gezici Özel Eğitim Öğretmenleri» alındığından bunların dışında kalan uygulama bahçeleri öğretmenleri ile beslenme eğitimi ve benzeri görevleri yürüten öğretmenlerin ek ders görevi ücreti almaları olanaksızdır.
6 - Yukarda sayılan durumlardan ayrı olarak 15.7.1974 tarih ve 7/8649 sayılı ücretle okutulacak haftalık ders saatlerinin sayısı ders görevi alacakların nitelikleri ve benzeri diğer hususların saptanmasına ilişkin esasların 15 nci maddesi gereğince, orta dereceli okul ve kurumlarda öğretmen sayısının yetersiz olması halinde İlkokul Öğretmeni olarak çalışanlara haftada 8 saate kadar ak ders görevi verilebileceği kabul edilmiştir.
Diğer taraftan yukarıda belirtilen Yasa ve bu Yasaya göre yürürlüğe konulan kurallarda İlkokul Öğretmenlerinin orta dereceli okullarda ek ders görevi almalarını yasaklayıcı bir hüküm yoktur. Ancak, görevin verimliliği açısından orta dereceli okullarda verilecek ek ders görevinin gece ve gündüz toplam 8 saati aşmayacak şekilde saptanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
7- Halk Eğitimi Müdür ve Yardımcıları, 2157 sayılı Kanun kapsamına girmediklerinden, bu Yasaya göre yürürlüğe konulan söz konusu kurallara göre ek ders ücretinden yararlanmaları olanaksızdır.
Gereğinin yukarıda yapılan açıklamalarımız dikkate alınarak yapılması rica olunur.